Fermenterade omogna tomater – Food Pharmacy

Fermenterat med Anastasia, Recept

Post image
fav

Fermenterade omogna tomater

fav

Att odla egna tomater har blivit en trend, kan det vara en pandemitrend? Eftersom vi har en relativt kort sommar i Sverige, hinner inte alla tomater mogna i vårt klimat. Varför inte då omvandla omogna tomater till fermenterade tomater – en delikatess som man kan äta hela vintern?  

Att fermentera omogna tomater är en gammal tradition i Östeuropa och Mellanöstern. Min mamma plockade de sista omogna tomaterna i oktober för att mjölksyra. Till skillnad från röda tomater, som blir som en kolsyrad tomatbomb, håller de omogna tomaterna sin fasta konsistens och passar utmärkt till relish eller chunky såser.

Det förekommer ofta ett missförstånd om att omogna tomter innehåller solanin. Det stämmer till viss del att de innehåller en glykoalkaloid som heter tomatin och är släkt med solanin. Diverse forskning har dock visat att tomatin är inte skadligt för hälsan. I Portugal har man gjort en satsning på att ”rädda” de omogna tomaterna genom att göra en fermenterad tomatpasta.

Vill du se hur jag  gör? Kolla den här youtube-videon.

Print

Fermenterade omogna tomater

  • Av : Anastasia Lundqvist c/o Food Pharmacy
  • Portioner : glasburk 2 liter 1x
Scale

Ingredienser

1 kilo omogna tomater

En bunt dill

En bunt persilja

6 vitlöksklyftor

1 chilipeppar

23 msk salt utan jod

Vatten

Instruktioner

  1. Skölj tomaterna. Dela dem i klyftor.  
  2. Hacka persilja och dill. Det går att använda andra örter, som ex koriander. 
  3. Hacka vitlök och chili fint.
  4. Blanda tomaterna med örter, vitlök, chili och 2 msk salt i en skål. 
  5. Den viktigaste regeln för en lyckad fermentering är att det ska ske utan syre, dvs utan några luftbubblor. Eftersom det inte går att packa omogna tomater tätt, behöver vi tillsätta saltlag. Det behövs inte mycket, ca 2-4 dl. Jag brukar ta 20 gram salt per liter vatten. Lös upp 10 g salt i 5 dl vatten och fyll burken tills tomaterna täcks med vätskan. 
  6. Förvara burken i rumstemperatur i 5 dagar. Därefter i kyl eller matkällare.

Har du inga omogna tomater, gör med röda tomater istället:

Mjölksyrade fyllda tomater

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.