Världens godaste recept på havregrynsgröt – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Världens godaste recept på havregrynsgröt

I samarbete med Saltå Kvarn

En sak har vi lärt oss om matlagning de senaste åren – det är inte bara kocken som gör rätten, utan minst lika mycket råvaran. Och apropå rätt råvara så har vi nyligen sprungit på de i särklass godaste havregrynen vi någonsin smakat – ekologiska Fina Havregryn från Saltå Kvarn. Snacka om att ta gröten till nästa nivå!

I den här produkten är havrekärnorna klippta och sedan fint valsade för att gröten ska bli lenare. Du må tro att det gör skillnad – gröten blir s-u-p-e-r-l-e-n och dessutom går den snabbare att laga tack vare att grynen är så fina.

Vi själva äter gröt flera gånger i veckan. Gröt går snabbt, är billigt, näringsrikt och mättande! Dessutom passar det både som frukost och mellanmål. Ett riktig supertips när man äter gröt är att addera lite fett i form av t ex nötter eller nötsmör. Kolhydraterna i havre har en förmåga att höja blodsockret men fettet kan hjälpa till att sänka det.

Ett annat tips som eventuellt är lite modigare än nötsmör är att knäcka ett ägg rätt ner i gröten. Skulle du våga prova tror du? Precis när gröten är färdig på spisen rör du ner ägget, vispar ordentligt och vips så har du en len lite fluffigare gröt. Bra tricks om man vill få i sig lite extra protein!

På bilden ovan serverar vi vår fingröt med hemmagjort äppelmos, lite frukt och ringlad tahini. Mer än så behövs inte när man gör gröten på så här goda havregryn. Äppelmoset görs på två sekunder genom att man mixar äpple med torkade aprikoser och en puff malen kanel. Se recept här nedanför!

Print

Världens godaste recept på gröt

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 12 portioner 1x
Scale

Ingredienser

2 dl ekologiska Fina Havregryn från Saltå Kvarn

4 dl vatten

1 nypa salt

Äppelmos

1 äpple

2 blötlagda aprikoser

1 nypa malen kanel

Förslag på topping

1/2 banan

1 dl blåbär

2 msk ljus tahini

1 dl skummad valfri mjölk

Instruktioner

Blanda havregryn och vatten i en kastrull. Koka upp, rör om och låt puttra någon minut. Smaka av med salt.

Äppelmos

Mixa äpplet med aprikoser och kanel.

Topping

Lägg gröten i 1-2 skålar. Skiva bananen och lägg på gröten tillsammans med blåbären. Ringa tahini på gröten. Servera med äppelmoset och valfri mjölk.  

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.