Åkerfräken från hatad till älskad medicinalväxt – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

Åkerfräken från hatad till älskad medicinalväxt

För några år sedan hade vi en total explosion av åkerfräken – ett av de mest fruktade ogräsen man kan ha i sin blomsterrabatt. Vi planterade nya buskar och därefter växte ett hav av åkerfräken upp och kvävde allt annat så jag startade ett krig mot dem. I fem år har jag flitigt varit där med min spade och följt roten ner så långt jag kunnat och grävt upp dem. Jag har känt ett lyckorus efter varje jakt och nu är de nästan utrotade. YES, mission accomplished!  

Min åsikt om åkerfräken har varit konstant men för några veckor sedan pratade jag med min goda vän Robert (Bob) Rountree (MD) i USA. Våra samtal täcker de flesta ämnen och vi kom in på anti-ageing. Jag fyllde nyss 48 år så åldrandet börjar visa sig och vi gav varandra tips på vad vi kan äta och hur vi kan leva för att bromsa rynkorna och åldersprocessen. Bob sa att han regelbundet tar horsetail, dvs åkerfräken, då forskning visar att detta väldigt störande ogräs tydligen besitter många anti-ageing hemligheter. Who knew? Bland annat innehåller det: 

  • Vitaminer och mineraler som vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, folat, vitamin E, natrium, kalium, järn, zink och koppar.
  • Fenoler som har förmåga att stötta immunförsvaret att hålla oönskade mikrober i schack. 
  • Klorofyll
  • Kynurensyra
  • Kisel 

Med en sådan imponerande innehållslista är det inte konstigt att åkerfräken traditionellt använts till en myriad olika behandlingsområden som: 

Hår. Åkerfräken är väldigt rik på kisel (silica) som finns naturligt i vår bindväv. När man tar åkerfräken främjar detta elasticiteten och den naturliga återfuktningen av bindväv vilket kan stärka håret. Förutom kisel så innehåller åkerfräken antioxidanter och detta är också viktigt för hårtillväxten genom att reducera mikroiinflammationen i hårfibrerna. Personer vittnar om att de blivit fria från besvär som håravfall och mjäll. Man kan göra egen infusion som man dagligen sprayar i hårbotten under en månads tid. För att göra detta tar man 2-3 matskedar åkerfräken (gärna färsk) och 0,5 liter vatten som man kokar i 20 minuter. Låt svalna och häll i en sprayflaska och förvara i kylen. För bättre effekt bör man även dricka åkerfräkente några gånger dagligen under samma behandlingstid. Det finns två publicerade studier som visar att personer (kvinnor i detta fall) fick mindre håravfall samt mer lyster i håret efter 90-180 dagar efter de tagit åkerfräkentillskott.

Naglar. Likt hår är naglar också beroende av kisel för att växa hälsosamt, och då åkerfräken innehåller höga nivåer kan detta intas oralt och/eller appliceras lokalt. En mindre studie som publicerades i the Journal of Plastic Dermatology visade att av de 36 kvinnor som led av mjuka, randiga och spruckna naglar blev 85% bättre efter 28 dagars lokal applicering av en åkerfräkenlösning. En annan studie såg hur personer som led av psoriasis på naglarna blev bättre när de applicerade ett nagellack innehållande åkerfräkenextrakt. 

Hud. Man klumpar ofta ihop hår-hud-naglar i en och samma grupp och det är för att alla tre behöver kisel för att frodas. Kisel är en av byggstenarna av kollagen vilket behövs för styrka och elasticitet i huden. Flera studier har visat hur åkerfräken främjar hud/sårläkning samt minskar rödheten, svullnaden och smärtan både runt omkring och i såret. En annan studie visade hur åkerfräken signifikant boostade sårläkning hos personer med diabetes. I samtliga studier applicerades en salva på huden innehållande åkerfräkenextrakt. Ett litet inflik: för personer med diabetes så kan åkerfräken även ha positiv effekt på glukostolerans och insulinkänslighet. 

Ödem. Detta är ett fancy ord för vätskeansamling och då åkerfräken är en naturlig vätskedrivare så har forskning visat hur det kan hjälpa med perifert ödem, dvs svullnad i kroppens extremiteter. I en studie från 2014 (Journal of Evidence Based Complementary and Alternative Medicine) delades forskningsdeltagarna upp i tre grupper som fick anting: 1) 900 mg åkerfräkentillskott, 2) placebo, och 3) en konventionell vätskedrivande medicin. Forskarna såg att åkerfräkentillskottet var precis lika bra som den konventionella ödemmedicinen men UTAN de vanliga och oönskade bieffekterna som vätskedrivande mediciner ofta orsakar som förändrad lever och njurfunktion, eller elektrolyteliminering. Åkerfräken har även visat sig vara hjälpsamt för personer som lider av nokturi – vilket är när man vaknar flera gånger på natten för att kissa och detta tillstånd är en av de vanligaste orsakerna till störd och splittrad nattsömn. 

