Vad är dysbios och hur kan vår kost och livsstil påverka det? – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

Vad är dysbios och hur kan vår kost och livsstil påverka det?

I mitt förra tarminlägg skrev jag om hur en låg-FODMAP kost kan påverka tarmhälsan både positivt och negativt när man lider av dysbios eller SIBO (du hittar inlägget här). I det här inlägget tittar vi djupare på fördelarna med ett hälsosamt tarmmikrobiom och orsakerna till just obalanserad tarmflora (dysbios/SIBO).

Visste du att vi består av fler mikroorganismer än mänskliga celler? I själva verket har vi miljarder mikroorganismer i matsmältningskanalen, inklusive bakterier, protozoer, svampar, virus och arkea. Tillsammans kallas dessa för vår mikroflora. Gerard Mullin, docent i medicin vid John Hopkins University, hänvisar till tarmfloran som en “trädgård”, en magnifik fruktträdgård med encelligt liv. Vissa organismer är bra, som bin och pollinatörer, och andra kan orsaka hälsoproblem precis som öronvirveln som kan förstöra hela blomsterrabatter.

Fördelar med ett hälsosamt tarmmikrobiom

Tarmens biologiska mångfald hänvisar till antalet olika levande organismer som vi har i våra tarmar. Forskare har börjat förstå hur detta komplexa ekosystem, även känt som vår “andra hjärna”, påverkar allt från matsmältning till immunförsvar, absorption av näringsämnen, viktökning och även effekten av vissa läkemedel.

Ett hälsosamt mikrobiom är symbiotiskt och bidrar med många hälsofördelar för den mänskliga världen. En frisk tarmflora hjälper till att förhindra kronisk inflammation, skyddar mot allergier och överkänsligheter, producerar kortkedjiga fettsyror, vitaminer och enzymer, och hjälper till att upprätthålla en intakt tarmslemhinna och korrekt pH i tjocktarmen. Friska tarmbakterier förhindrar överväxt av patogener och parasiter och skyddar således kroppen mot infektioner, och kan positivt påverka humöret, kognition, hjärnans hälsa, sömn samt minimera risken för kroniska sjukdomar. När man läser allt det här så vill man inget annat än att kunna ge en guldmedalj till sitt mikrobiom, men tyvärr är verkligheten långt ifrån att se ut så här för många. 

Dysbios

Som näringsterapeuter är vi intresserade av både mängden och variationen av bakterier/mikrober i våra matsmältningssystem. Mikrobiell mångfald är avgörande för en frisk tarm, kropp och hjärna (detta har jag skrivit om ett par gånger innan, bland annat här och här). Dysbios är en medicinsk term som beskriver förändringar i mikrobiomet som kan påverka hälsan negativt. Purna Kashyap, en gastroenterolog och mikrobiomforskare vid Mayo Clinic i Minnesota, studerar dysbios och beskriver det som ”en störning av den mikrobiella gemenskapen som har ett tydligt skadligt inflytande på värden”. SIBO är en vanlig typ av dysbios som kännetecknas av bakterieinfektion i tunntarmen och detta kan orsaka förstoppning, diarré, uppblåsthet, gas, kramper och smärta.

SIBO kan orsakas av flera olika anledningar där bakterieinfektionen kommer från två håll. Antingen kan de komma från norr, dvs från magen, eller från söder, dvs från tjocktarmen. Om jag får nörda lite så avser den sistnämnda en förflyttning av kolonbakterier genom ileocekalvalvet, en sfinktermuskulatur som förbinder tunn- och tjocktarmen. Detta kan orsaka IBS-symtom och till och med malabsorption. Vissa läkare och nutritionister tycker att det borde kallas SIMO (tunntarmikrobiell överväxt/small intestinal microbial overgrowth), eftersom många olika organismer kan växa i tunntarmen, inte bara bakterier. I de flesta fall orsakas SIBO/SIMO av en överväxt av olika colonbakterier/mikrober.

Följande faktorer kan bidra till dysbios

1. Låg saltsyra (magsyra), vilket gör det möjligt för mikrober att kolonisera tunntarmen norrifrån. Magsyra är avgörande för en sund matsmältning eftersom den kan döda oinbjudna gäster. Vissa hälsotillstånd och mediciner minskar magsyran.

2. Öppning av ileocekalvalvet. Ileocekalvalvet fungerar som en fallucka som öppnar sig för att mat ska passera från tunntarmen till tjocktarmen och stängs sedan snabbt igen – om den fungerar korrekt. Ett dysfunktionellt ileocekalvalv kan förbli öppet för länge, krampa, eller fastna i ett öppet läge vilket gör att kolonmikrober lätt kan translokera och kolonisera tunntarmen. Varje gång du äter något som orsakar uppblåsthet finns det en risk att ileocekalvet läcker, vilket orsakar återflöde och translokation av kolonbakterier norrut. En annan IBS-komplikation hos ungefär 1/3 av dem som lider av IBS-diarré orsakas av gallsyra malabsorption, ett tillstånd som de flesta läkare missar. Gallsyra bör absorberas i tunntarmen, men när ileocekalvet är öppet absorberas den in i tjocktarmen och orsakar irritation och diarré.

3. Biofilm – enkelt förklarat är en biofilm en koloni av olika mikroorganismer som gemensamt bildar en skyddande film. Mikroorganismerna under en biofilm samarbetar vilket gör dem starka och det kan vara ytterst svårt att behandla och bli av med dem. Studier visar att C. difficile, en bakterie som kan vara mycket skadligt i större mängd, skapar en skyddande biofilm som gör den resistent mot antibiotikabehandling. Detta är bara ett exempel av många. 

4. Diverse triggers, som alkohol, vissa drycker, mat, stress, sockerarter, mediciner med mera kan bidra till både Irritable Bowel Syndrome (IBS) eller Inflammatory Bowel Disease (IBD) där dysbios är vanligt förekommande. 

5. Förstoppning/trög mage orsakad av hälsotillstånd som tex fibromyalgi, hypotyreos, stress, ångest, mediciner, åldrande och fel kost kan leda till att tarmen blir långsam vilket bidrar till ökad jäsning i tarmen. Detta kan orsaka uppblåsthet som förvärrar SIBO/SIMO (se punkt 2).

Tredje och sista inlägget av denna tarmserie kommer handla mer om förstoppning, trög mage och kosten so håll utkik efter det! 

Alla Nordic Wellth näringsterapeuter jobbar efter samma modell. Vi har utvecklat välarbetade riktlinjer för att alla konsultationer ska hålla samma höga standard, oavsett vilken terapeut du går till. Förutom gedigna högskoleutbildningar från England blir alla terapeuter coachade av mig för att vårt tänk i konsultationsprocessen ska vara homogent. Det här sättet att arbeta på har varit väldigt framgångsrik för våra klienter. Hos oss är du i goda händer så lider du av kroniska symptom är det bara att boka in en tid oavsett var i landet du bor.

Live well, be well!

Maria

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.