Sommarallad med kyckling och myntadressing (AIP) – Food Pharmacy

Cecilia Nilsson, Recept

Post image
fav

Sommarallad med kyckling och myntadressing (AIP)

fav

Sommaren är på många sätt den bästa tiden på året att äta enligt autoimmun läkande kost – AIP. Grönsakerna är i säsong och det är lättare att planera elimineringskost när man är ledig. Här får du några bra råd inför sommaren -22 och ett gott – och somrigt – recept!

Vad är AIP?

Först en liten repetition av vad AIP är!  

AIP är en förkortning av det ”Autoimmuna Protokollet” och är en antiinflammatorisk elimineringskost där man utesluter allt som kan irritera mag- och tarmslemhinnan eller trigga inflammation under en period på mellan 30 och 90 dagar. 

AIP riktar sig främst till personer som har autoimmun sjukdom, men kan även ge bra resultat inom många andra områden som vid allergier, IBS, kronisk inflammation och diffus värk.

Vid samtliga autoimmuna sjukdomar har man kunnat konstatera inflammerad och läckande tarm, ett immunförsvar som är förvirrat och attackerar den egna kroppen samt en störd bakterieflora. AIP syftar till att återställa balansen i kroppen och på så vis häva symtom. 

Då är det viktigt att man tar bort all den mat som triggar och bidrar till sjukdom och istället tillför massor av läkande och näringsrika råvaror. Sommaren är en perfekt tid att fylla på med massor av vitaminer, mineraler, antioxidanter och från växtriket.

Här är några av de mest näringsrika svenska grönsaker som du kan skörda och plocka under sommaren:

Blomkål 
Broccoli 
Fänkål 
Morot 
Palsternacka 
Purjolök 
Rotselleri 
Rädisa 
Rödbeta
Rödkål 
Sparris
Spenat
Stjälkselleri
Vitkål 
Färsk vitlök 
Zucchini

Även frukt och bär är okej inom AIP och våra sommarfavoriter är:

Jordgubbar
Blåbär
Hallon
Vattenmelon
Äpplen

Det bästa är att alternera mellan olika sorters grönsaker och frukter. På så vis får du i dig en stor variation av kostfibrer, vitaminer och mineraler. Utmana dig själv genom att köpa någon grönsak du inte brukar när du går och handlar.

Tips under semester och ledighet

Att äta enligt en elimineringskost under sommaren kan både vara behändigt – och fullt av utmaningar. Hemma i ditt eget kök har du full kontroll över maten med långa lediga dagar då du kan planera din matlagning i lugn och ro. Ska du däremot resa utomlands, eller resa runt i Sverige så kan det kännas överväldigande. Här är några bra tips som kan göra detta mycket lättare för dig! 

Innan du reser 

Planera din mat i förväg när du ska ut och resa. Tänk ut vilka livsmedel som kan finnas dit du reser. Ha gärna en inköpslista med AIP-ingredienser nedskriven på din telefon. Det är bra om den är lättillgänglig när du ska shoppa.

På hotell

När du bokar hotell, se till att boka ett som har minst en minikyl och en mikrovågsugn. Vissa hotell erbjuder pentry och ibland även fullt utrustade kök. 

De flesta lägenheter på hotell brukar ha spis, mikrovågsugn och diskmaskin men saknar ofta ugn. Planera då att laga mat som inte kräver ugn. Eller ta med lagad mat som kan värmas i mikron eller på spisen.

På besök hos släkt och vänner

Om du besöker familj eller vänner på semestern måste du räkna med att de inte är bekanta med AIP. Det kan vara bra att berätta att du äter en elimineringskost i förväg. Fråga också om du kan få en “säker hörna” i köket för din matberedning. Eftersom AIP är strikt glutenfri är det bra om du kan använda egen skärbräda och knivar till exempel.

På flyget

Tänk på att det går utmärkt att ta med egen mat ombord på flygplan, det är bara vätska du inte kan ta med dig genom säkerhetskontrollen. Så gör några matlådor med AIP-bröd, köttfärsbiffar, sallad, rostade grönsaker och så vidare. Och vill du ha sås eller dressing så förbered det i små plastbehållare som rymmer max 100 ml. Vill du ta med mer så kan du checka in en kylväska som bagage!

Snacks på resa

Det är väldigt bra att ha något att snacksa på när man är på resande fot. Gör egna AIP-snacks hemma i förväg. Salta kex, bars, kakor – på swedishpaleo.se hittar du massor av olika förslag.

Borta bra, men hemma bäst

Men det allra bästa är ju att köra en hemester när man äter AIP. Ladda skafferi och kyl med fräscha råvaror och frossa loss i god antiinflammatorisk mat. Här är ett somrigt recept på en sallad med ugnsstekt kycklingfilé som serveras med myntadressing, vattenmelon, avokado och sötpotatis. Mättande och full av c-vitamin, bra kostfibrer och protein.

Print

Sommarsallad med kyckling och myntadressing

  • Av : Cecilia Nilsson c/o Food Pharmacy
  • Portioner : 2 1x
Scale

Ingredienser

2 kycklingfiléer

1 tsk franska örter

2 avokado

1 sötpotatis

1 liten isbergssallad

1 rödlök

½ vattenmelon

Dressing

1 knippe färsk mynta (10 blad)

2 msk olivolja

1 msk pressad citron

1 tsk balsamico

1 nypa havssalt

Instruktioner

Sätt ugnen på 200°.

Salta kycklingen och stek den runt om i olivolja tills den fått fin färg. Krydda med lite franska örtkryddor, lägg över i en ugnsfast form och tillaga i cirka 20 minuter eller tills den är genomstekt (70 grader i mitten).

Dela sötpotatisen i bitar och koka tills mjuk, ca 20 minuter.

Gör dressingen genom att mixa 5 blad mynta med pressad citron, balsamico och salt. Tillsätt olivoljan och blanda väl.

Dela vattenmelonen i bitar, gröp ur och skiva avokadon på längden, hacka salladen, skiva rödlöken fint och dela kycklingen i tjocka skivor. Blanda allt, inklusive den kokta sötpotatisen väl i en stor salladsskål.

Klicka dressingen över salladen och servera med resterande myntablad.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.