Trodde du att bebisar vill ha milda smaker? Gå vår nya webbkurs! – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Trodde du att bebisar vill ha milda smaker? Gå vår nya webbkurs!

All mat är barnmat. Det är budskapet i vår nya webbkurs som handlar om hur man lär barn äta. I dag släpper vi tredje delen om tiden mellan 6-12 månader. Edda (ovan) delar bland annat med sig av ett favoritrecept: asiatiska fiskkakor, med chili, ingefära, lime och koriander. Sedan får föräldrar en viktig förklaring till hur det går till när barn lär sig att tugga.  

En hel del föräldrar är oroliga när deras små knoddar ska börja äta hela bitar av mat. Eftersom bebisar lätt klöks, tror de att barnen sätter maten i halsen. Därför fortsätter många att ge sina barn puréer alldeles för länge. Det leder till att barnen missar den viktiga tuggträningen och kan komma efter i utvecklingen av munnens motorik. 

När barn mestadels äter puréer, vänjer de sig heller inte att ha mat av olika konsistens i munnen. Bebisar behöver öva på krämig avokado, torra kokta äggulor eller smuliga broccoliblommor. Munnen är känslig. Om de äter puréer för länge finns en risk att de senare kan tycka att det är obehagligt att ha riktig mat i munnen. 

Bebisar behöver tuggträna och utveckla sitt smakspektrum

För att våga göra rätt, behöver föräldrar mer kunskap kring hur barn lär sig att tugga. Det är ett av skälen till varför vi skrev Stora boken om barn och mat. För att nå ut till ännu fler föräldrar, håller vi nu på att omvandla bokens olika delar till en webbkurs. För några veckor sedan släppte vi kurserna 4-6 månader: Dags att börja smakäventyretoch Bebisar, matallergier och gluten. Nu sjösätter vi 6-12 månader: Matäventyret kan börja

Tiden mellan 6–12 månader är på många vis viktig. Förutom att barnen behöver tuggträna och öva konsistenser, är det bra om de får en möjlighet att utveckla sina smaklökar. I vår kultur finns en stark idé om att bebisar helst vill ha mat med milda smaker. I sin reklam till bebisföräldrar har till exempel Nestlé tidigare skrivit att: ”Ditt barn har fler smaklökar än du har själv och föredrar mildare smaker.”

Men detta är bara en fördom. Jag satt själv fast i den när min dotter skulle lära sig äta. Här ser ni min Lisa när hon är fem månader:

Min man och jag åt potatissallad och rökt skinka till lunch. Lisa fick suga på lite gurka och ett smörgåsrån. Ett ganska knapert kulinariskt äventyr… 

Vi har fördomar om vad barn gillar att äta

I kursen 6-12 månader: Matäventyret kan börja är istället lilla Edda förebild. Hon är dotter till Anna Lindelöw, FoodPharmacys formgivare. Anna har gett Edda lite bättre förutsättningar än jag gav min dotter. Här äter Edda asiatiska fiskkakor, med chili, ingefära, koriander och lime:

Här mumsar hon på en vitlöksstark hummus:

Och här testar hon en supersur smak:

Det intressanta är att Edda numera till och med kan äta senap direkt från burken. Men de bilderna får du se när vi släpper kursen om 12-24 månader, som kommer mot slutet av sommaren. 

Många konkreta tips och en lektion om järn

Förutom att kursen handlar om smak- och tuggträning, innehåller den mängder av konkreta tips och recept, en guidning förbi den kommersiella barnmatens fallgropar och en checklista för föräldrar som har barn som visar ett mindre intresse för mat (många älskar att utforska mat, men absolut inte alla). 

I kursen finns också en lektion om järn. Bebisar och små barn har ett nästan lika stort järnbehov som vuxna män. Brister järnet, kan det påverka hjärnans utveckling. Därför behöver föräldrar lite järnkoll.

Sprid och dela nu detta med alla bebisföräldrar du känner. Det är under första året som vi har störst chans att lära barn äta olika mat. När de närmar sig tvåårsåldern bli många skeptiska mot nya smaker. Därför gäller det att ta vara på tiden när många bebisar nyfiket stoppar allt i munnen. Får de bara en chans att ätträna tycker de flesta – precis som Edda – att det är en fest att få utforska maten!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.