Sobanudlar med broccoli och ägg med "såseffekt" – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Sobanudlar med broccoli och ägg med “såseffekt”

fav

Det är mitten av juli och vi är mer än redo att publicera ännu ett recept från Cina Risberg och hennes nya kokbok “Lunch hemma – Snabba solorätter utan svinn”. Året runt med kanske framför allt på sommaren så älskar vi enkla, snabba och nyttiga lunchrecept och det här är verkligen ett sådant!

Hela tanken med Cinas blogg och bok är dessutom att man ska ta hand om matsvinnet så perfekt för dig som har broccoli, ägg och salladslök liggande i köket. Visste du förresten att sobanudlar har en koktid på 3 minuter? Bara det är ju skäl nog att publicera det här receptet! Ett annat gott skäl enligt Cina är att de är riktigt goda, och de kan ätas både varma och kalla, så de är bra på många sätt. De är gjorda på bovete, vilket ger dem mer smak än andra nudlar. Här får du såseffekt av både ägg och chiliolja, mums!

Hör på det här slippa disk-tipset då! Snabba luncher handlar också om att minimera mängden disk. Därför är det här receptet gjort så att du kokar broccoli och nudlar i samma vatten. Hur smart? Perfekt för alla oss som befinner oss på landet utan diskmaskin ju!

Print

Sobanudlar med broccoli och ägg med “såseffekt”

  • Av : Cina Risberg c/o Food Pharmacy
  • Portioner : 1 1x
Scale

Ingredienser

ca 50 g sobanudlar

ca 100 g broccoli

1 ägg

1 tsk ättiksprit

1 msk japansk soja

1 tsk sesamolja

2 msk chiliolja (se nedan)

1/2 salladslök

salt

Chiliolja

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

1 tsk hackad ingefära

2 dl rapsolja

1 1/22 msk chiliflakes

2 msk rostade sesamfrön

1 msk sesamolja

Instruktioner

Koka upp och salta vattnet till nudlarna. Koka samtidigt upp vatten till ägget i en annan kastrull. Det ska vara så att det täcker ägget ordentligt, cirka 7 centimeter brukar vara lagom. Knäck ägget i en kopp, häll över ättikan och låt sedan stå tills du ska koka det.

Dela broccolin i små buketter. När vattnet till nudlarna kokar lägger du i dem och låter dem koka i 3 minuter. Fiska upp nudlarna och lägg dem i ett durkslag, men häll inte av vattnet, för det ska du koka broccolin i. Skölj nudlarna snabbt med kallt vatten och låt rinna av.

Koka broccolin i nudelvattnet i 3 minuter om du vill ha lite tuggmotstånd, annars 4–5 minuter. Lägg upp nudlarna och broccolin och häll över soja och sesamolja.

Häll ägget med ättikan i det kokande vattnet och sänk värmen. Låt sjuda (inte koka) i 3 minuter. Fiska upp ägget med en hålslev och lägg ovanpå nudlarna. Häll över chilioljan och toppa med fina skivor av salladslök.

Chiliolja

Finhacka vitlök, chili och ingefära. Lägg i en liten kastrull tillsammans med rapsoljan och tillsätt chiliflakes. Hetta upp och sänk sedan värmen till lägsta. Låt stå i 5 minuter. Under tiden rostar du sesamfrön i en liten stekpanna. Blanda sedan sesamfrön och sesamolja med resten av ingredienserna. Rör ihop och låt svalna. Förvara i kyl.

Fotografi: Ulrika Pousette

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.