fbpx Print

Sobanudlar med broccoli och ägg med “såseffekt”

Scale

Ingredienser

ca 50 g sobanudlar

ca 100 g broccoli

1 ägg

1 tsk ättiksprit

1 msk japansk soja

1 tsk sesamolja

2 msk chiliolja (se nedan)

1/2 salladslök

salt

Chiliolja

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

1 tsk hackad ingefära

2 dl rapsolja

1 1/22 msk chiliflakes

2 msk rostade sesamfrön

1 msk sesamolja

Instruktioner

Koka upp och salta vattnet till nudlarna. Koka samtidigt upp vatten till ägget i en annan kastrull. Det ska vara så att det täcker ägget ordentligt, cirka 7 centimeter brukar vara lagom. Knäck ägget i en kopp, häll över ättikan och låt sedan stå tills du ska koka det.

Dela broccolin i små buketter. När vattnet till nudlarna kokar lägger du i dem och låter dem koka i 3 minuter. Fiska upp nudlarna och lägg dem i ett durkslag, men häll inte av vattnet, för det ska du koka broccolin i. Skölj nudlarna snabbt med kallt vatten och låt rinna av.

Koka broccolin i nudelvattnet i 3 minuter om du vill ha lite tuggmotstånd, annars 4–5 minuter. Lägg upp nudlarna och broccolin och häll över soja och sesamolja.

Häll ägget med ättikan i det kokande vattnet och sänk värmen. Låt sjuda (inte koka) i 3 minuter. Fiska upp ägget med en hålslev och lägg ovanpå nudlarna. Häll över chilioljan och toppa med fina skivor av salladslök.

Chiliolja

Finhacka vitlök, chili och ingefära. Lägg i en liten kastrull tillsammans med rapsoljan och tillsätt chiliflakes. Hetta upp och sänk sedan värmen till lägsta. Låt stå i 5 minuter. Under tiden rostar du sesamfrön i en liten stekpanna. Blanda sedan sesamfrön och sesamolja med resten av ingredienserna. Rör ihop och låt svalna. Förvara i kyl.