En hälsosam förändring i kyldisken: Hälsofilen och hälsoyoghurten är borta – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

En hälsosam förändring i kyldisken: Hälsofilen och hälsoyoghurten är borta

I december skedde en viktig förändring butikernas kyldiskar. Ser du på bilden ovan? Till höger står det som Norrmejerier förut kallade för ”hälsofil”. Det var ett vilseledande begrepp. Till vänster står den nya förpackningen där filen som innehåller en stor portion tillsatt socker numera endast får kallas för ”fil”.

Det har länge irriterat mig att Norrmejerier via sitt varumärke Verum har marknadsfört riktiga sockerbomber som ”hälsofil” och ”hälsoyoghurt”. Upp mot 35 procent av alla kalorier i dessa produkter har utgjorts av tillsatt socker. Om du skannar dem med Sockercheckens app kan du se att de innehåller en hög andel socker och blir röda:

Eftersom tillsatt socker är allt annat än hälsosamt skickade jag i juni 2020 in ett klagomål på dem till Livsmedelsverket, som är kontrollmyndighet för Norrmejerier. I anmälan skrev jag att en femåring som äter 2 dl av dessa produkter till frukost kan få i sig upp mot 11 gram socker, vilket är en tredjedel av hela deras maximala dagsranson socker. Det är väldigt mycket för något som betecknas som hälsosamt.

Norrmejerier har haft dispens från lagstiftningen

Livsmedelsverkets svar blev att begreppen hälsofil och hälsoyoghurt är ”ospecifika hälsopåståenden”. Enligt lagstiftningen behöver en tillverkare som gör sådana påståenden specificera varför produkten skulle vara nyttigt och ha vetenskapliga belägg för detta.

Produktnamnen ”hälsofil” och ”hälsoyoghurt” fanns dock innan januari 2005. Därför har Norrmejerier haft dispens från den EU-förordning som reglerar hälsopåståenden på livsmedel. Dispensen gäller fram till 19 januari 2022. 

Nu är det datumet alltså strax här och Norrmejerier har avlägsnat det vilseledandet påståendet från sina produkter. 

Så har märkningen i butiken tagit ett steg framåt och blivit mindre vilseledande. Det finns dock fortfarande mängder av produkter att anmäla. Jag vill tacka alla er som har blivit mina ann-hängare via Patreon. Det ger mig större möjligheter att fortsätta granska alla de felaktiga påståenden som görs ute i butikerna.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.