Kost-och livsstilsförändringar sänkte biologisk ålder med över 3 år (på bara 8 veckor!)
Att maten vi äter påverkar vår hälsa och vårt mående är väl de flesta överens om. Man pratar ofta om att maten påverkar hälsan men inte så ofta om HUR. Faktum är att specifika näringsämnen som finns i vår mat påverkar en mängd olika biokemiska processer som är viktiga för hur kroppen fungerar. Även övrig livsstil kan ha stor inverkan på hälsan. Nu visar forskning dessutom att hälsosamma kost- och livsstilsval kan reversera det biologiska åldrandet, dvs vår kroppsliga ålder och inte antal år som vi levt.
Vitaminer och mineraler behövs som så kallade kofaktorer för enzymer som är livsnödvändiga för dessa processer. Utan dessa kofaktorer kan enzymerna inte utföra sin uppgift. Det innebär att vissa reaktioner saktas ner eller inte äger rum alls. Vi kan till väldigt stor del påverka biokemiska processer i kroppen, och även våra gener, genom våra val av kost och livsstil.
I en studie undersökte forskare effekten av vissa kost- och livsstilsåtgärder på biologisk ålder hos deltagarna. 43 friska män i åldrarna 50 till 72 år deltog i studien.
En grupp fick följa ett behandlingsprogram som inkluderade kostrekommendationer, sömn, stressreduceringsövningar, fysisk aktivitet och tillskott av probiotika och fytonäringsämnen.
Fytonäringsämnen är ämnen som finns i bär, frukt och grönsaker och som ger dem dess färg och smak bland annat. De har många positiva effekter på hälsan. Många av dem har antiinflammatoriska egenskaper och vissa aktiverar gener som koordinerar cellernas eget skydd mot både gifter och påfrestningar. Vissa potenta fytonäringsämnen triggar igång cellernas egna antioxidanter medan andra aktiverar så kallade anti-aging-gener. Flertalet fytonäringsämnen äts upp av våra tarmbakterier som omvandlar dem till nya hälsosamma supermolekyler, vilka i sin tur tas upp i vår tarmslemhinna och går ut i vårt blod.
En annan grupp fungerade som kontroll och de levde som de brukade under studiens gång.
Man brukar skilja på biologisk och kronologisk ålder där biologisk ålder handlar om din hälsa och kronologisk ålder är hur många år du har levt. Studiedeltagarnas biologiska ålder sänktes med i genomsnitt 3,23 år jämfört med kontrollgruppen, efter att de följt det speciella kost- och livsstilsprogrammet i åtta veckor. Dessutom sänktes deras triglycerider i blodet, vilket är en sorts blodfetter. Förhöjda triglycerider är en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom.
Deltagarnas biologiska ålder mättes med hjälp av den så kallade Horvaths epigenetiska klocka (DNAmAge) som mäter hundratals markörer för olika gener. Ordet epigenetik betyder ”över” gener och handlar om de yttre faktorer som påverkar aktiveringen av våra gener. Vi ärver en gen men om den genen aktiveras eller inte påverkas av yttre faktorer som kost, livsstil och miljö. Det betyder att vi till stor del kan påverka aktiveringen av våra gener med våra val av kost och livsstil.
Kost- och livsstilsprogrammet i studien var framtaget för att specifikt påverka kroppens biokemi och så kallad metylering, som är en av mekanismerna som styr epigenetiken.
Kosten var lågkolhydratbaserad med ett högt intag av näringsrika vegetabilier, en liten del näringsrika animaliska livsmedel och även vissa näringstillskott.
Livsstilsförändringar som studiedeltagarna genomförde var:
- Periodisk dygnsfasta då deltagarna inte åt mellan 19.00 och 7.00
- Fysisk aktivitet 30 minuter per dag minst 5 dagar i veckan
- Andningsövningar 2 gånger per dag
- 7 timmars sömn per natt
Det är anmärkningsvärt att de här effekterna sågs efter bara åtta veckor. Enligt forskarna kan man få ytterligare förbättringar om man följer programmet under längre tid.
Det här skulle kunna bespara samhället många miljarder i sjukvårdskostnader. Men framför allt, det är fantastiskt för folkhälsan att vi kan påverka åldrandet till så stor del med våra val av kost och livsstil!
Källa
Potential reversal of epigenetic age using a diet and lifestyle intervention: a pilot randomized clinical trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8064200/, Maj 2021