Grattis på klimakteriedagen – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Grattis på klimakteriedagen

Idag är det internationella klimakteriedagen och eftersom hälften av världens befolkning går igenom klimakteriet tycker vi att den är värd att uppmärksammas lite extra!

Tyvärr är det fortfarande lite tabu att prata om klimakteriet (även om vi försöker dra vårt strå till stacken och skriva om det titt som tätt) och okunskapen är stor. Många tror till exempel att klimakteriet är något som drabbar kvinnor i 50-års åldern då vår mens försvinner (den sk menopausen), men i själva verket är klimakteriet inte en tidpunkt utan en lång period som sträcker sig över flera år. Och faktum är att det är åren innan mensen försvinner som är de mest turbulenta då hormonerna svänger som mest.

Känner du att du har koll på klimakteriet? Har du fått den hjälp du behöver av din läkare? Tyvärr upplever en hel del kvinnor att de inte alls får hjälp från vården. Tvärtom får många kvinnor 40+ höra att de är “för unga” när det frågar sina läkare om de kanske kan vara i klimakteriet, och det finns till och med de som blivit feldiagnosticerad med depression när det i själva verket är klimaktieriet som de ska få hjälp med.

Vi tycker det är sorgligt att okunskapen fortfarande är så hög eftersom alla kvinnor förr eller senare kommer i klimakteriet. När i livet det sker och hur kraftiga symptom man får skiljer sig från person till person, men alla kvinnor går igenom det och cirka 75% upplever besvär i någon form.

För dig som är det minsta osäker så tycker vi att du ska spana in vår klimakterieexpert Katarina Wilk och hennes artiklar som du hittar här. Här skriver hon väldigt enkelt och tydligt om allt från de olika klimakteriefaserna, progesteronkräm, hjärndimma och vilken mat du bör undvika under klimakteriet. Katarina är författare till boken Perimenopower som bygger på hennes egna upplevelser av klimakteriet blandat med en medicinsk faktabas. Rekommenderas varmt!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.