3 medelstora auberginer 3 stora morötter 4 vitlöksklyftor 1 selleristjälk 1 knippe persilja 1 knippe koriander 6 svartpepparkorn 1 msk salt utan jod till fyllningen 1,5 msk salt utan jod per liter vatten till saltlag 1-liters glasburk med lock
Instruktioner
Koka upp vatten med lite salt i en stor kastrull (ca 5-7 liter).
Skär bort fruktfästet från auberginerna och skär på längden i skivor ca 3-4 mm tjocka. Sjud skivorna ca 15 minuter. Skivorna ska vara genomkokta med inte mosiga.
Sila av auberginerna och låt dem svalna.
Förbered fyllningen under tiden. Skala morötterna och riv dem på rivjärnets största hål. Skala och hacka vitlöken fint. Skär selleristjälken i tunna skivor. Hacka persilja och koriander med stjälkar. Blanda alla ingredienser med en matsked salt i en bunke.
Lägg ca 2 tsk fyllning på ena delen av varje aubergineskiva och rulla ihop.
Ta en glasburk. Lägg auberginerna tätt intill varandra.
Gör saltlag: lös upp 1,5 msk salt per liter rumstempererat vatten. Häll saltlösningen över auberginerna, så att de täcks med vatten, lägg svartpepparkorn på toppen. Sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur i en vecka. Därefter är auberginerna klara och kan förvaras i kylskåp.