Hjärnan vill inte vara soffliggare – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

Hjärnan vill inte vara soffliggare

Visst är det ganska nice att ligga i soffan och skrolla på sin mobil? Det har trots allt varit en jobbig dag och du känner dig slut. När du nu ligger skönt så hoppas jag åtminstone att du även läser lite nyttig information – som denna artikel.

De andra två hjärninläggen (läs här och här) har skrämmande visat hur lätt det är att bryta ner vår kognitiva förmåga och slutligen knäcka hjärnfunktion så att man helt enkelt inte kan förlita sig på sig själv. Från relativt ung ålder börjar man gräva sin egen grop men eftersom det tar så lång tid att få den djup så märker man inte skadan förrän man trillar ner i den och ibland är det omöjligt att komma upp igen. 

Att tidigt hitta pre-neurologiska, pre-motoriska och kroppsliga symptom är nyckeln till framgång men gud så tråkigt det är att tänka på när man är ung (eller medelålders). Vem bryr sig om detta då? Inte gjorde jag det i alla fall ska jag erkänna. Men jag önskar så att jag gjorde det och visste mer. Jag hade kunnat rädda upp min hjärna bättre efter alla mina hjärnskakningar, men det är lätt att vara efterklok och nu kan man bara blicka framåt.

Jag vågar inte ens tänka på vad vår nuvarande unga generation grundar med i allt spelande och sociala media-fascination. Barn (eller vuxna) läser inte böcker längre. I England har nivån på bokläsning aldrig varit lägre och detsamma gäller i Sverige. Inte heller skriver vi (eller våra barn) förhand och forskning är tydlig på att handskrivning utvecklar våra hjärnor, minne och inlärning. Detta är bara två exempel men min gissning är att utvecklingen inte är positiv. 

Nu ska jag erkänna något som jag vet får en del människor (mer vänner som känner mig) att skruva på sig. Jag kan inte träffa folk på middag, drink, i affären eller när jag är ute med hunden utan att börja diagnostisera dem. Helt omöjligt men jag kan liksom inte låta bli. Det bara sker automatiskt efter alla dessa år som terapeut och låt mig säga så här – jag ser pre-neurologiska och pre-motoriska symptom överallt. Många gånger så har jag till och med en inre debatt om jag borde gå fram till en person och säga ’’hej, jag ser att du har … du kanske borde tänka på att …’’ men sedan gör jag inte det. Då blir man en crazy lady! Däremot så kan jag genom forum som fantastiska Food Pharmacy och vissa poddar hjälpa till att sprida budskap som visar hur funktions- och livsstilssmedicin kan hjälpa med otroligt många hälsoproblem inkluderat kognitiv nedsättning och demens. 

Läs gärna de andra två inläggen så att ni har ett hum om triggers och grundläggande orsaker till kognitiv nedsättning, demens, Alzheimers, Parkinsons och Lewykroppsdemens. Jag vill förtydliga att det såklart finns andra sjukdomar som också har liknande sjukdomsförlopp, bland annat MS, men jag var tvungen att välja ut några. Första artikeln handlade allmänt om neurodegenerativ sjukdom och andra delen mer en djupdykning i Alzheimers och Parkinsons, tidiga symptom och grundorsaker. Kvar att belysa är vad man då kan göra för att inte gräva sig en hjärngrop och hålla sig stark, skärpt och pigg hela livet. 

Det finns flera mentala och kognitiva övningar man kan göra för att stimulera hjärnans olika centrum. Utav alla faktorer som kan bidra till hjärnatrofi och demens är just inaktivitet den mest signifikanta bidragande faktorn. Tack och lov finns det olika typer av övningar och stimulans man kan göra för att förbättra hjärnfunktionen. Utöver detta så beskrev jag i andra inlägget hur vissa blodmarkörer, kroppsliga symptom, gifter och föroreningar kan spela roll.

Det finns många studier som visar att demens påverkas av främst vår kost och livsstil. Följande faktorer är bekräftade i forskning: 

 • Ett högt BMI/fetma hos personer under 65 på grund av fel kost och fysisk inaktivitet
 • Undervikt/sprödhet hos personer över 65, speciellt hos dem som redan lider av demens
 • Diabetes/högt insulin på grund av dålig kost och fysisk inaktivitet
 • Fysisk inaktivitet, brist på träning och rörelse
 • Mental inaktivitet, saknad av att involvera hjärnan och lära sig nya saker
 • Brist på utbildning som ung
 • Rökning av tobak och cigaretter
 • Dålig sömnkvalité, för få sömntimmar och en skev dygnsrytm
 • Hjärt- & kärlsjukdomar, högt blodtryck
 • Högt homocysteinvärde
 • Huvud och hjärnskador  
 • Depression under längre episoder i livet
 • Daglig stress, högt kortisol och brist på vila/återhämtning
 • En inflammatorisk kost 

Hjärnan och nervsystemet är föränderliga organ och neuroplasticitet är just förmågan att utveckla och förbättra hjärnfunktionen. Alla sätt att hjälpa hjärnan bygga upp nya neuronförbindelser är bra och här nedan är exempel på olika hjärngympaövningar. 

