Silltallrik med matjessill, ägg och gräslök – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Silltallrik med matjessill, ägg och gräslök

fav

Ingen midsommar utan sill. Denna silltallrik, även kallad lerpottasill, är en riktig midsommarfavorit. Med färggranna ränder av kokt ägg, rödlök och gräslök är vår silltallrik inte bara god, utan också en fröjd för ögat.

Men vad är det då som gör vår silltallrik så extra god? Jo, enligt oss är hemligheten att den serveras ljummen. Det brynta smöret ihop med den salta sillen och örterna gör verkligen så det sjunger i munnen. Matjessillen blir helt annorlunda med det varma, smälta smöret på. Får en ny och rundare smak.

Var kommer namnet, lerpottasill, från då? Jo, det här är från början en skånsk rätt som ursprungligen gjordes på salta sillfiléer upplagda på ett lerfat som man satte på grytan som man kokade potisen i. På så vis blev sillen ljummen!

Vi serverar vår varma silltallrik med kokt potatis vid sidan om, men vi har också sett varianter där man även lägger mindre bitar av kokt potatis i ränder. Det kanske vi ska prova det nästa gång?

Print

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 ugnsform 1x
Scale

Ingredienser

3 burkar matjessill

1 finhackad röd lök

1 kruka finhackad gräslök

34 hackade kokta ägg

50100 g smör

några dillvippor

Instruktioner

Sätt ugnen på 75 grader. Skär sillen i mindre bitar, koka äggen och hacka dem samt hacka löken och gräslöken. Lägg allt i tydliga ränder i en ugnsfast form.

Smält smöret i en kastrull. När smöret smält helt och skiktat sig häller du av bottensatsen och ställer smöret åt sidan. Sätt in sillformen i ugnen i drygt 10 min samtidigt som du passar på att bryna smören (se upp bara så att det inte bränns).

Ta ut formen ur ugnen. Skeda det brynta smöret över sill, lök och ägg. Om det fräser till lite när smöret kommer på så vet du att allt är precis som det ska vara. Om det inte fräser skulle vi rekommendera att sillformen får stå några minuter till i ugnen.

Dekorera med dillvippor och servera med färskpotatis.

Fler recept till midsommar:

8 näringsjägarfavoriter till midsommar

Nedräkning till Midsommar (del 1)

Nedräkning till Midsommar (del 2)

Midsommargubbar doppade i grön choklad

Årets godaste midsommartårta (bonus: den är nyttig också)

Raw citron- och jordgubbscheescake. Perfekt sommartårta till midsommar.

Sommarbärpaj för alla skolavslutningar och midsommaraftnar och regniga sommartimmar.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.