Hjärnhälsa och demens – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

Hjärnhälsa och demens

För några veckor sedan publicerade vi ett inlägg om förstoppning. Då nämnde vi att vår kommande serie ska handla om det tokspännande ämnet: hjärnan. Kanske känns det långsökt att gå från idealkorvar till hjärnan? Men så är icke fallet! Hjärnan och tarmen är enormt sammankopplade och de ingår till och med i samma system: tarm-hjärna-axeln.

Det centrala nervsystemet (hjärnan och ryggraden) och det enteriska nervsystemet (ENS) i tarmen kommunicerar konstant med varandra. Det är som en motorväg i två riktningar. Visste ni att det i ENS finns mer än 100 miljoner nervceller vilket är fler än i ryggmärgen? Den här första delen om hjärnan ska handla rent allmänt om neurodegenerativ sjukdom (NDS) och kognitiv nedsättning. Andra delen om Alzheimers, Parkinsons och Lewybody demens (en mindre uppmärksam typ av demens). Sista delen kommer belysa forskning som visat positiva effekter hos dem med kognitiv nedsättning och demens, och jag kommer även dela med mig av vissa praktiska tips. 

Förra veckan pushade jag mig lite mer än vanligt och gjorde en ny onlinekurs från USA inom kognitiv nedsättning och demens. Detta för att få tillgång till den absolut senaste forskningen och hör och häpna – det finns hundratals nyligen publicerade forskningsartiklar som visar vad som kan trigga demens och hur specifik näring, kost, träning, stimulans och sömn kan påverka, förebygga och bromsa olika typer av demens. 

Låt oss dyka in i ämnet neurodegenerativ sjukdom. För de som drabbas av demens är dessa sjukdomar vidriga då personen sakta men säkert förvärras och till slut förlorar sig själv oftast till oigenkännlighet. Runt 5% av befolkningen i Sverige insjuknar varje år av NDS och denna siffra kan komma att öka då andelen äldre i befolkningen ökar. Kostnaden är inte bara hög rent ekonomiskt utan också fysiskt, psykiskt och känslomässigt för dem som hjälper sina äldre föräldrar och släktingar. 

Din hjärna är kroppens kontrollcenter. Den ingår i vårt nervsystem som inkluderar ryggraden, neuroner och nervbanor. Karolinska Institutet skriver att NDS är en övergripande term för den progressiva förlorade motor, sensor och kognitiva struktur och funktion av nervsystemet vilket till slut leder till neurondöd. Det finns flera NDS och de vanligaste typerna är Alzheimers och Parkinsons. När nervcellerna som styr motorik fallerar får vi problem med rörelser/motorik (ataxi) och när nerver dör som har med kognitiv funktion får man demens. Alzheimers står för ca 60-70% av demensfallen. Man kan såklart få en kombo av både demens och ataxi. 

De som känner mig skulle nog beskriva mig som glad, snäll och omtänksam men även sprallig, rolig och som en person som kan säga knäppa saker. Detta kanske kan hintas i vissa av mina inlägg som den om förstoppning och bajs. Men det här ämnet gör mig ledsen och frustrerad då det finns så mycket information om hur NDS är obotligt och svårpåverkat och det stämmer till stor del. Tittar man på konventionella mediciner så funkar de generellt sett inte så bra och många tolereras dåligt och det finns absolut inget botemedel. Oftast försöker man medicinera akuta eller omkringliggande symptom för att underlätta för personen med demens. Det är så svårt att forska fram en medicin och de flesta försök har kraschat. Mer är 99% av alla Alzheimersmediciner har misslyckats de senaste 15 åren. Pfizer har till och med hoppat av neuroforskning då det helt enkelt är för dyrt och ofruktsamt att försöka hitta ett botemedel för Alzheimers och Parkinsons. Jag vill vara tydlig med att jag absolut inte pratar ner konventionell medicin utan är en stor fan och vi skulle inte klara oss utan våra sjukhus, vårdcentraler, vårdpersonal, forskare och mediciner. 

Det komplexa med att forska fram en drog som ska hjälpa NDS som Parkinsons eller Alzheimers är svårt just på grund av att dessa sjukdomar är extremt komplexa, multivariabla och autoimmuna i sin natur. Ja ni läste rätt, de är delvis autoimmuna och komplexa processer som startar långt tidigare än från dagen sjukdomen bryter ut och man kan sätta en diagnos. NDS är svårt att behandla och det finns inte ETT botemedel varken med mediciner eller på naturlig väg. Desto viktigare är det att identifiera de största sjukdomsprocesserna, grundorsakerna och framför allt upptäcka symptomen tidigt!

