Vild kimchi med vilda örter, ramslök och nässlor – Food Pharmacy

Fermenterat med Anastasia

Post image

Vild kimchi med vilda örter, ramslök och nässlor

Vilken är din favoritfermentering?, brukar jag fråga för att bekräfta min teori om att  drottningen av all fermentering kommer från Korea. 80 procent svarar att deras favoritfermentering är kimchi. Kimchi finns i hundratals varianter och idag gör jag min favoritvariant – vild kimchi med vilda örter, ramslök och nässlor.

Grundingredienserna i kimchi är grönsaker, chilipeppar, vitlök, ingefära och någon umamirik råvara som fisksås, salta räkor eller, som i  mitt fall, misopasta. Jag tror att hemligheten bakom kimchisuccén är att den kombinerar alla fem grundsmaker: sälta, syra, sötma, lite bitterhet, umami och även hetta från chili. Tack vare fermenteringen utvecklas smaken ytterligare och skapar cravings hos många. 

I Korea tas rätten på största allvar. Det finns ett World Institute of Kimchi som ger ut Kimchiology-serier med den senaste forskningen om kimchi med  koppling till antropologi, kultur och konst. Sedan 2013 finns kimchi på UNESCOs världsarvslista.

Under min uppväxt i Centralasien gjorde vi stora tunnor med kimchi som skulle räcka hela vintern. Kimchi kallade vi för ”chimchi” på gammalkoreanska. Det bor en stor koreansk diaspora i Centralasien och Ryssland, människor som tvångflyttades av Stalin till de ”obebodda” markerna i det stora Sovjet. Vi hade ingen tillgång till den fina aromatiska koreanska pepparn gochugaru, utan gjorde kimchi med stark rödpeppar. Att äta så stark kimchi var både en plåga och en njutning på samma gång. 

Idag gör jag variant på kimchi med vilda örter som ramslök och nässlor — fina råvaror som den svenska naturen erbjuder.

Print

Vild kimchi och favoritfermentering

  • Av : Anastasia Lundqvist c/o Food Pharmacy
  • Portioner : 1 liter (4 portioner) 1x
Scale

Ingredienser

1/2 salladskål

25 g salt per kilo kål

Kryddblandning

1 msk rismjöl

2 dl vatten

2 vitlöksklyftor 

1 msk riven ingefära

1 tsk ljus misopasta

3 msk koreanskt chilipulver gochugari (finns i asiatiska butiker) eller 2 msk chiliflakes

Övrigt

½ äpple

1 dl riven rättika

1 näve ramslök 

1 näve nässlor

Instruktioner

1. Tvätta kålen. Skär den i 3×3 cm bitar och massera in saltet. Låt stå ca 30 minuter så att kålen börjar släppa vätska och bli mjuk. 

2. Koka upp vatten med rismjölet till grötig konsistens. Låt svalna. 

3. Riv ingefäran och vitlöken fint till kryddblandningen. Blanda med misopasta, chilipeppar och risredningen. 

4. Skär äpple och rättika i tunna stavar. Skölj nässlor och ramslök, hacka örterna om de är för stora. Använd gärna handskar. 

5. Blanda kryddblandningen med kålen, rättikan, äpplet, nässlor och ramslök. Det blir mycket vätska som bildas och det är i sin ordning.

6. Packa kålen i glasburkar, se till att inte ha några luftbubblor kvar. Man får trycka ner kålen ordentligt i burken, vätskan som bildas får gärna vara med och ska inte hällas ut. 

7. Låt stå i rumstemperatur 2-3 dagar, gärna över 21 grader. Placera en tallrik under burken. Kimchin kommer att bubbla och vätskan sippra ut ur burken. Efter tre dagar flyttar man  burken till kylskåpet och efter ca en vecka går det att äta kimchin.  Kimchi blir godare ju längre den fermenteras. Konsumera kimchin inom två veckor efter att du har öppnat burken. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.