Citronpannacotta i äggskal – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Citronpannacotta i äggskal

fav

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

Påsken är på ingång och äggen är på tapeten igen. Ägg innehåller som bekant mycket protein och viktiga näringsämnen men också en hel del kolesterol, en typ av fett som kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Många undrar därför om det är hälsosamt att äta ägg. Nja, därom tvista de lärde.

Livsmedelsverket har inte satt någon övre gräns på hur många ägg vi får mumsa i oss, bland annat för att kroppen till viss del förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet på egen hand. Istället rekommenderas en varierad kost. Men så här i påsktider är det många som får i sig fler ägg än vanligt. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg fördubblar svenskarna sin konsumtion under just påsken och även om vi inte nödvändigtvis måste avstå från ägg ringer det varningsklockor här på Food Pharmacy-kontoret. Måste vi frossa i ägg bara för att det är påsk? Nej, naturligtvis inte. Allt som behövs är lite fantasi!

Årets påskdessert blir därför en vaniljdoftande citronpannacotta som lurar ögat. Den är inte bara äggstra god utan också helt vansinnigt snygg. Och vill du inte använda riktiga äggskal går det lika bra att servera pannacottan i ett litet glas.

Citronpannacotta i äggskal
(4-6 små äggportioner)

vegetabiliskt gelatinpulver eller gel, motsvarande 1,5 gelatinblad
1 ekologisk citron, både skal och saft
250 ml kokosgrädde
0,3 dl honung
1 kryddmått vaniljpulver
physalis

Börja med att förbereda äggskalen. Ta fram ett rått ägg och en spik och pressa försiktigt spiken mot äggets topp tills det blir ett hål. Skala försiktigt bort små bitar av skalet innan du häller ut ägget (använd det till bak eller matlagning). Fortsätt sedan ta bort skal tills du har format en liten kopp. Skölj ur ägget noga och låt torka.

Förbered gelatinpulvret enligt förpackningen. Värm kokosgrädde, honung, citronskal och citronsaft i en kastrull och ta från värmen när det börjar koka. Blanda i gelatin under omrörning, häll upp i äggskal och ställ i kylen i minst 3 timmar. Tryck försiktigt i toppen av ett physalisbär innan servering. Glad påsk!

Och tack organicbymommy.se för receptet!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Citronpannacotta i äggskal

Tack organicbymommy.se för receptet!

  • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

vegetabiliskt gelatinpulver eller gel, motsvarande 1,5 gelatinblad

1 ekologisk citron, både skal och saft

250 ml kokosgrädde

1/3 dl honung

1 kryddmått vaniljpulver

Physalis

Instruktioner

Börja med att förbereda äggskalen. Ta fram ett rått ägg och en spik och pressa försiktigt spiken mot äggets topp tills det blir ett hål. Skala försiktigt bort små bitar av skalet innan du häller ut ägget (använd det till bak eller matlagning). Fortsätt sedan ta bort skal tills du har format en liten kopp. Skölj ur ägget noga och låt torka.

Förbered gelatinpulvret enligt förpackningen. Värm kokosgrädde, honung, citronskal och citronsaft i en kastrull och ta från värmen när det börjar koka. Blanda i gelatin under omrörning, häll upp i äggskal och ställ i kylen i minst 3 timmar. Tryck försiktigt i toppen av ett physalisbär innan servering. Glad påsk!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.