Kan vårt mikrobiom påverka vårt val av partner? – Food Pharmacy

Hudvård med Johanna Gillbro

Post image

Kan vårt mikrobiom påverka vårt val av partner?

Alla hjärtans dag och dags att slösa kärlek på vänner, familj, partners och inte minst på dig själv! Är du ofrivillig singel? Våga lägga ner jakten och låt ditt hudmikrobiom nosa rätt på din kommande partner. Happy Valentine!

Ibland bara vet man att den man träffar är rätt. Kanske går det inte ens att beskriva vad det är som gör att det känns så bra. Det är mer en känsla, en slags kemi… Och kemi är faktiskt just vad det är. Ny forskning tyder nämligen på att mikroorganismerna på vår kropp – vårt mikrobiom – påverkar vårt val av partner. Snacka om äkta kärlekskemi!

Mikrobiomet består av alla mikroorganismer som finns i och utanpå oss. Mikrobiomet i tarmen har vi känt till ett tag, men vårt hudmikrobiom är ett rykande färskt forskningsområde. Det är först de sista åren som man tack vare moderna sekvenseringsmetoder fått så mycket kunskap kring hudens alla bakterier och alla de viktiga funktioner dessa bakterier har – inklusive att vara delaktig när vi väljer vår kärlekspartner.

Kanske har du hört att lukten är avgörande för om man ska känna attraktion eller inte? Och lukt, det är inget annat än bakterier på huden. Visste du till exempel att anledningen till att vi har en speciell lukt under armarna är för att den så kallade Corynebakterien trivs så bra i den varma och feta miljön under armarna (faktiskt är det samma bakterie som används i ostframställning).

När man har undersökt mikrobiomet hos kärlekspar, så har man sett att deras hudmikrobiom är lika på flera delar av kroppen, bland annat på baksidan av tungan. Och detta tros inte ha att göra med att paren kysser varandra eller bor under samma tak, utan helt enkelt bero på att de – helt ovetandes – valt varandra utifrån mikrobiom.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Referenser:

1. Ross, A. A., Doxey, A. C. & Neufeld, J. D. The Skin Microbiome of Cohabiting Couples. mSystems (2017) doi:10.1128/mSystems.00043-17.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.