Bröstcancerförbundet: Socialstyrelsen blundar för risker med täta bröst – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Bröstcancerförbundet: Socialstyrelsen blundar för risker med täta bröst

Minns ni att vi uppmanade er att skriva under Bröstcancerförbundets upprop för individanpassad screening i höstas? Nyligen beslutade Socialstyrelsen ändå att behålla rekommendationerna för svensk bröstcancerscreening. Trots att var tionde kvinna har mycket täta bröst vilket medför att en bröstcancer kan vara svår att upptäcka med mammografi.

Bröstcancerförbundet har kämpat länge för att kvinnor med täta bröst ska få genomgå ytterligare undersökningar utöver mammografi, för att cancer verkligen ska kunna uteslutas vid screeningen. Att se en cancer i mycket täta bröst med enbart mammografi är nämligen mycket svårare – brösttätheten utgörs av bröstkörtelvävnad och bindväv som blir vita på en mammografibild och eftersom även en cancer är “vit” så kan det vara svårt att skilja den från tät vävnad på mammografibilden.

I en debattartikel (SvD den 4 mars) skriver Bröstcancerförbundet följande:

“Trots att röntgenläkarna är eniga om att mammografi inte är en tillförlitlig metod för att undersöka kvinnor med mycket täta eller svårbedömda bröst, väljer Socialstyrelsen att stå fast vid gamla rekommendationer för bröstcancerscreening. Det medför att var tionde kvinna riskerar att få hem ett lugnande besked trots att det i själva verket kan dölja sig en tumör i hennes bröst.”

Socialstyrelsen svarar (SvD den 8 mars) att det underlag som de gått igenom visar att det ännu inte finns tillräckligt med evidens för att byta från dagens mammografi till en mer individ­anpassad screening som utgår ifrån brösttäthet. På detta svarar Bröstcancerförbundet (SvD den 9 mars) att Social­styrelsen borde ha kunnat göra själv­ständigt analys­arbete, i stället för att luta sig mot EU-kommissionens tidigare analys och hävda att evidens saknas.

Tack Bröstcancerförbundet för det viktiga jobbet ni gör! Tyvärr nådde det inte hela vägen fram den här gången, men vi får hoppas att debatten inom en snar framtid resulterar i en ny översyn och förhoppningsvis en ny bedömning.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.