 • Spela bridge, poker eller andra kortspel med vänner.
 • Lägga patiens med riktiga kort, gärna medan du lyssnar på musik.
 • Spela schack med en vän.
 • Lägag pussel, börja med 100-200 bitar och öka på tills du lägger stora 1500-2000 bitars pussel.
 • Lös korsord och Sudoku, börja enkelt och bygg upp svårighetsgraden.
 • Bygg upp din vokabulär genom att skriva ner och ’’samla på’’ svåra ord, slå upp vad de betyder och använd orden fem gånger nästa dag. 
 • Dansa – all typ av dans är bra. Dansa själv eller med en partner.
 • Gör Chi Gong, Tai chi eller yoga. Rörelse och balans är viktigt då lillhjärnan (cerebellum) tränas upp. Dessutom är denna typ av träning viktig stressreduktion. 
 • Lär dig en ny kunskap. Kanske har du velat ta reda på hur en bilmotor fungerar, eller lära dig ett specifikt dataprogram, sticka eller sy, rida, måla eller massera? Gå en matlagningskurs, lär dig göra den godaste såsen eller läs en kurs på universitetet. Allt nytt man ska lära sig bygger upp nervanslutningar. 
 • Lär ut en ny färdighet till någon annan. Att vara lärare är nyttigt då man får öva på att förklara och korrigera brister. 
 • Lyssna på musik och spela ett instrument. Musik, speciellt glad musik, boostar hjärnkreativiteten och hjälper skapa innovativa lösningar jämfört med tystnad. 
 • Lär dig spela ett instrument – den bästa tiden att börja är NU oavsett ålder. 
 • Spendera tid med dina barnbarn. Oj vad de frågar saker, ber om hjälp, vill att du ska visa hur något funkar. Spela minnesspel.
 • Är du högerhänt? Använd vänsterhanden (och vice versa) till att göra dagliga sysslor. 
 • Bli inte fast i att åka hem på samma sätt – ta cykeln, gå en annan väg eller använd kollektivtrafik. På samma sätt gäller att ändra sina rutiner i hur man går igenom sin vardag. Förändring stimulerar hjärnan. 
 • Hitta en lugn plats, blunda och meditera 5 minuter varje dag. Lär dig djupandas och slappna av. Stress är inte nyttigt för något organ. 
 • Lär dig ett nytt språk och tänk inte ’’jag är för gammal’’. Det är precis på grund av att du är äldre som du bör lära dig ett nytt språk. Wow så nyttigt detta är för hjärnan! Att lära sig ett nytt språk kan förbättra minnet, kreativitet och visuspatiala funktioner (förmågan att urskilja former, avstånd, rörelser och föremåls plats i förhållande till varandra). Tänk så roligt om du sedan få resa och praktisera din nya färdighet. 
 • Var uppmärksam på din omgivning och personer runt omkring dig. Vad är det för färg på kläderna, har de glasögon eller hatt, vilken hårfärg? Fokusera på fyra saker och skriv ner senare under dagen. 
 • Träna! Både styrketräning och kardio/pulsträning är jätteviktigt. Ju mer intensitet desto bättre. Börja lyfta vikter (eller kroppsvikten som i kalistenik/calisthenics)   .

Välj ut några olika övningar och börja där. När man känner att dessa nya rutiner sitter och det inte längre är svårt – påbörja en ny utmaning. Att fokusera på hjärnhälsa är ett av de bästa sätten att förbättra och bibehålla koncentration, fokus, minne och mental snabbhet oavsett din ålder. Som komplement till ovan finns det specifika näringsämnen som i forskning visat sig hjälpa hjärnan, behandla tidig demens och förebygga kognitiv nedsättning och neurodegenerativ sjukdom.   

Alla Nordic Wellth näringsterapeuter jobbar efter samma modell. Vi har utvecklat välarbetade riktlinjer för att alla konsultationer ska hålla samma höga standard, oavsett vilken terapeut du går till. Förutom gedigna utbildningar från England blir alla terapeuter coachade av mig för att vårt tänk i konsultationsprocessen ska vara homogent. Det här sättet att arbeta på har varit väldigt framgångsrik för våra klienter. 

Hos oss är du i goda händer oavsett var i landet du bor.

Live well, be well!

Maria

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.