fbpx

Professor Stig

Post image

Byt ut bondens produkter mot trädgårdsmästarens.

Ikon_professorns_spalt

Måndag. Igen. Och dags för professor Bengmarks senaste krönika. I dag handlar den om bröd, höga temperaturer och avslutas med en liten uppmaning till Gabriel Wikström. Trevlig läsning!

De sex allvarligaste signalerna på ohälsa är ett resultat av för stort intag av bondens produkter.

Vet du vad ett av de mest kända bidragen till internationella maträtter från Sverige är? Smörgås med mjölk och köttbullar med potatismos (ofta gjort på pulver). Som professor och föreläsare om matens påverkan på vår hälsa skäms jag mycket över detta. Speciellt då vi verkligen förtjänar att vara kända för något bättre, med våra kockar av världsklass som ofta vinner internationella tävlingar.

Vid mina föreläsningar brukar jag ofta börja med att visa en bild på en limpa, en banan, ett paket socker och en Snickers, och fråga lyssnarna vad de tror innehåller ”mest socker” – har högst glykemiskt index (GI). Så gott som alla brukar peka på det raffinerade, vita sockret. Men, det är fel. Det är nämligen det vita brödet som har högst GI.

Webb

Ofta händer det att jag ombeds att med ”en mening” sammanfatta mina hälsoråd. Då brukar jag svara: byt ut bondens produkter mot trädgårdsmästarens. Jag önskar bonden allt väl, men önskar samtidigt att han också skall bli trädgårdsmästare! Mer än 90% av fetmagivande mat kommer nämligen från det traditionella högraffinerade jordbruket. Från sädesprodukter, kokta rotfrukter och mejerivaror.

Webb

Faktum är att de sex allvarligaste varningssignalerna på att ohälsa är på väg, är ett resultat av för stort intag av just bondens produkter:

* Bukfetma/gubbmage
* Förhöjt blodtryck
* Förhöjd halt av blodfetter (fetter med mer än 12 kolatomer)
* Förhöjt blodsocker
* Lågt nyttigt kolesterol
* Förhöjd urinsyra i blodet
* Förhöjd inflammation – förhöjt C-reaktivt protein (CRP) i blodet

Varför är då brödet så dåligt?

Förutom att bröd som sagt har ett alldeles för stort innehåll av kalorier och för högt glykemiskt index, så:

 1. Innehåller det alldeles för lite växtfiber
 2. Innehåller det gluten, som är starkt inflammationsframkallande och negativt för hälsan – inte bara för glutenintoleranta, utan för oss alla. Det driver upp inflammationen i kroppen och motverkar förnyelsen av den nyttiga tarmfloran. I kroppen har den effekter som i mångt och mycket liknar effekterna av bakteriegiftet endotoxin.
 3. Är det upphettat till alldeles för hög temperatur, vilket leder till stor syntes av upphettningsgifter (som i sin tur bidrar till hög inflammation i kroppen och på sikt till kroniska sjukdomar).

Redan vid en temperatur så låg som 80 grader gifter socker ihop sig med proteiner (nysynteser som kallas AGE) och/eller fett (nysynteser som kallas ALE). Cirka hundra sådana substanser har identifierats under de senaste 10-15 åren och en av dem är akrylamid, den substans som fick bygget av Hallandstunneln att stå stilla i flera år. Hallandstunnelns syntes steg brant efter 135 grader. Jämför det med ”köpebröd” som ofta tillverkas i uppåt 300 grader.

Akrylamid hittar du även i mejerivaran mesost/messmör och i knäckebröd och rostat bröd, där upphettningen och rostningen av brödet tiodubblar (minst) innehållet av akrylamid. Mat som innehåller riktigt mycket AGE och ALE är ofta brunbränd eller svart som sot, och sot är egentligen också vad det handlar om. Att äta sådan mat är som att ”röka med magen”.

Men, det är inte bara upp till oss.

Den nuvarande regeringen har gjort till ett prioriterat mål att eliminera s.k. ”klassrelaterad ohälsa”, men frågan är om de verkligen vet hur de skall bära sig åt? För att detta skall ske måste våra politiker aktivera sig och stora ekonomiska bidrag måste till från både EU och Sverige – något man så här långt inte ser en skymt av. När man i USA insåg att tobaksodling var på väg mot sitt slut, så satsade den federala regeringen många miljarder dollar på att ta fram alternativ gröda – bl a hjälpte man sina tidigare tobaksbönder att komma igång med odling av jordnötter, ärter, bönor och dylikt.

I nästa krönika skall jag berätta om en mycket sällsynt politiker som för sin egen skull, och för sina medmänniskors skull, lagt om sin livsstil totalt. Ett riktigt föredöme – en av de mest framgångsrika i sin tid. Varmt välkommen, Gabriel Wikström, att ta del!

Dela

Kommentarer

 1. Undrar lite över det här med dadlar i allt inom ex rawfood och att kalla det nyttigt och sockerfritt, men de har ju högre GI än vitt socker. Hur är det med det, tacksam om ni kan bena ut den frågan.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för bra fråga- Detta tycker vi också är intressant. Vi ska bena ut detta, lovar!

 2. Efter lite sökningar så verkar Stig Bengmark vara ganska ensam om sitt råd att inte äta gluten alls, om man inte är glutenintolerant. De studier som man hittar på Google Scholar som har undersökt om det hjälper att inte äta gluten hittar inget stöd för det.
  Det vore intressant att se de studier som ligger till grund för professorns råd, hur stora de är, vilka faktorer man tagit hänsyn till, etc.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Petter, ja det skulle vara väldigt intressant att få veta mer om dessa studier. Vi har själva läst ganska mycket om hälsofördelar med att undvika gluten och det är klart vi vill dela med oss av detta på bloggen. Vi har inplanerat en tema vecka om gluten i december. Håll utkik!

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.