8 tips till en bättre hy – Food Pharmacy

Hudvård med Johanna Gillbro

Post image

8 tips till en bättre hy

Har du några bra tips för en bättre hy?” Detta är en fråga som jag får ofta, riktigt ofta.

Vår hudkostym är förutom att hålla oss vid liv, också viktigt från ett socialt perspektiv. Det har den varit sen urminnes tider och redan i några av de första skrifter som skrivits så omnämns kvaliteten på huden i association till en persons utseende. Däremot skulle jag säga att för många har huden nästan blivit en besatthet och denna besatthet har många gånger en motsatt effekt, med hudmisshandel som följd. 

Något som vi kanske ofta många gånger glömmer är att huden är ett av våra livsviktiga organ (och även vårt största) och bör tas hand om precis på samma sätt som resten av våra organ. Här kommer 8 tips som också har vetenskapligt stöd för en friskare hud.

1. Hudvård – tänk “less is more”

Jag tror att vår hud skulle må bättre av att vi börjar bli noggrannare med vad vi applicerar på vår hud.  Det krävs också en debatt om hur traditionell hudvård produceras, säljs och lagerhålls och vi behöver också lära oss mer om hur hudvård fungerar och om hur huden är uppbyggd. En förändring, något i stil med den som livsmedelsindustrin har genomgått de senare åren. Sedan debatten om tillsatser och processad mat drog igång har vi lärt oss att ifrågasätta, ställa krav och läsa på förpackningar. Resultatet är att utbudet av schysst mat har blivit större! Jag hoppas att hudvården ska få göra samma resa.

Att uppnå en hälsosamhud innebär inte flera timmar i badrummet varje dag med massor av olika krämer, serum och rengöringskrämer. Tvärtom, att använda för många hudvårdsprodukter i lager på lager kan ge motsatt effekt.  Vissa ingredienser kan störa huden, som t ex parfymer och konserveringsmedel och ju fler hudvårdsprodukter du använder desto fler av de mindre goda ämnena applicerar du på din hud. Långa hudvårdsrutiner kan helt enkelt ha motsatt effekt på din hud. Använder du en rutin på 10 produkter per dag är det inte omöjligt att din hud kommer i kontakt med 500 ämnen under en dag. Detta ökar risken för allergi, irritation eller känslig hud. Det finns idag cirkaa 60 godkända konserveringsmedel i hudvård där många är associerade med hudallergi.  Fler och fler studier visar på att ”less is more” när det kommer till hudvård.

2. Stötta dina goda hudbakterier

Eftersom du läser detta så är du säkert flitig besökare av Food Pharmacys blogg och har säkert numera stor kunskap om betydelsen av tarmfloran. De senaste åren har en stor del av forskningen inom mikrobiomet även fokuserat på hudfloran (hudens mikrobiom). Vi inser nu att hudens bakterieflora har ett enormt värde för vår hud och dess immunförsvar.  De flesta av oss tänker inte på att vi utsätter vår hud för många bakteriedödande ämnen men de finns i en majoritet av de hudvårdsprodukter som vi använder dagligen. Just nu pågår vetenskapliga diskussioner över hela världen där fokus är att förstå hur kosmetika och hudvård påverkar vår hudflora, dvs de goda bakterier som finns på vår hud och som har visat sig ha en mycket viktig roll för vår hudhälsa. I likhet med tarmens mikrobiom, där man sedan länge vet att konserveringmedel och processad mat har en negativ inverkan, har forskare nu börjat förstå att vi måste tänka om när det kommer till de ingredienser som idag ofta används i vanliga hudvårdsprodukter. Du kan minska påverkan på mikrobiomet genom att vara försiktigare med tvätt och minska applikationen av anti-mikrobiella ämnen på huden.

3. Ät dig till en friskare hud?

Huden står i direkt kontakt med tarmen och hjärnan, vilket brukar benämnas Gut-Skin-Brain axis. Allt du stoppar i kroppen, från morötter till tobaksrök, påverkar din hud. De vitaminer och mineraler som huden behöver tas upp från tarmen, ut i blodomloppet och vidare ut i huden. Visst är det till exempel fascinerande att huden tar upp så mycket som 6% av vårt totala zinkintag genom tarmen? Mer om vilka mineraler, vitaminer och andra ämnesgrupper finns att läsa om i min bok Hudbibeln. 