Osteoporos. Studier visar hur åkerfräken kan hjälpa till att boosta benformation och vända skelettförändringar till följd av osteoporos. Igen kan vi tacka silica/kiselinnehållet. Uppemot 25% av åkerfräken besår av kisel vilket är mer än någon annan växt. En portugisisk studie kom fram till att åkerfräken kunde potentiellt vara en intressant terapi i benregenerering (dvs förnyelse eller reparation av förlorad benvävnad). WOW, säger jag! In vitro studier (dvs test i labb) visar hur åkerfräken hämmar osteoklaster, de celler som bryter ner skelett, och stimulerar osteoblaster som ansvarar för uppbyggnad av ben. Det finns en annan studie från Italien som visar hur kvinnor som tog åkerfräkenextrakt fick starkare bendensitet men då studien var dåligt utförd så konkluderade forskarna att fler studier behövs göras på människor. 

Infektioner och immunförsvar. Åkerfräken uppvisar antimikrobiella egenskaper dvs substanser som dödar eller stoppar tillväxt av patogena mikrober (bakterier, virus, svampar, parasiter) som kan orsaka sjukdom. Åkerfräken uppvisade hög effektivitet mot skadliga och sjukdomstriggande bakterier och svampar som Staphyloccocus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Aspergillus niger och Candida albicans. I tillägg till detta kan tandläkare ta hjälp av åkerfräken för att bryta ner sjukdoms- och inflammationsbildande biofilm i munhålan som ett alternativ till syntetiska mediciner för att minska infektion i munhålan orsakad av svampinfektion. Forskarna fick en 15-44% minskad reduktion av biofilmmassa och 79% reduktion av CFUs (colony forming units) jämfört med obehandlade patienter – WOW, igen!

Ledbesvär. Forskning från Tyskland har visat hur åkerfräken besitter antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa med inflammatoriska och degenererande ledsjukdomar. Åkerfräken innehåller kynurensyra (KYNA) som är en nedbrytningsprodukt av aminosyran tryptofan. Den har en antiinflammatorisk, antioxidativ och neuroaktiv verkan och har använts för smärtlindring, viktminskning och ledbesvär inklusive ledgångsreumatism. Trippel-WOW! Vilken fantastisk ört och den kan plockas i vår egen trädgård, runt vattendrag och diken. 

Hur använder man då bäst åkerfräken?

Beroende på vad du vill behandla så kan man dricka det som te, tinktur eller juice, eller applicera på huden som kräm, lotion eller salva. Vill du ta vara på alla läkande egenskaper av åkerfräken när du brygger ett starkare te häller du kokande vatten på 2-3 tsk färsk åkerfräken i en kopp. Låt dra i ca 5-15 minuter beroende på hur starkt du vill ha det. Man kan såklart också koka en större batch och förvara i kylskåpet i några dagar. Åkerfräken kan även köpas som tillskott. 

Lite allmän fakta

Åkerfräken växer mer eller mindre på hela norra jordklotet och det finns många olika sorter. Alla kan inte ätas av människor och Epuisetum palustre är giftig så se till att plocka rätt. Equisetum arvense, också kallad rävrumpa eller kuckugran, används vanligast som medicinalört och Equisetum hyemale är den sort som oftast växer i trädgårdar, runt vatten och dammar då den tycker om fukt. Båda dessa typer har en karaktäristisk stjälk. Tidigt under våren när den först trycker sig upp ur jorden ser den ut som en ljusbrun sparris med en topp som ser ut som en liten kotte. Senare utvecklas den till ett grönt sommarskott med långa smala grenar längs stjälken och ser då ut som en pytteliten tall. 

En reflektion av ödmjukhet – även om jag jobbat i 17 år med livsstils- och näringsmedicin hade jag inte en aning om att detta avskyvärda ogräs hade så många fantastiska egenskaper. Talesättet ’’Man lär så länge man lever’’ kunde inte vara mer sant! Denna nyttoväxt har kommit in på min JA-lista av örter och hädanefter kommer jag aldrig slänga den i komposten utan i stället ta hem och brygga ett starkt te och vänta på att håret växer sig långt och frodigt.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.