Året som gått med Frisk Mat – Food Pharmacy

Frisk mat

Post image

Året som gått med Frisk Mat

Snart är det jul och vi i föreningen Frisk Mat ser tillbaka på ett år fyllt av framgångar – och hårt arbete. Just nu befinner vi oss i den kanske intensivaste fasen i föreningens snart tre och ett halvt åriga historia.

Sedan i november är vi igång med pre-launch av friskmat.se där våra pilotverksamheter runt om i landet fyller communityt med innehåll samt för att ge feedback. En milstolpe vi är väldigt glada för. För dig som inte känner till arbetet med det här projektet sen innan så brukar vi kalla det ett ”LinkedIn möter Tasteline för storkök”, alltså ett professionellt nätverksverktyg med receptbank som har alla som arbetar med den offentliga måltiden i någon egenskap som målgrupp. Vi har genom en stor undersökning med IPSOS förstått att de som arbetar med offentlig mat helst får kunskap av varandra, och genom det community vi nu byggt vill vi bidra till ett kunskapsutbyte mellan de som sitter på lösningarna och de som behöver dom i Storkökssverige. Under februari kommer vi att lansera friskmat.se nationellt och vi jobbar nu med eventplanering för just lanseringen. Så spännande! 

Vi har också blivit beviljade stöd från Kavlifonden för att under 2022 kunna addera ett estimerat klimatavtryck på alla recept som laddas upp i receptbanken. När detta är på plats kommer vi kunna erbjuda recept som är både närings- och klimatavstrycksberäkande. Det känns verkligen jättekul och relevant i vårt arbete med att bemöta två av vår tids största utmaningar – den mänskliga och den planetära hälsan. Två utmaningar som möts i maten vi lägger på våra tallrikar. 

Vi är också otroligt glada över att ha fått med oss våra första företagsvänner. Orkla Food Solutions, Martin & Servera och Electrolux Professional är nu med oss för att tillsammans driva på våra hjärtefrågor i rätt riktning. 

För er som följer oss i sociala medier kunde tidigare under hösten också se att vi var nominerade till Arlas Guldstjärna. Ett pris som delas ut till en organisation eller verksamhet som bidrar till att direkt eller indirekt utveckla det offentliga köket. Vi vann inte men var otroligt glada över att uppmärksammas i det här fantastiskt fina sammanhanget – och att få vara finalister tillsammans med några riktiga eldsjälar. Du kan läsa mer om finalisterna här.

2022 är inte bara året då vi öppnar upp friskmat.se för alla som vill vara med och bidra till kunskapsutbyte mellan offentliga kök i Sverige, det är också valår. Det ser ut som att sjukvården kommer vara en prioriterad fråga och vi kommer arbeta för att lyfta vikten av det förebyggande arbetet kopplat till våra matvanor. 

Under det kommande året hoppas vi också att du som följer vårt arbete vill hjälpa oss att sprida att friskmat.se finns tillgängligt för kök i er omgivning – helt kostnadsfritt. Kanske har du barn på en förskola som kan bidra till innehållet på communityt? Eller en förälder på ett äldreboende där kökspersonalen på ett enkelt sätt kan få inspiration från kollegor runt om i landet? Eftersom vi driver vår verksamhet ideellt och inte sitter på någon marknadsföringsbudget så håller vi tummarna för att du och många andra vill hjälpa oss att sprida friskmat.se så den digitala mötesplatsen verkligen får den effekt vi hoppas på!

Så med denna korta sammanfattning av året som gått och vad som komma skall önskar vi er en riktigt god jul och en bra, frisk, start på 2022!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.