1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl rotfrukter, finrivna, t ex morot, potatis, palsternacka
3 msk rapsolja, att steka löken i
1 1/2 dl linser, torkade
1 burk krossade tomater, 400 g
2 burkar kokosmjölk, à 400 g
2 buljongtärningar, kyckling eller grönsak
1/2 lime, saften
1 dl vatten
1 msk färsk ingefära, skalad och finhackad, eller ½ tsk torkad
1 msk garam masala, kryddblandning
1 tsk salt
1 paket halloumi
1 tsk rapsolja, att steka halloumin i
Pumpakärnor
Strimlad färsk koriander eller bladpersilja
Olivolja att ringla över
Surdegsbröd
1. Skala och hacka lök och vitlök och stek på låg värme i oljan i 5 min tills den mjuknat.
2. Tillsätt rotfrukter, ingefära, garam masala och linser. Stek i några minuter.
3. Tillsätt vatten, buljongtärningar, kokosmjölk och krossade tomater. Låt småkoka i 10–12 min tills linserna är mjuka.
4. Under tiden. Skär halloumin i ca 1 x 1 cm stora kuber. Stek i varm panna utan oljan tills att de fått färg på ena sidan. Vänd alla bitarna och tillsätt oljan. Stek klart i ca 2 min. Lägg över i en skål.
5. Tillsätt limesaften i soppan och smaka av med eventuellt mer salt.
6. Mixa soppan grovt med stavmixer eller servera den som den är.
7. Servera soppan i skålar med stekt halloumi och valfria tillbehör.
Näringsvärden per 100 g (1 port ca 397 g) utan tillbehör
Energi 132 kcal
Fett 10 g
Kolhydrater 7 g
Fiber 3 g
Protein 3 g
Salt 0,6 g