Dags att fylla på med D-vitamin – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Dags att fylla på med D-vitamin

Du har säkert hört att kroppen bildar D-vitamin när solen lyser på huden, men visste du att det bara funkar på sommarhalvåret? För att kroppen ska kunna bilda D-vitamin av solens strålar så måste solen stå i minst 45 graders vinkel över horisonten. Vilket den ju inte gör just nu, direkt 🙈

För att kroppen ska kunna producera D-vitamin så behöver huden exponeras för ultraviolett ljus av typen UVB. Men eftersom UVB-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt så är det bara under sommarmånaderna april-maj till augusti-september som kroppen kan producera sitt eget D-vitamin. Under svensk högsommar räcker det att vi exponerar kroppen för sol ungefär en kvart om dagen några gånger i veckan. Men nu däremot behöver vi få i oss det via maten eller tillskott.

Vitamin D får vi främst i oss från fet fisk som till exempel lax, sill och makrill. Vissa mejeriprodukter berikas med vitamin D, och ägg och kött innehåller också en del vitamin D. Äter man merparten grönsaker kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin och då kan kosttillskott behövas.

Vår D-vitamin (länk här) är liposomal vilket betyder att den kan ha upp till flera gånger bättre upptagningsförmåga än traditionella kosttillskott. Dessutom är den speciellt utformad till att bidra till immunsystemets normala funktion. Vitamin D3 underlättar kroppens upptag av kalcium, vilket i sin tur bidrar till upprätthållandet av en normal benstomme, normal muskelfunktion och normala tänder. Köper du flera burkar samtidigt så får du rabatt – köper du 3 burkar så sparar du 5% och slår du till på 6 burkar så sparar du 10%! Här hittar du alla priser. Så antingen passar du på att bunkra upp för de kommande sex månaderna då solen står för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss solens strålar, eller så går du helt enkelt ihop med några vänner för att komma ner i pris!

Avslutningsvis kan vi passa på att berätta att det krävs att du är ute i solen 15 minuter mitt på dagen på sommaren för att ladda D-vitamindepåerna helt. Det blir alltså inte mer D-vitamin för att du är ute längre – ännu en anledning att inte vara i solen så länge att du bränner dig.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.