Det här med solskydd – Food Pharmacy

Hudvård med Karin Björkegren Jones

Post image

Det här med solskydd

Jag har alltid undrat lite över solskydd i krämer. Varför det står att man inte ska använda solskyddsmedel på barn under ett år? Det måste ju betyda att det inte är bra för barn och om det inte är bra för barn, borde det ju inte vara bra för någon, eller?  För mig känns det jättekonstigt att smörja in kroppen med solskyddsmedel, som är fullt med en massa cancerogena ämnen. 

Sedan flera år tillbaka använder jag inte solskydd överhuvudtaget. Jag brukar sola försiktigt. 

Fast måste medge att jag slarvat en del på Teneriffa där jag är nu. Har varit på stränder där det inte finns några parasoll och det har varit svårt att skydda sig. Solen är stark här på Teneriffa.

Men vanligtvis brukar jag försöka bygga upp en solbränna succesivt. Första dagen kanske bara en kvart, tjugo minuter. Så håller jag på ett par dagar tills jag fått en liten grundton, då kan jag vara längre i solen. För det är nämligen så att själva brunbrännan fungerar som ett solskydd. Man ska aldrig sola så man blir röd.

Jag älskar värme, jag älskar att vara på stranden, och brukar också ligga i skuggan bara för att få vara där. För det är faktiskt så att man blir brun i skuggan under ett parasoll. Jag har testat och det fungerar.

Det är så svårt att veta hur man ska tänka med solen. Några menar att det är viktigt att vara i solen och få i sig D-vitamin, medans andra tycker att man måste ha solskyddsmedel när man sitter framför datorn.

Klart det kan bli förvirrande.

En del forskare säger att dagligt solande är bra för hälsan, att vi ska sitta en stund i solen för att just få i oss det nyttiga från solen. Medan Cancerfonden kontrar med att det kanske inte är så bra ide eftersom att hudcancern ökar.

Men jag undrar lite försiktigt om hudcancern kanske ökar på dem som använder solskyddsfaktor?

Men vi som är ljusa i huden ska kanske ta det  lugnt i solen. Sola försiktigt. Skydda oss. Skydda ögonen och öronen genom att ha hatt och solglasögon på näsan. Vi ska kanske snarare bygga upp en bränna, än att pressa fram den.

Men det är också intressant att titta på innehållet i solkrämerna och den skada som innehållet gör på våra korallrev världen över. Solkräm hotar slå ut korallrev

och hotar att helt förstöra dem i framtiden, varnar forskare. Det är ämnet oxybenzone, vilket finns i mer än 3 500 solskyddsprodukter, som orsakar stora skador på reven. Oxybenzone förstör korallrevens DNA och stör hormonproduktionen, enligt en studie som publicerats i tidskriften Archives of Environmental Contamination and Toxicology. Effekten blir att korallerna sluter in sig och dör. Ämnet, som även finns i schampo, läppbalsam och mascara, sprider sig i vattnet när insmorda solbadare tar sig ett dopp men också via spillvatten. Uppskattningsvis mellan 6 000 och 14 000 ton solkräm släpps ut i områden med korallrev varje år.

Hallonfröolja bandat med mineralpulver = toppen

När jag var i Indien i nio veckor i början av 2020 använde jag inte solskydd en enda gång. Men å andra sidan visste jag att jag hade tid att bygga upp en bränna. Så jag började med att ”sola” under parasoll och möttes typ av solen när jag gick upp och ner till vattnet. Jag smörjde in ansiktet  med hallonfröolja  som jag blandat med mineralpulver och jag brände mig inte en enda gång. I mineralsmink hittar vi zink och järnoxider som skyddar mot UVA- och UVB-strålar. Hud som blossar, hud som blivit röd och varm av solen upplevs som svalare när man applicerar mineralpulver.

Så på med hatten. Sola försiktigt. Bygg upp brännan. Det är mitt tips för sommar och sol.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Som sagt, hur hänger ett ökande användande av solskyddsmedel ihop med ökande antal fall av hudcancer? Det tål att tänkas på.

  Vad jag förstår har yrkesfolk som lantbrukare och fiskare lägst prevalens av hudcancer, trots att de är ute i alla väder året om. Eller kanske just därför?
  Instämmer med skribent Karin till fullo. Jag använder samma metod och bränner mig aldrig, det är jag noga med. Ser dock ofta redan brända människor som smörjer in sig mer för att kunna stanna längre i solen. Kan det vara bra?

 2. Amanda skriver:

  Solskyddsfaktor rekommenderas inte till barn under 1 år för dom ska inte vara i solen över huvud taget. Därav rekommendationen. Sen om du ser till statistiken över den största delen av dom som får cancer är det personer som inte tror att dom inte är solexponerad, men dom kanske jobbar ute (cancer i nacken, på benen), inte sätter på solskydd ordentligt (cancer runt ögonen) osv. Så snälla, gör lite research innan ni skriver något som kan på människor att sluta skydda sig ordentligt. Det kan vara indirekt farligt.

  1. karin skriver:

   Jag har gjort min research och det kommer förmodligen alltid finnas olika åsikter angående solskydd. Och det är det också flera cancerläkare som säger, att vi bör vistas ute men inte bränna oss. Solkräm, kan förutom de ibland tvivelaktiga ingredienserna också ge ett falskt skydd. Enligt studier på Lunds universitet visade det sig att solskydd inte skyddar mot malignt melanom. De gjorde en studie på 40000 slumpmässigt utvalda kvinnor, där man just såg att risken ökar något om man använder solskydd. De trodde att det kan ha att göra med att man inte bränner sig när man har solskydd och då alltså missar en varningssignal. Och Absolut, barn ska inte utsättas för solen. Och det är ju det jag också skriver, att vi ska inte ligga i solen och bli röda. Att bästa skyddet är en brunbränd som man fått långsamt. Självklart ska man skydda sig men du skyddar dig bättre med kläder, solhatt, solglasögon och under parasoll. Du skyddar havet också genom att inte använda solkräm.

 3. Hej!
  Vad är det för mineraler du använder tillsammans med oljan?

  1. Karin skriver:

   Tänkte skriva om mineralpulver i ett kommande inlägg. Så håll utkik.

 4. Emilia skriver:

  Låter ju faktiskt vettigt!
  Men kan man lita på detta?!

  1. karin skriver:

   Det du kan lita på är att du ska ta det lugnt i solen och inte bränna dig.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.