Hur ska man lära barn tidigt att älska sund och hälsosam mat? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Hur ska man lära barn tidigt att älska sund och hälsosam mat?

I samarbete med grogro.se

Tänk om det fanns någonting man kunde göra för att barn ska lära sig att älska sund och hälsosam mat? Den goda nyheten är att det finns, och knepet är att börja tidigt. Vi har intervjuat Malin Bruset, näringsterapeut och grundare av GroGro.

Berätta mer om varför man ska börja tidigt?

– Under de första 1000 dagarna i livet, eller “The window of opportunity” sker en enorm utveckling. Dessa 1000 dagar är också ett utmärkt fönster för träning av smaker. Studier visar att tiden från den första maten fram till att barnet är ett år är ett möjlighetsfönster för smakträning. Hjärnan är då speciellt mottaglig för sura och bittra smaker.

Har du några tips på hur man introducerar mat framgångsrikt?

– Introducera mat som du vill att ditt barn ska gilla när de blir äldre, och med fördel mat som resten av familjen också äter. Gör det gärna till en sport och ha kul. Vad har vi inte provat? Vad ska vi prova för något nytt i dag?

Träna, träna och träna. Precis som barnet ska lära sig att krypa och sedan gå, måste barnet också lära sig att både mosa, tugga och svälja maten. Kom ihåg att träna på olika smaker och konsistenser.

Men vad gör man om barnet inte gillar smaken direkt då?

– Små barn gör ofta grimaser vid introduktion av bittra och sura smaker. Detta är inte ett tecken på att det är farligt, snarare något nytt. Barn föds med försmak för sött. Bröstmjölk är sött och söta frukter och grönsaker var sällan giftiga, evolutionsmässigt. Därför är söta smaker enkelt, tryggt och något som gärna genererar ett härligt leende hos barnet. Detta är viktig kunskap att ha i åtanke, så att du inte faller för frestelsen att bara ge söta matvaror. Ett barn som smakar och spottar ut maten, är ett tecken på att här är det något vi behöver träna mer på. Orsaken kan vara att maten är ny för barnet att ha i munnen, det kan vara en ny smak eller en ny konsistens.

2021 publicerades en studie i Sverige från Umeås universitet där man undersökte barns villighet att lära sig äta mer frukt och grönsaker. Testgruppen som utsattes för flera smaker och konsistenser under första året i livet, åt 54 procent mer frukt och grönt när de var 12 månader och 32 procent mer frukt och grönt när de var 18 månader i jämförelse med barnen i kontrollgruppen som följt kostrekommendationer från BVC och Livsmedelsverket.

Har du några tips när det kommer till att introducera lite “svårare” smakar, tänker framför allt nu på sura och bittra smaker?

Utmana barnet genom att vidga vyerna för olika smaker! Våga prova sura råvaror som hallon, citron, blåbär, lime, tranbär, havtorn och kiwi. Glöm inte heller bittra råvaror som broccoli, palsternacka, morot, sötpotatis och oliver.

Vid 4-6 månader kan du till exempel ge smakprover av mos från sötpotatis, morot, avokado, persiljerot, äpple och päron. Vid 6-9 månader kan du ge broccolimos, palsternacksmos, hela eller halva hallon, blåbär, kiwi i mjuka små bitar, oliver i små bitar, hel och rå broccoli, morot och citron- och limeklyftor att suga på. Vid 9-12 månader kan du börja ge plockmat som lax, blåbär, tranbär, havtorn, kokta bitar av rotgrönsaker och köttben att gnaga på.

Du har sagt att när du själv blev mamma “tröttnade du på att vara hänvisad till rumsvarm barnmat från butikshyllan som var äldre än ditt eget barn”. Berätta mer!

Det stämmer fint! Med GroGro kan vi erbjuda andra föräldrar ett färskt, kallpressat alternativ till den annars värmepastöriserade barnmaten. När vi i GroGro utvecklar vår barnmat är smak och konsistens i fokus, och näring så klart. Vi använder endast hela bitar av råvaror, aldrig koncentrat och ingen värmebehandling. Detta gör att de naturliga smakerna från råvarorna kommer fram. Råvaror som hallon och blåbär bidrar till en mer syrlig smak, medan banan, äpple och mango bidrar med sötma och sötpotatis och morot med en naturlig bitterhet. Genom att introducera naturliga smaker tidigt, är chansen som sagt större att små barn också önskar ett mera varierat smakspektrum när de blir äldre.

Vi tackar Malin Bruset för detta och delar några recept från Grogro nedanför.

Broccolimos till baby

Järnrik välling med sesamfrö

Morotsmos till baby

För fler recept, se här.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.