Bristande politisk handling för offentliga måltider möts av ny inspirationsplats
Maten som serveras i skola, vård och omsorg kan göra mer än att bara mätta för stunden – den kan också vara ett verktyg i arbetet med två av vår tids största utmaningar, den mänskliga och planetära hälsan. Men för lite händer på den politiska fronten för att ta tillvara på den skattefinansierade matens fulla potential, menar vi i den ideella föreningen Frisk Mat. Idag öppnar vi därför upp en kostnadsfri digital mötesplats på friskmat.se – med inspiration och kunskap för alla som planerar, lagar eller serverar maten till våra barn och unga, sjuka och äldre i Sverige.
Vi ville agera eftersom politikerna saknar handlingskraft kopplat till folkets matvanor. Trots akut läge för folkhälsan och planeten finns fortfarande inte tydliga nationella styrdokument och ramar för verksamheterna att arbeta inom vad gäller maten. Det behövs stöd ute i köken och vi har sett ett stort behov bland de som arbetar direkt med måltiderna att enklare få och dela kunskap samt utbyta tips och inspiration med sina kollegor. Vi i föreningen Frisk Mat såg möjligheten att bidra genom att skapa en lustfylld och motiverande digital mötesplats.
Mötesplatsen friskmat.se är kostnadsfri och består dels av en receptbank anpassad för offentliga storkök. Där finns också redaktionella faktaartiklar och intervjuer med förebilder. Receptsamlingen kommer byggas upp över tid då den främst skapas av användarna själva. Alla recept granskas av en dietist för att säkerställa att de följer de nordiska näringsrekommendationerna.
För även om alla måltider i förskolor, skolor, på sjukhus, äldreboenden och hemtjänsten borde vara näringsrika och bra för hälsan är det tyvärr inte så idag. Kvalitén varierar mycket mellan olika verksamheter. De med eldsjälar i köken drar vinstlotten. Därför vill Frisk Mat främja inspiration och kunskapsutbyten för att den offentliga måltiden ska nå sin fulla potential överallt i Sverige.
För även om alla måltider i förskolor, skolor, på sjukhus, äldreboenden och hemtjänsten borde vara näringsrika och bra för hälsan är det tyvärr inte så idag.
Alla vi som läser på den här sidan är väl medvetna om att maten har stor påverkan på vår hälsa. Enligt Socialstyrelsen riskerar var fjärde svensk att dö i förtid på grund av ohälsosamma matvanor. 80-85 procent av hälso- och sjukvårdens resurser går till behandling av kroniska sjukdomar. Insatser för att främja goda levnadsvanor, som sund kosthållning, kan förbättra/förebygga 90 procent av dessa. En av de viktigaste anledningarna till att vi äter fel idag är okunskap. Samtidigt har de offentliga måltiderna ett starkt signalvärde – genom att agera exempel på näringsrika, aptitliga och hållbara måltider blir de även en folkbildningsinsats.
Vi kan därför vara överens om att om vi kan öka kunskapen i samhället kring vad som är hälsosam mat kan vi också förebygga många folksjukdomar. Därför ser vi att det i varje offentligt kök finns möjliga folkhälsohjältar som genom maten de serverar kan vara förebilder och folkbildare för vad som är just god, hälsosam och näringsrik mat. Dessutom är den mat som är bra för vår mänskliga hälsa oftast också bra för planeten – här har vi chansen att bemöta två av vår tids största utmaningar.
Snabba fakta om inspirationsplatsen friskmat.se :
- Vill stötta de som arbetar med att dag servera de tre miljoner måltider inom skola, vård och äldreomsorg med råvaror som årligen kostar skattebetalarna nära tio miljarder kronor.
- För yrkesverksamma i offentliga storkök, främst förskola, skola, sjukhus och äldreomsorg
- För den som planerar, beställer, tillagar och/eller serverar mat, tex kostchefer, kockar, undersköterskor och omsorgspersonal
- Helt kostnadsfri digital plattform
- Användarna får själva lägga upp sina recept och skapa en profilsida där man kan berätta om sin verksamhet.
- Användarna kan interagera med varandra genom att kommentera på recepten och göra egna varianter av andras recept, så kallade “remixer”.
- Recepten granskas av en dietist innan de publiceras, näringsberäknas och följer Livsmedelsverkets rekommendationer/NNR
- Receptens koldioxidavtryck och ett hälsobetyg kommer inom kort att kunna visas upp i samarbete med Consupedia
- Frågelåda med svar från Livsmedelsverket i aktuella frågor
- Artiklar från Dietisternas Riksförbund
- Det finns en inspirationsbank med artiklar, intervjuer och fakta
Föreningens arbete är icke vinstdrivande och möjliggörs tack vare stiftelsestöd, företagspartners, volontärarbete och donationer. Stort tack till Orkla Food Solutions, Electrolux Professional, Jonas and Christina af Jochnick Foundation och Kavlifonden som alla bidragit till att förverkliga mötesplatsen på friskmat.se.