3 saker att tänka på när du äter potatis i sommar – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

3 saker att tänka på när du äter potatis i sommar

Många av oss förknippar potatisen med sommar. Potatis innehåller både vitaminer och fibrer, men samtidigt är konventionellt odlad potatis faktiskt en av de mest besprutade grödorna i Sverige.

Om vi säger potatisbladmögel, vad säger du då? Potatisbladmögel är ungefär som vår influensa – en vanligt återkommande sjukdom bland potatisar. För att komma till bukt med sjukdomen besprutas potatisen (de vanligaste potatissorterna i Sverige, Bintje och King Edward, besprutas faktiskt så ofta som var sjunde dag under odlingssäsong). Trots att det idag finns andra potatissorter som inte alls kräver lika mycket bekämpningsmedel, är Bintje och King Edward fortfarande svenskarnas favoriter.

Så vilka potatissorter ska du börja leta efter istället då? Enligt Naturskyddsföreningen är potatissorter som Princess (tidig sort), Ditta (fast), Matilda (mjölig) och Cicero (fast) fyra bra alternativ. Genom att prova en potatissort som är mer tolerant mot bladmögel och klarar sig med mindre mängder bekämpningsmedel (eller genom att köpa ekologisk potatis där man helt uteslutit användningen av bekämpningsmedel, förstås), kan man bidra till ett mer miljövänligt och hållbart jordbruk! 

Så här tycker Naturskyddsföreningen att vi ska välja potatis i sommar:

  1. Ekologisk potatis odlad i Sverige, helst närproducerad
  2. Ekologisk importerad potatis
  3. Konventionella potatissorter som är mer motståndskraftiga mot bladmögel (dvs skippa de traditionella sorterna King Edward och Bintje)

Eller, så gör du som vi gjort i år och 4) odlar egen potatis. Vi förgroddade helt enkelt några sättpotatisar i köket i våras, och när skotten var 5-10 cm höga planterade vi om dem i stora krukor som vi satte på balkongen. Känslan att dra upp de försa potatisarna för några veckor sedan var svårslagen!

Recept med potatis på FP:

Morotskorv och tunnbröd, potatismos och picklad rödlök

Somrig potatislimpa med dill

Potatisfritters med cashew- och persiljeröra

Kall färskpotatissallad som når hela vägen ner till tarmfloran

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.