Välj en Aleppotvå – Food Pharmacy

Hudvård med Karin Björkegren Jones

Post image

Välj en Aleppotvå

Jag vill verkligen slå ett slag för Aleppotvålen som förmodligen  är världens äldsta tvål. Det sägs att  man spårat tvålens recept hela 4 000 år tillbaka. En Aleppotvål ska enbart innehålla fyra ingredienser: olivolja, lagerbärsolja, vatten och lut. Aleppotvålen innehåller ej tensider som ”vanlig” tvål gör. Tensider bryter ner huden på sikt. Så vill du vara snäll mot din hud, är Aleppotvålen ett bra val. Den går även att tvätta håret med.

Hur vet man om tvålen innehåller tensider? 

Jo, allt som löddrar och som man behöver skölja av med vatten har tensider i sig. Så klart vill man tvätta sig och känna sig ren, men vi vill ta bort smuts men inte hudskyddet. 

Det som skiljer Aleppotvålen från andra tvålar, och anledningen till att den inte geggar, är att man låter den mogna mellan 12 och 18 månader. Det är själva mognaden som gör att vatten och lut försvinner och att oliv- och lagerbärsoljan terapeutiska egenskaper blir ännu mer framträdande. Under den här mognadsprocessen går tvålen från att vara riktigt grön till att bli mer gulbrun. Om du delar tvålen hittar du den smaragdgröna färgen inuti. 

Ju mindre vatten i en tvål desto längre har den mognat. Tvålen har ett rykte att vara världens renaste tvål.  Jag vet många tycker det bekvämt med flytande tvål, men om man vill vara schysst mot miljön borde vi återgå till en hårdtvål, och kanske framförallt införskaffa en Aleppotvål. Då slipper man det här med plastförpackningar, som ju inte är särskilt miljöschysst.

Men om man nu absolut vill ha flytande tvål, så kan man enkelt göra sin egen tvål av en bit Aleppotvål, lite vatten och en eterisk olja. Jag köpte en pumpflaska på Ikea för 10 kronor. Det blev en väldigt billig flytande tvål.

Så här gör du:

• Riv cirka 1⁄2–1 dl stor bit av Aleppotvålen på den finaste delen av ett rivjärn. Vispa ner i 2 dl hett vatten. När tvålen gift sig med vattnet får du avgöra om du vill ha en fastare eller lösare tvål, vilket betyder att du antingen tillsätter mer tvålmassa eller hett vatten. Häll upp i en flaska med pump. 

pastedGraphic.png• För doft och effekt, tillsätt cirka 20 droppar eterisk olja, välj gärna en eterisk olja med antibakteriell egenskap, till en 2–3 dl stor flaska. Du kan med fördel blanda två till tre olika eteriska oljor i tvålen. 

PS: Har du väldigt torra händer smörj in dem med lite växtolja innan du tvättar händerna för att hålla dem både rena och mjuka. 

Tvätta dina borstar och penslar

Vi är noga med våra hudrutiner och att rengöra ansiktet. För hygien är så klart A och O men många glömmer bort sina sminkredskap. Så klart ska du också regelbundet tvätta dina penslar. De du kanske använder för att lägga på foundation, bronzer och penseln för din eyeliner. Ja, du fattar. Du tvättar dem och även din hårborste med en Aleppotvål.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Jag måste bara varna lite… jag har haft problem med handeksem då jag är allergisk mot kemikalier och hittade då Aleppotvålen och älskade den!! Jag hade full tillit till den då dess kloka innehåll. Men mina eksem blev värre och till slut sökte jag hjälp och då fick jag göra lapptest på ryggen och jag fick även testa produkter jag hade hemma och det jag fick starkast reaktion på var min älskade Aleppotvål. Fattade ingenting?! Jag kollade upp detta och tydligen så är lagerbärsoljan rätt stark och många kan få allergi av den… bra ändå att känna till.
  Med all kärlek/ Johanna

  1. Tack för den här inputen. Så klart trist att höra att dina allergier blev sämre av den. Då är det den eteriska oljan du är allergisk mot.

 2. Carolina skriver:

  Jag provade att tvätta min svinborste med aleppotvål igår och det gick bra, dock lyckades jag inte få bort allt damm från borsten. Hur gör du för att tvätta borsten om du har en sådan?

  1. Ja, dammet är verkligen ett problem. Jag kom på nu att man kan ju testa att dammsuga borsten 😉 Det kanske går att få bort dammet så. Men det är väl det här med att regelbundet tvätta borsten och inte vänta till den blivit dammig.

 3. Agnes Wästfelt skriver:

  Istället för att köpa en ny pumpflaska i plast på Ikea, kan man istället använda en tom använd pumpflaska där man gjort slut på tvålen, diskmedlet eller vad innehållet än har varit. Bara att skölja ur ordentligt o så har man en pumpflaska för återbruk.

  1. absolut. Men jag hade ingen tom pumpflaska. Så jag återanvänder min från Ikea 😉

 4. Elisa Sirviö skriver:

  Jag har läst man kan använda som schampoo också?

 5. Många använder tvålen som shampo. Det funkar dock inte på mitt hår som blir som svinto. Men jag vet flera som verkligen gillar det.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.