Oatly har fått avslag: märkningen på deras förpackningar är vilseledande – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Oatly har fått avslag: märkningen på deras förpackningar är vilseledande

På sina förpackningar påstår Oatly att deras havredrycker innehåller ”naturliga sockerarter från havre”. I höstas anmälde jag detta som vilseledande, eftersom sockret i Oatlys produkter består av stärkelse som de har brutit ner till maltos. Efter ett överklagande från Oatlys sida, gick ärendet till Länsstyrelsen i Skåne. De har nu beslutat att Oatly behöver ta bort den vilseledande märkningen från förpackningarna, men Oatly har överklagat till Förvaltningsrätten.

I höstas skrev jag ett öppet brev till Oatly, där jag undrade över märkningen i bilden ovan. På baksidan av sina förpackningar påstår de att sockret i havreprodukterna är ”naturliga sockerarter från havre”. 

Men sockret är inte alls naturligt, utan bildas när Oatly bryter ner stärkelse i havren till maltos. Jag anmälde därför deras märkning som vilseledande till livsmedelsinspektören i Malmö stad. 

Oatly överklagade beslutet…

Eftersom många producenter av havredryck har haft liknande märkningar på sina produkter, diskuterades ärendet i en nationell grupp av livsmedelsinspektörer. De kom fram till att märkningen bröt mot lagstiftningen och var vilseledande. 

De andra producenterna beslöt då att ta bort sina vilseledande påståenden, men Oatly överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Skåne, vilket blev en riksnyhet

…men har fått avslag från Länsstyrelsen

För att följa upp detta, har jag nu kontaktat Länsstyrelsen i Skåne som skickade sitt beslut. Där står att Länsstyrelsen också bedömer att märkningen är vilseledande. Citat: ”Detta då sockerarten maltos inte naturligt finns i havre utan istället uppstår under tillverkningsprocessen när stärkelsen i havren omvandlas till maltos.”

Oatly har dock återigen överklagat beslutet. De skriver i ett mejl till mig att:

”Som vi nämnt tidigare har vi valt att överklaga eftersom vi anser att vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer gällande märkning av socker, och det är viktigt för oss att få beslutet ordentligt prövat. Vi tillsätter inte något socker i vår tillverkningsprocess. Får det inte heller benämnas som naturliga sockerarter från havre så blir det tokigt tycker vi. För det är ju naturliga enzymer i vår tillverkningsprocessen som bryter ner stärkelsen i havre till maltos – precis som vår kropp bryter ner havren till maltos när vi äter havre.”

Det ska bli intressant att se om Förvaltningsrätten håller med Oatly. Personligen tänker jag att det är onaturligt att ett företag tar över våra kroppars jobb.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.