fbpx Print

Sobanudlar med chili- och ponzumarinerade ägg

Scale

Ingredienser

70100 g sobanudlar

1 morot

1 dryg dl strimlad rättika

1/2 salladslök

1 marinerat ägg

1 msk av marinad

2 msk jordnötter

ev extra chiliolja och ponzu

Marinad till äggen

1 dl chiliolja

1 dl ponzu

1 salladslök

Chiliolja

2 dl matolja

2 msk sesamolja

1/2 dl gochugaru (koreansk chili)

1 färsk röd chili hackad (med eller utan kärnor beroende på hur stark du vill ha det)

2 hackade/rivna vitlökslklyftor

1 msk hackad/riven ingefära

2 msk rostade sesamfrön

1 stjärnanis

Instruktioner

Chilioljan gör du genom att finhacka chili, vitlök, ingefäran. Blanda sedan alla ingredienserna i en kastrull med oljan och värm långsamt. Se upp så att du inte bränner vitlöken. Låt oljan stå och svalna innan du blandar den med ponzun till marinaden.

För att marinera ägg kokar du dem i 6 minuter. När de har svalnat skalar du dem och lägger dem i en trång burk och häller över marinaden och salladslöken så att de täcks. Låt stå minst ett dygn.

Så var det dagens lunch. Koka nudlarna enligt förpackningsinstruktionerna.

Strimla eller riv rättika och morot. Med en mandolin går det enkelt. Skiva löken tunt.

Dela ägget och lägg upp tillsammans med grönsakerna på nudlarna. Häll över 1 dryg msk av marinaden och strö över lite jordnötter. För extra smak tillsätt mer chiliolja och ponzu.