stopp i lymfflödet

Hudvård med Karin Björkegren Jones

Post image

Stopp i lymfflödet

Ja, vad skapar stopp? I den här inlägget tänkte jag skriva om ärr som en stor bov när det kommer till stopp i lymfflödet.

Inom lymfmassagen pratar man om lymfstopp. Ärr, ja, både stora och mindre ärr kan skapa stora problem och framförallt stopp. Så titthålsärr, som vi kanske tänker är små ärr, kan alltså i praktiken vara större än man tror. För det handlar ju också om hur man behandlat insidan. Faktiskt kan till och med ett litet stick från en vaccinationsspruta skapa ett ärr som ger stopp i lymfsystemet.

Tyvärr får man sällan någon information om ärrvård, alltså hur man kan ta hand om sitt ärr när man genomgått ett kirurgiskt ingrepp. Jag har skrivit tidigare om att jag tycker att alla som skaffar bröstimplantat ska massera sina bröst varje dag. Då behöver dels inte brösten bli så där hårda som många bröst med implantat gärna blir. Stenhårda stopp helt enkelt. Så massera brösten och ärren och få fart på lymfflödet så kanske du slipper allt det här med BREASTIMPLANTAT ILLNESS.

Min kropp är full av ärr. Det är ett blindtarmsärr, som blev ett stort ärr eftersom min blindtarm inte satt där den skulle. Den togs också bort i förebyggande syfte, så gjorde man för 35 år sedan. Den var alltså inte inflammerad. Då på den tiden ansåg man att blindtarmen inte behövdes. Idag vet vi bättre. Blindtarmen är oerhört viktig och är lite som en sista livlina. Är ju väldigt dumt att ta bort en sista livlina i förebyggande syfte…

Här nedan hittar du några länkar som kan vara intressanta.

BLINDTARMENS ROLL FÖR VÅRT IMMUNFÖRSVAR OCH UTVECKLING AV PARKINSONS SJUKDOM

BLINDTARMEN

DET HÄR ÄR BLINDTARMENS FUNKTION

Jag har också hundbett från när jag var liten och så klart alla ärr efter cancerbehandlingarna. Det är ärret på min bröstkorg där det fortfarande elva år senare är något insjunket efter port-a-cathen. Ärret efter mitt högerbröst och som löper ända in i armhålan där de tog 17 lymfnoder är så klart ett ärr som behöver lossas på, faktiskt varje dag.

Jag har så mycket ärr att jag brukar skoja om att jag ser ut som ett lapptäcke när jag tar av mig kläderna. Men det stämmer. Men ärren är också mina medaljer som visar på att jag överlevt. Så absolut jag har en dubbel känsla för mina ärr.

Men det tuffaste ärret jag har som jag inte trodde skulle skapa så mycket problem är efter en åderbråcksoperation jag gjorde när jag var i mina 30plus. Ingreppet gjordes på ett sånt där fint privat ställe som lovar guld och gröna skogar i annonserna. Åderbråcket på mitt högra ben skulle lasras bort och jag kunde typ ”leva på som vanligt” efter ingreppet. Vad hände? Jo, visst försvann åderbråcket, men också känseln på vissa ställen på benet. Och idag märker jag att benet är något större än mitt vänsterben och att jag har sämre lymfflöde i det benet. 

Sjukvården är bra på många sätt, absolut. Särskilt om något är akut men eftervården haltar efter som sjutton. Och framförallt kunskapen, och förmedlandet av kunskapen så att vi patienter kan må bättre. För vi behöver flöde i vårt lymfsystem, det är positivt för våran immunförsvar. Dessutom kan ärr skada fascian. Ett ärr kan göra att allt drar ihop sig, att rörligheten försvinner i de delar som opererats/skurits i och det kan i sin tur göra att vi snedbelastar våra kroppar och får ont. Ärr kan göra att området blir stumt och stelt och mer svullet helt enkelt.

Jag eftersöker mer forskning på ärr och hur man kan ta hand om ärren efter operationer. Både de man måste göra som vid cancer osv men också vid skönhetsoperationer. Till exempel kan en fettsugning bli oerhört problematisk. Visst kanske det blev fint och man känner sig nöjd, men efter några år brukar problemen komma krypande. Det finns ju ett säg som heter “Håll dig borta från kniven”. Och det stämmer till viss del. Därför behöver vi mer kunskap om eftervård.

När jag gick utbildningen till lymfmassör för Bebe Gransten så fick vi lära oss om hur man lossar på ärr. Hur man kan mjuka upp ärr manuellt och hur viktigt det är för flödet. Vi massörer blev som detektiver som försökte hitta stoppen i kroppen vi masserade. Det är ju så klart enkelt att hitta de ärr som är synliga och som syns på utsidan. Men långtifrån all ärrvävnad syns på utsidan. Det är därför jag uppmanar alla kvinnor att ta av sig behån efter en hel dag på jobbet. Det är nämligen väldigt vanligt att det blir blockeringar runt och under en behå som kanske till och med sitter för hårt och skaver in i huden. Detsamma gäller ju allt som man har på sig som sitter för hårt och skaver.

Jag vet också att många kvinnor och så klart också män, kan ibland strunta att ta på sina ärr för att det kanske känns obehagligt. Man har kanske mist känseln och det är ett motstånd att röra kejsarsnittet, eller blindtarmsärret. Men jag vet också att man genom att ta på sig själv med snälla händer kan älska tillbaka kärleken till sin kropp oavsett hur den ser ut, känns. Men jag vet att det är en lång resa. För mig var det den svåraste och längsta resan att efter att ha varit i vårdens händer med min kropp. Alla behandlingar, undersökningar och händer som tagit i mig, tagit sprutor på mig, mätt, känt och klämt på mig, det gjorde nåt med mig och min känsla för min kropp. Jag var tvungen att göra den privat igen och det var den tuffaste resan. Men som jag smekt med kärleksfulla händer och med fantastiska godluktande växtoljor min kropp och kanske framförallt ärret där mitt högra bröst en gång fanns. Jag vet att man kan smeka tillbaka känslan för sin kropp. 

Mina tips för dig

Våga ta på ditt ärr. Smörj in kroppen med varm sesamolja. Massera ärret. Massera runt ärret. Helst ska man kunna lyfta upp ärret så att det inte växt fast. Det kan ta tid, men så värt all omsorg du lägger ner på att ta hand om både gamla och nyare ärr. Din kropp kommer att tacka dig. För när området, ärret och runt ärret, öppnats upp blir det både mjukare och det skapas flöde.

När det mjukats upp, kan du försiktigt börja att använda sådana här koppor på ärren, och med koden Karin får du 20 procents rabatt på allt hos Trendrehab.

Och du har väl inte missat mina fina ONLINEkurser på Wellbration?

HÄR HITTAR DU BOOSTA LYMFSYSTEMET

LYMFYOGA FÖR BÄTTRE VÄLMÅENDE

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.