Träning som terapi – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Träning som terapi

Att vi skulle bli beroende av träning, det trodde vi aldrig! Men nu sitter vi plötsligt här och planerar arbetsveckorna och våra möten efter vilka pass vi ska gå på. Den senaste tiden har vi gått från att se träning som ett trist “måste” till en ren lyx. Varför? Jo, för att träning är en magisk medicin mot stress! Vi vill faktiskt dra det så långt som att vi blir bättre versioner av oss själva när vi tränar – bättre föräldrar, vänner och kollegor. Och allt är tack vare att vi hittat hem på The Place i Stockholm.

The Place har otroligt många härliga instruktörer, och efter en lektion så satte vi oss ner och pratade med en av dem om hur träning kan funka som terapi. Astrid instruerar oss i Megaformer som är en typ av pilatesmaskin, och RIDE som är en härlig form av spinning. Vi älskar Astrids pepp talks i salen, så vi pratade om träning som terapi, balans och hur man kan lura kroppen med ett litet leende när man tränar.

Astrid, berätta kort om din bakgrund.

Egentligen är jag dansare men 2016 bröt jag bägge mina fötter och blev tvungen att lägga dansen på hyllan för gott.

Hur kändes det att tvingas sluta dansa från en dag till en annan?

Jag gick igenom en enorm identitetskris. Vem är jag utan dans? Vem är jag utan mitt jobb? Det var svårt att ställa om i huvudet men efter ett tag kom jag fram till att min glädje inte kommer från dans utan från rörelse. Och eftersom jag utbildade mig till PT redan 2011 så beslutade jag mig för att gå över till att jobba som det istället.

Varför tror du att du blir glad av att röra på dig?

Jag har gått igenom perioder i mitt liv då jag varit deppig och upplevt att träningen har fått mig att må mycket bättre. Jag bodde i München under flera år och där ordinerade man både terapi och träning mot nedstämdhet. Idag behöver jag inte längre träningen för att vara glad, men den gör mig fortfarande mycket gladare.

Vad behöver du för att vara glad då?

Andra människor och den energin som uppstår i gemenskap.

Betyder det att du föredrar gruppträning framför annan träning?

Absolut! Jag älskar energin som skapas i en grupp och ett av mina mål med mina klasser är att ingen ska känna sig ensam utan att alla ska känna att vi gör det tillsammans. Eftersom jag själv mått dåligt och haft ett motstånd till att träna så älskar jag att få mina grupper att förstå att de kan mycket mer än vad de tror. Det är vi själva som sätter våra gränser. 

Hur ofta ska man träna tycker du?

All träning är bra träning. Din kropp mår bra av att röra på sig varje dag oavsett vad det är. Men det betyder inte att du ska hoppa över vilodagarna, de är minst lika viktiga som dagarna du tränar.

Hur hittar man den där magiska balansen då?

Genom att lyssna på sin kropp! Är du trött en dag så kanske det är rätt att inte träna trots att det går emot planen. När man inte längre tränar för att må bra utan för att det känns som att man måste, får man ta ett steg tillbaka.

Vad kan man säga till sig själv, för att bli lite snällare?

Jag har läst 340 poäng psykologi och det är så himla fascinerande vad som händer i ditt sinne och din kropp när du säger bra saker till dig själv. Det är ingen slump att elitfotbollslag har mentala coacher som jobbar med spelarnas självkänsla. Men att lära sig att tala snällt till sig själv tar tid. Man får öva!

På dina klasser brukar du säga att vi ska le. Berätta mer!

Om du ler så tror din kropp att du är glad. Så enkel är din hjärna i det avseendet. Tänk då på vad som händer i kroppen om du börjar säga till själv oftare att du är bra, att du orkar, att du kan, att du är stark.… Varför lär vi oss prata så till oss själva redan i grundskolan? Tänk vad mycket bättre hela samhället hade kunnat må!

Vad vill du säga till de som vill börja träna i tanken, men som ändå inte får tummen ur?

Hitta något som du tycker är kul för då kommer det inte att kännas som träning. Och behöver du en gemenskap för att komma igång eller känner dig ensam – kom till The Place och testa gruppträning! Har du turen att ha en kropp som kan vara i rörelse så försök att känna tacksamhet över det och sätt den i rörelse. Och sänk målen! Tänk inte att du ska börja med att springa ett marathon utan fokusera på vad du kan göra just nu.

Åh, precis det skriver vi om i vår nya bok ju – mikrovanor!

Exakt! Att ändra ett beteende är bland det svåraste man kan göra som människa, men om man vet att förändringen inte behöver vara så stor så är det så mycket enklare. Många gör misstaget att de gör för stora förändringar… Försök att dela ner det i många små steg i stället så kommer du till den stora förändringen tids nog. Även om det inte märks från dag till dag så står man där plötsligt en dag och tänker “shit, vad långt jag har kommit”. Så hitta något du älskar och fortsätt att göra det även om det känns som att du inte kommer någonstans.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.