Tänk om det kan få vara lätt? – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Tänk om det kan få vara lätt?

Funderar du ibland över varför vissa aktiviteter känns som att de suger livet ur dig medan andra fyller dig med livsenergi och kraft? Tänk om det finns en viktig ledtråd där, att livet försöker visa dig något genom att ge dig en positiv respons när du gör det som passar dig bäst? Tänk om det, på samma sätt, finns viktig information från det som dränerar dig? Tänk om du kunde få ägna mer tid åt det som känns lätt och samtidigt veta att det också är ditt viktigaste bidrag? 

Jag har själv funderat mycket på senaste kring vilka aktiviteter som känns sådär härligt lätta och flowiga och energipåfyllande och kontrasten med det jag ibland gör som får mig att känna mig helt slut. Att jag med åren har skalat bort mer och mer av det där energidränerande i mitt liv så att jag kan ägna mig mer tid åt det som känns naturligt för mig, som ger energi, som är roligt och utvecklande. Och jag kan lätt konstatera att det också är det som verkar vara mest värdeskapande för andra. Inte bara för att jag är en härligare människa när jag får göra det jag mår bra av utan också för att människor omkring mig verkligen uppskattar det.

”Meningen med livet är att hitta sin gåva och sedan ge bort den”

Björn Natthiko Lindeblad

För mig är det lätt och självklart att uttrycka mig i ord, genom texter, poddar, böcker, utbildningar och föreläsningar. Det känns naturligt, kommer lätt till mig och ger mig massor av energi. Ibland uttrycker människor i min omgivning beundran för allt jag gör inom det området och säger saker som ”jag skulle aldrig våga/ kunna/ orka…”. Men det är det som är grejen, för mig är det ingen konst att våga, kunna, orka, för att det är en av mina gåvor. Det är lätt för mig för att det är rätt för mig. 

Precis på samma sätt kan jag beundra människor som kan djupt in i detaljer, analysera saker och hålla reda på fakta. Men när jag uttrycker min uppskattning för det de gör så kan jag få svaret ”vaddå, det där var väl inget?!”. Och det är just det som är grejen. Våra gåvor kommer ofta så naturligt för oss att vi inte förstår att de inte gör det för andra. Baksidan av det myntet är när vi säger ”hur svårt kan det va, varför kan du inte bara göra det?!”. Kanske är det för att det som känns så lätt för dig faktiskt är jättesvårt för någon annan? 

Jag tror att det finns en mening med det som kommer lätt för oss, det vi har talang och längtan till, att det är en vinkning från livet som säger: ”Ja, fortsätt så. Mer!”. Och jag tror att vi alla har många gåvor, även om inte alla har hittat sina än. Jag tror att vi är här för att lägga ett pussel tillsammans, och det är först när vi tar ansvar för att vara vår egen pusselbit och bidra på vårt eget sätt som pusslet kommer lägga sig. 

Oavsett om dina gåvor är att du är riktigt bra på analys och data, organisation, att göra saker vackra, få andra människor att växa, hitta nya lösningar på komplexa problem, innovation, se det stora perspektivet, notera detaljerna, ta hand om, utveckla, avsluta, uttrycka, observera eller något helt annat så behövs du här. 

När vi ger oss själva möjligheten (och tar ansvar för) att hitta våra gåvor, utveckla dem och skapa mer utrymme för dem så bidrar vi också mest till helheten. Så inte nog med att du kommer att få mycket mer energi, ditt bidrag kommer också att bli större. Tänk om det är sant? Lita på ledtrådarna och skapa mer rum för dig själv att få glänsa, på just ditt unika sätt, och livet kommer att tacka dig. 

Om det är här, och mycket annat, pratar jag om i Det inre skiftet – en podcast om att leva autentiskt. Nya avsnitt kommer ut varje söndag. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.