fbpx Print

Fermenterade omogna tomater

Scale

Ingredienser

1 kilo omogna tomater

En bunt dill

En bunt persilja

6 vitlöksklyftor

1 chilipeppar

23 msk salt utan jod

Vatten

Instruktioner

  1. Skölj tomaterna. Dela dem i klyftor.  
  2. Hacka persilja och dill. Det går att använda andra örter, som ex koriander. 
  3. Hacka vitlök och chili fint.
  4. Blanda tomaterna med örter, vitlök, chili och 2 msk salt i en skål. 
  5. Den viktigaste regeln för en lyckad fermentering är att det ska ske utan syre, dvs utan några luftbubblor. Eftersom det inte går att packa omogna tomater tätt, behöver vi tillsätta saltlag. Det behövs inte mycket, ca 2-4 dl. Jag brukar ta 20 gram salt per liter vatten. Lös upp 10 g salt i 5 dl vatten och fyll burken tills tomaterna täcks med vätskan. 
  6. Förvara burken i rumstemperatur i 5 dagar. Därefter i kyl eller matkällare.