Vanliga myter om typ 1-diabetes och mat – Food Pharmacy

Typ 1-diabetes

Post image

Vanliga myter om typ 1-diabetes och mat

I Sverige får 2-3 barn diagnosen typ 1-diabetes. VARJE DAG. Och ca 8000 barn lever med sjukdomen i Sverige. Trots sjukdomens allvar och omfattning råder stor okunskap som försvårar livet för barn och familjer som lever med sjukdomen. 

Många tror till exempel de som drabbas av typ 1-diabetes har ätit för mycket socker, att det växer bort eller att ”det är väl bara att ta en spruta”. Okunskap försvårar också livet för barnen som inte sällan möts av fördomar och diskriminering. Många upplever att de är annorlunda och känner sig utanför. Studier visar på sämre livskvalitet jämfört med friska barn.1 Vi vet också att barn med typ 1-diabetes löper 3 ggr förhöjd risk att drabbas av psykisk ohälsa.2

Jag har vänner vars barn med sjukdomen inte blev bjuden på ett kalas eftersom ”det skulle serveras godis och tårta”. Kanske är det inte enbart okunskap utan även rädsla. Men, om vi får en ökad kunskap är jag övertygad om att fler personer med typ 1-diabetes kommer att må bättre och bli bjudna på kalas. Därav mitt stora engagemang för att sprida information och öka kunskapen om denna sjukdom. Ökad kunskap ger barnen lika värde, bättre livskvalitet och ett längre liv!

Faktum är att forskningen inte hittat något samband mellan matvanor, livsstil och uppkomsten av typ 1-diabetes. Trots det råder många myter kopplat till just mat. Som att man får sjukdomen av för mycket socker, eller myter om vad man får eller inte får äta. Att äta bra är viktigt för alla barn för att växa och må bra. För ett barn med typ 1-diabetes är det extra viktigt att äta bra och lära sig om mat, kropp och hälsa, för att hålla blodsockret på en jämn nivå och för att må bra på kort och lång sikt. Den mat som rekommenderas är samma mat som rekommenderas för alla, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Att mötas av okunskap är något av de jobbigaste med sjukdomen, det vet jag att många med mig tycker.

I samband med utbildningssatsningen som Barndiabetesfonden gjorde med stöd från ICA Stiftelsen identifierade vi 4 vanliga myter som personer som över med typ 1-diabetes stöter på i vardagen:

# 1 Man kan få typ 1-diabetes för att man har ätit för mycket socker!

Nix! Typ 1-diabetes är en insulinbristsjukdom och forskningen har inte funnit något samband mellan matvanor och livsstil och uppkomsten av typ 1. Ingen vet inte varför en person får typ 1-diabetes och varje dag drabbas över 2 barn i Sverige.

# 2 En person med typ 1-diabetes behöver äta specialkost!

No way! Däremot ska man äta regelbundet, nyttigt och fiberrikt. Samma mat som Livsmedelsverket rekommenderar för alla.

# 3 En person med typ 1 diabetes får inte äta socker!

Joho! Socker är en av de kolhydrater som vi får i oss via maten. Det är viktigt för alla att äta rätt sorts kolhydrater och minimera ätandet av sötsaker. Kolhydrater ger bra energi, så välj gärna mat med fibrer och fullkorn!

# 4 Det är väl bara att ta en spruta!

Nä-ä! Det är inte bara att ta en spruta. Typ 1-diabetes är en svår sjukdom man måste leva med varje dag, dygnet runt och kräver komplicerad vård.

ICA har hjälpt till att slå hål på myterna genom att lyfta dem på sina mjölkpaket under en period.

Så, ett enkelt sätt att hjälp alla de barn som lever med sjukdomen i Sverige är att lära sig mer om sjukdomen och hjälpa oss slå hål på myterna. Har du någon person i din närhet med typ 1-diabetes? Läs på, våga fråga och var inte rädd för att bjuda in till massor av kalas 😊

Tack för att du tog dig tid att läsa,

Karolina

Vill du lära dig mer om typ 1-diabetes och bidra till den livsviktiga forskningen? Läs mer på www.barndiabetesfonden.se

Vill du köpa boken Himla gott, himla bra? En faktaspäckad kokbok med ett 50-tal näringsberäknade recept. Tillsammans med Food Pharmacy erbjuder Tukan förlag dig 20% rabatt på boken med koden: himlagott 

Köp här: https://www.tukanforlag.se/bok/himla-gott-himla-bra/

1) Faktorer som påverkar livskvalitén hos barn med typ 1 diabetes mellitus, Marjam Chibli, Karolinska institutet 

2) https://dagensdiabetes.se/index.php/alla-senaste-nyheter/2488-diabetesforum-neuropsykiatri-och-diabetes-charlotte-nylander

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.