Min kvällsrutin – Food Pharmacy

Hudvård med Karin Björkegren Jones

Post image

Min kvällsrutin

Men hur börjar man då?

Jag får ofta den frågan. ”Hur ska jag börja med naturlig hudvård från växtriket?” Jag upplever att många vill ändra sin hudvård till en mer växtrikesbaserad, men att de inte vet riktigt hur de ska göra. Själv började jag för väldigt länge sedan att tvätta bort sminket med mandelolja och det brukar vara en bra början, alltså att man börjar rengöra ansiktet på kvällen med en växtolja. Sedan ökas det på allt eftersom…

Men börja med att välja en olja som räknas som torr som din första  ”tvättolja”. 

Riskliolja är en torr olja, som är lätt att tvätta bort men som också är en vårdande skönhetsolja, som man kan använda på hela kroppen. Det är en olja som hjälper till att förebygga, vårda och reparera pigmentförändringar. Kan även användas i håret, om det är väldigt torrt. 

Min favorit är tisteloljan, som också är en torr olja och lätt att tvätta av. Den passar alla hudtyper och den ger en så skön hudkänsla. Jag kan också gärna blanda de två oljorna det blir en skön olja som också har lite olika egenskaper.

Det kan vara dina första steg mot en mer växtbaserad hudvård.

Min kvällsrutin

HÄR KAN DU SE EN LITEN FILM FRÅN I SOMRAS HUR JAG GÅR TILLVÄGA

Jag älskar stunden i badrummet när jag kan botanisera bland mina växtoljor, eteriska oljor och hydrolater. Det är min stund och jag hoppar aldrig över den. Jag gör också gärna min kvällsrutin tidigt på kvällen, dels för att jag tycker att stunden är så härlig men också för jag vill inte vara trött när jag gör den. När jag gör min kvällsrutin några timmar innan sängdags får också huden chans att sörpla i sig alla vårdande och nyttiga oljor istället för att det ska hamna på huvudkudden.

Så här gör jag:

 • Jag börjar med att blöta upp huden, antingen sprutar jag lite hydrolat, som är ett växtvatten, direkt på ansiktet eller så blöter jag en tvättlapp och låter ligga på huden en liten stund för att förbereda huden för rengöring.
 • Sedan tar jag lite växtolja i handflatan som jag värmer upp i händerna. Oftast blir det tistelolja som jag tycker passar bra som rengöringsolja, både för sin konsistens och för att den faktiskt passar de flesta hudtyper. Jag blandar gärna i en droppe eterisk olja i min tvättolja och för tillfället älskar jag Geranium som stimulerar huden och våra hormoner. Dessutom sägs den stödja och stärka lymfan och är både cirkulationsökande och cellförnyande
 • Jag stryker ut oljan över ansiktet och får ofta påminna mig om halsen och dekolletaget. Det är så lätt att glömma att även halsen och dekolletaget behöver samma omvårdnad som ansiktet. 
 • Sedan fuktar jag händerna med vatten och masserar med mjuka fingrar, inte för att oljan ska masseras in utan för att den just ska rengöra huden. När jag känner att smuts och smink lösgjorts så tar jag en blöt tvättlapp och torkar av oljan och det gör jag noggrant. Med noggrant menar jag inte hårdhänt utan så att ”tvättoljan” är borttvättad.
 • Jag avslutar alltid kvällstvätten med att spruta lite hydrolat direkt på huden innan det är dags med den vårdande delen i min kvällsrutin.

Kvällsvården

Efter rengöringen är det dags för vården. Den får man inte glömma. Den är superviktig.

 • Efter att ha sprutat lite hydrolat i ansiktet, halsen och dekolletaget tar jag några droppar gurkaolja i handflatan. Gurkaolja är sedan en tid tillbaka min absoluta favorit. Det är en lätt och torr olja som fungerar som ett serum och är en riktig fuktbomb. För att lyxa till det lite extra droppar jag i en droppe av den eteriska oljan ros. Ros binder fukt och ger huden energi och lyster.
 • Om huden känns fortsatt torr, kan jag klappa försiktigt in med mjuka fingrar lite mer av gurkoljan och så avslutar jag med att värma upp lite olivsmör i handflatan och klappa in det i min hud. För att riktigt hjälpa gottigheterna in i huden sprutar jag lite hydrolat direkt på min insmorda hud. 

Här hittar du mina favoriter för kvällsvård:

Hydrolat Rock rose

Tistelolja

Riskliolja

Geranium eterisk olja

Gurkolja

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hej, superbra inlägg med bra tips! Använder också växtolja för rengöring av ansiktet. Dock så tycker jag att jag har svårt att få bort mascaran. Har du något tips? 😍

  1. Hej vad kul att du gillar inlägget. Jag tycker att växtolja är toppen att ta bort mascara med. Ett tips är ju att blöta huden först, kanske också lägga ett par blöta bomullspads en stund på ögonen. Och ge maskarna en chans att lösas upp. så slipper du gnugga så mycket.

 2. Josefine skriver:

  Wow vilka bra tips! Vilket olivsmör använder du?

  1. Hej jag burkar köpa mitt olivsmör från Botany for all.

 3. bra inlägg!
  kan du även skriva lite om hur olika hudtyper reagerar?
  Jag har väldigt fet hy och trots att jag har testat torra oljor tycker jag inte riktigt att det funkar för mig, hyn blir bara fetare.

  1. Hej, absolut, kommer säkert ett sånt inlägg

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.