4. Sov – för en frisk hud

Finns det någon sanning i begreppet skönhetssömn? Ja, faktiskt. Hormonet som gör att vår hud blir friskare tack vare sömn är melatonin. Melatonin är ett allsidigt hormon, men framför allt är det ett effektivt sömnhormon. Det gör oss trötta och gör att vi somnar lättare. Melatonin fungerar också som en antioxidant och är en faktor som motverkar åldrande. Halten melatonin ökar på kvällen när det mörknar. Medan vi sover ägnar sig melatoninet åt att reparera skador i huden – till exempel skador av sol.

Melatonin stimulerar också immunförsvaret. Den som sover för lite, eller sover i för ljusa rum, visar ofta brist på melatonin i blodet. Detta tillstånd kan leda till trötthet och nedstämdhet så se över dina sovvanor för en långsiktigt bättre hudhälsa.

5. Träna – för hudens skull

Är träning bra för vår hud? I Kanada samlade hudforskare cirka 30 volontärer av båda kön för att studera effekterna av träning. Cirka hälften av deltagarna var fysiskt aktiva och ägnade åtminstone tre timmar med måttlig eller krävande fysisk aktivitet per vecka, medan resten var inaktiva och spenderade mindre än en timme i veckan på att träna. Hudprover från samtliga deltagare undersöktes i mikroskop och visade att både män och kvinnor, som tillhörde gruppen som tränade ofta, visade sig ha en märkbart friskare hud. Träning kan alltså vara en del av att förbättra din hudhälsa.

6. Naturligt för huden är sådant som finns i huden

När du köper hudvård så bör utgångspunkten vara att ge huden det den behöver i sitt naturliga tillstånd, huden är ju ett otroligt organ som är uppbyggt för att klara alla möjliga olika sorters påfrestningar. Leta därför gärna efter produkter som innehåller ingredienser som redan finns i huden, så kallade hudegna eller hudliknande ingredienser. Genom att använda hudegna ingredienser jobbar de med vår hud istället för emot, eftersom huden redan är van vid att de finns där naturligt.

7. Tvätta mindre

Det här är ett tips som kanske är främmande för många då vi tänker att det enbart är positivt att rengöra huden och många tvättar därför ansiktet med rengöringsprodukter både morgon och kväll. Men, att endast rengöra på kvällen kan göra stor skillnad för din hud. Huden är smart och under natten bildas unika fuktbindande substanser som gör din hud mjuk, följsam och frisk och bidrar till en bättre hudhälsa. Undvik att tvätta bort dem i onödan. Förra året studerade en grupp forskare i Kina 2000 personer med eller utan Rosacea. Resultaten av studien visade att övertvätt dvs hudtvätt mer än en gång dagligen ökade risken för att få Rosacea markant  (Li et al., 2020).

8. Stressa mindre

Flera hudåkommor såsom akne, rosacea och eksem kan förvärras av stress. I studier gjorda för att undersöka hur stress påverkar huden har man kunnat se att personer som lider av akut stress har mindre fukt i huden. Till exempel så har personer som går igenom skilsmässa och högskoleelever med tentastress visat sig ha en hud som repareras långsammare – negativ stress orsakar nämligen en defekt i barriärfunktionen som är så viktig för en hälsosam hud. Hög och långvarig stress är inte bra för hjärnan, hjärtat eller magen och huden är inte ett undantag från andra mänskliga organ.

Genom att skapa dig en överblick över hur mycket stress du har i ditt liv och vid behov göra förändringar för att minska stressen så kan du påverka din hudstatus och få en bättre hudhälsa. Så försök ta hand om dig och stressa mindre – rör på dig, njut av naturen, av frisk luft och av närhet till andra människor!

Referenser

Li, G., Wang, B., Zhao, Z., Shi, W., Jian, D., Xie, H., Huang, Y., & Li, J. (2020). Excessive cleansing: an underestimating risk factor of rosacea in Chinese population. Archives of Dermatological Research. https://doi.org/10.1007/s00403-020-02095-w

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.