Nu skippar vi alla borden och måsten – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Nu skippar vi alla borden och måsten

Det är lätt att bli överväldigad över allt som måste göras så här års, alla commitments och borden som kommer med årsslut, jul och nyår, både i yrkes- och privatliv. Om du känner igen dig i känslan vill jag börja med att påminna om: Det finns inga borden eller måsten, det finns bara vill eller behöver. Eller, jo, förresten, vi måste välja och vi kommer (måste?) dö ifrån den här kroppen. Men inga borden.

Ändå hör jag många omkring mig använda orden hit och dit om saker som inte alls är på liv eller död. 

Jag måste handla julklappar… Jag borde göra julfint hemma… Jag måste bli klar med den där rapporten i tid… Jag borde gå till frissan… Jag måste förbereda julmaten… Jag borde gå på den där julfesten… Jag måste fixa inför barnens lucia… Jag borde ringa den där släktingen… Jag måste vara på jobbet tidigt… Jag borde ha förlåtit honom … Jag måste gå på det där mötet…

Vad händer i dig om jag påstår att du inte borde eller måste något av det där? För det måste du faktiskt inte. Det är inte rätt eller fel, det är olika konsekvenser av olika val. Och om du väljer att inte handla julklappar, göra julfint, lämna in rapporten i tid, gå till frissan, förbereda julmaten, gå på julfesten, fixa inför lucia, ringa släkten, vara på jobbet tidigt, förlåta honom eller gå på det där mötet, så kommer det att få vissa konsekvenser. Vissa bra och vissa dåliga, mer eller mindre önskvärda, säkert, men ändå, ingen kommer att dö. Det är inte så himla viktigt som vi ofta gör det i våra egna huvuden. 

Så, om vi helt enkelt skippar borden och måsten helt och hållet, särskilt såhär års. Vad blir då kvar? Vad vill du? Vad behöver du just nu? Kanske förändras listan, kanske ser den likadan ut, men alldeles oavsett, energin blir annorlunda. 

Jag vill handla julklappar… Jag vill göra julfint hemma… Jag behöver bli klar med rapporten i tid… Jag behöver gå till frissan… Jag vill förbereda julmaten… Jag vill gå på julfesten… Jag behöver fixa inför barnens lucia… Jag vill ringa släktingen… Jag behöver vara på jobbet tidigt… Jag vill förlåta honom… Jag behöver gå på mötet…

Mitt tips till dig: Ta fram “att-göra-listan” för december och se över den med dessa glasögon. Inget är borde eller måste, bara vill eller behöver. Vad händer med listan då? 

Jag vill till och med gå så långt som till att påstå att vi inte måste jobba/ hämta barnen/ handla mat/ betala räkningar heller, men det är troligt att vi inte vill ha konsekvenserna av att inte göra de grejerna, så vi väljer att göra dem, för att vi vill eller behöver, men inte för att vi borde eller måste. Känner du skillnaden i energin? Ord har betydelse, de bär på en energi. Så ge dig själv gåvan av att välja, för du får det, det är ditt liv, och konsekvenserna av dina val är ditt ansvar. Så vad väljer du ifrån en plats av lust eller behov, vill eller behöver? 

Det finns många sätt att leva livet på. Du är fri att välja över ditt eget liv. Visst, vi har ansvar för saker, men oftast lägger vi en alltför tung börda på sådant som faktiskt inte är så himla viktigt. Dina barn kommer att överleva sin barndom även utan alla detaljer perfekta. Jag hörde om en familj som behövde prioritera och där alla hade fått välja en sak som de ville skulle vara en del av julen. Någon valde Jansson, en annan julgran, en tredje Kalle Anka. Men det visade sig att julklapparna, pyntet, julkonserterna och överflödet av mat inte var så viktigt och de fick en otroligt fin jul tillsammans utan allt det där. 

Om du brukar läsa mina krönikor så vet du att jag är en stor förespråkare för att leva medvetet och i självledarskap, att leva autentiskt, sant. I min podd ”Det inre skiftet” pratar jag om just det i avsnittet ”Pusselbiten som är du”. 

Och om du vill få verktyg för att reflektera över ditt eget liv, känna tacksamhet, släppa taget och sätta intentioner för det nya året så bjuder jag in till ”Hejdå 2022, Välkommen 2023” – varmt välkommen att läsa mer och anmäla dig så hoppas jag vi ses om du vill eller behöver ☺️

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.