fbpx

Recipes, Therese Elgquist

Post image

Tofu scramble med ångade rotsaker, grön ärthummus, sallad och mandeldressing

Dagen då jag kom på att tofu scramble var en av mina favoriträtter serverade jag den ganska exakt så här. Tofu scramble smakar gott, är busenkelt att slänga ihop, går snabbt och kan serveras på såväl ett rågbröd till brunchen som i en lunch- eller middagsbowl tillsammans med grönsaker. Eller varför inte i en matig wrap? Hur som så vill den mer än gärna serveras med en mandeldressing.

När jag tillagar rotsaker med tunna och fina skal (tänk morötter och palsternackor) så låter jag alltid skalet vara kvar. Det smakar mer och ger god textur samtidigt som det är väldigt näringsrikt. Dessutom är det urtrist att skala.

Byt gärna ut rotsakerna mot de råvaror i säsong som du har hemma. Nu kan du passa på att lägga med lite sparris och andra tidiga primörer, och ju närmare sommaren vi kommer kan du istället välja trädgårdsbönor och vackra tomater i olika färger.

Tofu scramble med ångade rotsaker, grön ärthummus, sallad och mandeldressing
(4 portioner )

500 gram fast ekologisk naturell tofu
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk malen gurkmeja
1 msk näringsjäst / b-jäst
2 msk valfri osötad plantdryck (exempelvis soja eller havre)
1 näve färsk persilja, hackad
salt och nymalen svartpeppar

Grön ärthummus:
250 gram frysta gröna ärtor, tinade
1 vitlöksklyfta, finriven
1 msk ljus tahini
1 stor näve färska örter, eller 2 msk färska frysta örter, exempelvis basilika eller persilja
1/2-1 tsk malen spiskummin
1 msk äppelcidervinäger
salt och nymalen svartpeppar

Mandeldressing:
1/2 dl mandelsmör
1 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk ingefära, riven
salt och nymalen svartpeppar

Till servering:
blandsallad
krasse
fröknäcke

Skala och skär löken i båtar, och skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i en skvätt vatten tills de mjuknar. Häll av tofun och smula ner i stekpannan, och fräs under omrörning på medelvärme tills allt blir varmt. Vänd ner gurkmeja, näringsjäst och din valfria plantdryck och fräs i ytterligare ett par minuter under omrörning, tills allt får en härlig färg och tofun en lätt yta. Ta bort från plattan och vänd ner persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Skrubba rotsakerna och skär i mindre bitar. Ånga i ca 5-7 minuter, tills de mjuknat men fortfarande har en inre kärna. Mixa ihop ingredienserna till ärtröran i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.

Mixa ihop ingredienserna till mandeldressingen tills den blir krämig. Tillsätt mer vatten för en lösare dressing. Smaka av med salt och peppar.

Fördela tofu scramblen och rotsakerna i fyra skålar. Toppa med grön ärthummus, blandsallad och krasse, och ringla över mandeldressing. Servera gärna med ett fröknäcke (det här är en av mina favoriter) eller en bit rågbröd vid sidan av. Smaklig spis!

Följ gärna Therese Elgquist på på Instagram @plantbasedbythess, eller fortsätt inspireras på Therese hemsida plantbasedbythess.com. Ta också en titt i hennes böcker The new green salad och The new green protein.

Dela

Kommentera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

No products in the cart.