fbpx Print

Veganska och glutenfria lussekatter med dadelswirl

Scale

Ingredienser

Bulldeg

5 dl valfri mjölk/mylk

1 g saffran

50 g färsk jäst

1/2 tsk salt

1 dl kokossocker

100 g kokosolja (eller smör)

1 tsk nymalen kardemumma

4 dl durramjöl

4 dl rismjöl

1 dl potatismjöl

1 msk av våra egna prebiotiska fiberblandning

1 msk fiberhusk

Dadelkräm

150 g blötlagda dadlar

30 g kokosolja

1 nypa salt

1/2 g saffran

Pensling

Lönnsirap

Instruktioner

 

  1. Värm mjölk och saffran till prick fingervarmt.
  2. Lös upp jästen i degvätskan.
  3. Tillsätt salt, socker, kokosolja/smör, kardemumma, durra/havremjöl, rismjöl, potatismjöl, probiotika och fiberhusk. Rör runt/knåda väl. Ha i lite mer mjöl vid behov. Vi snackar en kladdig deg eller faktiskt snarare nästan smet här. En degsmet! Man tror att den inte ska jäsa men lovar att den gör det!
  4. Låt degen jäsa i minst en timme, gärna längre.
  5. Mixa ihop ingredienserna till dadelkrämen.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Ta ut den och mjöla händerna. Kavla ut degen till en stor rektangulär och smeta på dadelkrämen.
  8. Vik degen dubbel, från långsida till långsida. Dela upp degen i typ 12-15 bitar och gör klassiska s-formade lussekatter.
  9. Lägg på en plåt. Pensla snabbt med lite lönnsirap innan katterna åker in i ugnen i 10 minuter.
  10. Låt svalna!