En fördjupning av dessa tre koncept: 

  1. Sjukdomsprocessen

Beroende på vilken typ av NDS man hänvisar till så är sjukdomsprocessen och neuronskadorna olika beroende på var i hjärnan de händer. Jag kommer gå mer in på djupet vad forskningen säger om Parkinsons, Lewybody demens och Alzheimers i det andra inlägget. Det NDS har gemensamt är att nervceller och nervvävnad skadas och dör, det finns fria radikaler i hjärnan, neuroinflammation, proteiner som klumpar ihop sig, dysfunktionella synapser mm vilket tillsammans leder till strukturförändringar och således förlorad funktion i motor, sensor och kognitiva delar av hjärnan, nervsystemet och tarmen. Det forskning sett är att proteiner som Tau och Amyloid ansamlas inte bara i hjärnan utan finns också i tarmen. Detta visar igen hur sammankopplade hjärnan och tarmen är. 

  1. Grundorsaker och olika triggers  

Liksom andra kroniska sjukdomar finns det sällan en orsak. Kognitiv nedsättning och demens är komplexa och mängder av orsaker påverkar sjukdomsförloppen. Forskning visar bland annat att följande mekanismer har stor betydelse: 

  • Sjukdomar som insulinresistens, diabetes, kardiovaskulära problem, högt blodtryck, stroke, fetma, infektioner, depression, ångest, pulmonella problem
  • Vissa mediciner för ångest, depression, smärtstillande, högt blodtryck, sömnproblem är direkt associerade med att bidra till kognitiv nedsättning och demens
  • Läckande tarm och dysbios (fel balans på tarmfloran)
  • Läckande blod-hjärnbarriär
  • Brist på fysisk träning och stillasittande livsstil
  • Brist på kognitiv stimulans, utbildning och saknad av att involvera hjärnan och lära sig nya saker. Det finns ett uttryck på engelska som heter ’’if you don’t use it, you loose it’’ vilket i detta sammanhang betyder att använder man inte en del av hjärnan så får den heller ingen stimulans. Exempel: Man överlåter all huvudräkning åt miniräknaren, eller man behöver inte komma ihåg sina vänners telefonnummer utan allt finns i mobilen, eller man förlitar sig helt på GPS:en för att hitta eller komma ihåg var man parkerat bilen, och så vidare…
  • Neuroinflammation, vilket kan uppkomma från kronisk inflammation, inflammation i tarmen, en inflammatorisk kost, alkohol, droger, rökning, högt blodsocker, infektioner, hjärnskakningar/huvudtrauma, gifter och föroreningar, stress, dålig blodcirkulation mm
  1. Identifiera pre-kliniska symptom lååååååååågt innan sjukdomen tar över hjärnan och kroppen 

Det är vanligt att en kronisk sjukdom påbörjas många år innan en diagnos fastställs. Man kan säga det är ett spektrum från bra till riktigt illa och det händer i olika stadier. Forskning visar att sjukdomsprocessen för Alzheimers och Parkinsons kan starta 15-20 år innan en diagnos fastställs. 15-20 år!!! Det är här nyckeln till framgång ligger. Man måste TIDIGT identifiera ’’ospecifika’’ symptom långt innan sjukdomen fullt bryter ut. Men kan nämligen inte få tillbaka förtvinad hjärnvävnad!

När det till exempel gäller Alzheimers så är det vanligt att en person glömmer var hen lagt sina nycklar, eller parkerat bilen. Man blir helt enkelt sämre på att komma ihåg saker. Vem lider ibland inte av detta?! Det gäller att identifiera så många av dessa ospecifika symptom och koppla samman informationen för att kunna ingripa så tidigt det bara går. Jag säger inte man ska bli nojig men man ska heller inte avfärda glömskhet som helt normalt. Samma gäller Parkinsons, detta är också en sjukdom man skulle kunna påverka om man bara visste hur man identifierar tidiga symptom. Här är bland annat förstoppning ett vanligt pre-motor symptom som oftast funnits med i bilden i åratal. Jag kommer gå närmre in på detta i andra inlägget.

För mig som fått sex stycken hjärnskakningar som ung så är jag ytterst noggrann med vad jag äter, dricker, min träning och hur jag lever i största allmänhet. Ibland är okunnighet salighet… åtminstone för stunden, men kopplingen mellan hjärntrauma och neurodegenerering är otvetydig. Jag oroas såklart över vilka trauman som satts i gång i min hjärna men det enda jag kan göra är att vara uppmärksam på eventuella symptom och optimera all self-care. Jag vet också att jag har betydligt bättre hjärnhälsa nu än när jag var ung – så visst går det att påverka med en bra livsstil. 

Jag hoppas att ni gillade inlägget och inspireras till att vilja vara snällare mot er själva och era hjärnor.

Alla Nordic Wellth näringsterapeuter jobbar efter samma modell. Vi har utvecklat välarbetade riktlinjer för att alla konsultationer ska hålla samma höga standard, oavsett vilken terapeut du går till. Förutom gedigna högskoleutbildningar från England blir alla terapeuter coachade av mig för att vårt tänk i konsultationsprocessen ska vara homogent. Det här sättet att arbeta på har varit väldigt framgångsrik för våra klienter. 

Hos oss är du i goda händer oavsett var i landet du bor.

Live well, be well!

Maria

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.