2 1/2 naturella cashewnötter
3 dl kokosgrädde, rumstempererad
1/2 dl lönnsirap
1 tsk pressad citronsaft
En nypa vaniljpulver
2 msk smält kokosolja
2 tsk agar agar-pulver
1 dl vatten
300 g mörk choklad (frivilligt)
Blötlägg cashewnötterna i vatten minst 4 timmar, i rumstemperatur. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna under kallt vatten, låt torka i en sil i några minuter. Mixa nötter, kokosgrädde, lönnsirap, citronsaft och vanilj till en slät smet i en blender. Tillsätt kokosolja och kör ytterligare några sekunder.
Vispa ihop agar agar och vatten in en liten kastrull. Koka upp och rör om. Efter cirka 1 minut kommer smeten att bli lite tjockare. Blanda och mixa agar agar-smeten med cashewsmeten.
Häll allt i en form och låt svalna i rumstemperatur. Ställ därefter in smeten för att stelna i kylen. När soufflén är tillräckligt fast, ta ut den ur kylen och skär upp den i bitar Om du vill: smält choklad över vattenbad och kyl ner till 32 grader under omrörning. Doppa bitarna i chokladen och låt stelna i kylskåp.
Find it online: https://foodpharmacy.se/2023/01/vegansk-kokossuffle/