7 vägar till mer lugn i jäktade tider – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

7 vägar till mer lugn i jäktade tider

Vi går nu in i den mörkaste tiden på året, när dagsljuset är knappt och kylan kryper sig på. Naturen bjuder tydligt in till vila och återhämtning men vi har skapat ett samhälle som kallar många av oss åt motsatt håll. Mer att göra; bli klar med projekten innan ledigheten, mängder av sociala sammanhang, för att inte tala om allt som ska fixas innan jul! Kanske känns det omöjligt att bjuda in vila och återhämtning redan innan jul men jag vill dela några perspektiv som kanske kan hjälpa till. 

Skippa borden och måsten 

Borden kommer ofta ifrån vad vi tror att alla andra gör eller vad vi tror att andra tycker att vi borde göra. Någon sorts inre slavdrivare som pushar oss att hela tiden känna att vi inte räcker till. Skippa det. Måsten är ännu lite mer pushiga. Och visst måste vi saker, för att få vardagen att rulla, eller? Jag tror att ord har en stor effekt på vårt välmående. Tänk om vi istället skulle välja vill eller behöver. Jag vill vara med på julfesten eller jag behöver bli klar innan deadline. Du varken måste eller borde, du väljer för att du vill eller behöver. Litet skifte, stor effekt. Testa!   

Hitta återhämtningen i vardagen 

Gå ut en sväng på lunchen. Skippa ett avsnitt av favoritserien och gå och lägg dig lite tidigare. Prioritera en skogspromenad på helgen istället för att städa. Lägg ifrån dig telefonen och drick en kopp te, tänd ett ljus, lyssna på lite musik. Viktigast av allt, identifiera vad som känns återhämtande för just dig och gör det.  

Vilka 20% ger 80% resultat 

Ofta håller vi på med så många grejer för att distrahera oss från livet, för att känna oss duktiga eller för att vi helt enkelt har en vana att bara köra på. Ett enkelt knep att minska på to-do-listan, hemma eller på jobbet, kan vara att helt enkelt ställa sig frågan: Vilka 20% av det jag gör ger 80% effekt/ resultat/ utdelning? Ofta är det ju så, att ganska lite av det vi gör faktiskt är värdeskapande, för dig själv eller andra. Om du behöver prioritera, prioritera de 20% som ger värde. 

Använd andetaget 

Andetaget är vårt superknep i vardagen för att hitta lugn och ro. Ofta känner vi mer stress än vi behöver för att vi helt enkelt glömmer bort att andas. Och när vi håller andetaget berättar vi för kroppen och vårt nervsystem att det är fara på taket. Så fördjupa andetaget, förläng utandningen med några sekunder, sänk axlarna och märk hur hela systemet slappnar av. 

Skippa självkritiken 

En av de största orsakerna till stress är vår inre dialog. Många av oss är mycket elakare mot oss själva än vi någonsin skulle vara mot någon annan. Och kroppen responderar med spänning och oro. Observera din inre dialog och öva på att byta ut den elaka kommentatorn mot en lite schysstare variant; ”Det är okej älskling, du gör så gott du kan.” ”Vad stolt jag är över dig.” ”Vad fint det blev!” ”Det är okej, allt är okej.”

Förenkla 

Längtar du efter ett enklare liv? Börja förenkla det då! Kanske är det dags att skippa julklapparna i år? Eller fråga familjen vad varje person tycker är viktigast för julstämning och fokusera på det. Prata med kollegorna om vad som faktiskt behöver bli gjort och identifiera resursslöseriet. Bjud in till knytis på advent så slipper du stå och baka i flera dagar (om du inte gillar det förstås). Om ingen av er gillar att klä upp er, varför inte ha pyjamasparty på nyår? 

Öva ditt nej 

Många av oss har oerhört svårt att säga nej. Men tänk om ditt nej gör det lättare för andra att lita på ditt ja, för när det väl kommer så vet de att de kan lita på det? Du måste inte vara med på allt. Du måste inte göra alla nöjda. Kanske är det i år du känner JOMO (joy of missing out) istället för FOMO (fear of missing out)? Det går att säga nej med värme och lita på att andra människor kan få känna sig besvikna och att de överlever det. Precis som du själv gjort många gånger i livet. 

Ditt liv är ditt ansvar och du behöver inte skjuta upp återhämtningen till sen. Med några enkla perspektivskiften och lite kreativitet ser vi lättare hur stor påverkansmöjlighet vi har på våra egna liv. Hur vill du avsluta det här året? Vad kallar den här säsongen dig till? Vad behöver du just nu? 

Om du behöver support med att skifta perspektiven och inse hur kraftfull du faktiskt är så är dörrarna till Empowered nu öppna och vi drar igång i januari. Empowered är ett tremånadersprogram online där vi sätter oss i förarsätet för våra egna liv, distanserar oss från tankarna, känner våra känslor, fördjupar kontakten med vår egen intuition och blir mer närvarande för livet genom live workshops, förinspelade videolektioner, meditationer, övningar och community. Läs mer och anmäl dig för 12/12 för 11% rabatt med koden ”intuition”.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.