Professor Stig

Post image

Alla gör klokt i att utesluta gluten.

Ikon_professorns_spaltNy vecka och ny krönika av professor Stig Bengmark. I dag fördjupar han sig i gluten och förklarar bland annat varför gluten är så dåligt för vår tarmflora och att dess enda värde är att den får degen att resa sig snabbt. En högst läsvärd text som poängterar att alla bör undvika gluten, även vi som inte är glutenintoleranta.

Gluten är starkt inflammationsframkallande

Västerländska matvanor har genom åren faktiskt blivit ganska förvridna. En lämplig mängd protein att inta per dag är 40-70 gram – men, de flesta svenskar intar uppåt 4-5 gånger så mycket. Proteiner är inte att leka med, och för stort intag av fel sorts protein kan och har ofta starkt negativa effekter för vår hälsa. Till dessa hör kasein, som är det dominerande proteinet i mjölk, och gluten, som finns i sädesslagen råg, korn och vete.

För ett par veckor sedan skrev jag om bröd och hälsa och påpekade då bland annat att bröd i själva verket är ganska torftig mat – oftast bara ”tomma kalorier” – och att vissa brödsorter till och med har högre GI än rent socker. Detta gäller även för glutenfritt bröd som i många fall är ren skräpmat, tillverkat av potatis- och majsmjöl.

Bröd innehåller i regel på tok för litet växtfiber och dessutom alldeles för mycket gluten – mängden gluten i bröd har nästan tjugodubblats sedan man började baka bröd. Det är ingen bagatell, bröd är starkt inflammationsframkallande och synnerligen negativt för hälsan – inte bara för glutenintoleranta, utan för oss alla. Gluten driver inte bara upp inflammationen i kroppen – det motverkar också förnyelsen av den nyttiga tarmfloran. I kroppen har gluten samma effekter som det starka bakteriegiftet endotoxin – 100 µg/ml gluten ger samma inflammationsframkallande effekt som 10 ng/ml endotoxin (LPS) – en av kroppens mest dominerande faktorer bakom kronisk inflammation och sjukdom.

Redan för 70 år sedan visade man i klassiska experiment att tarmens nyttiga bakterier inte ville växa då de utsattes för kasein och gluten (se bild nedan).

bakterier
1. Bakterieodling utan tillsats av kasein och gluten. 2. Odling med tillsats av kasein och gluten.

Under mänsklighetens första 99.9% existens på jorden levde den glutenfritt. Efter att gluten införts i den dagliga kosten anses ett antal sjukdomar ha gjort sin debut, de värst glutenöverkänsliga ha dött undan och mänskligheten ha tappat ca 15 cm i medellängd. Dr. Braly & Ron Hoggan skriver i sin bok ”Dangerous Grains”: ”Our agricultural  ancestors became smaller, their bones became weaker and more diseased, and the size of their brain diminished. Human brain size, based on head circumference , has diminished approximately 11 % since the advent of agricultural societies. Modern European hunter-gatherer stood 5-6 inches taller than farmers of a few generations later”.

Dess enda värde är att få degen att resa sig snabbt

Gluten är ur näringssynpunkt helt värdelöst, kroppen kan inte bryta ner det och tillgodogör sig inte alls det som energi – dess enda värde ligger i att det får degen att resa sig snabbt. Gluten är ett klister och dess enda funktion är att täta brödblåsorna på insidan – i gamla tider användes gluten till att just klistra tapeter med.

Vetenskapliga studier rapporterar i tilltagande omfattning sambandet mellan intag av gluten och sjukdomar som ADHD, artrit, allergi, autoimmuna sjukdomar som ALS, multipelskleros och sklerodermi, autism, reumatisk sjukdom, demens, depression, diabetes, fetma, giftstruma, IBS (irriterad tarmsjukdom), IBD (inflammatorisk tarmsjukdom, ulcerös kolit och Crohn´s sjukdom), psoriasis, skeletturkalkning, schizofreni och olika hudfläckar som vitiligo. Intag av gluten förknippas alltmer med håglöshet, trötthet och låg energi, och glutenfri livsstil tilltagande energi och ökad entusiasm.

Många idrottsmän utesluter gluten

Detta har många toppidrottsmän tagit fasta på och de rapporterar märkbara skillnader i prestationer. Från olympiaden i London rapporteras att övervägande antalet deltagare var glutenfria. Till glutenfria toppidrottsmän hör bland annat de båda topprankade tennisspelarna Novak Djokovic och Andy Murray, som båda avstår från ett helt paket av ohälsosam mat inklusive processade kolhydrater, laktos och gluten, och rapporterar en stor positiv effekt av dessa insatser. När Paula Radcliffe, som fortfarande som 40-åring tillhör världseliten av maratonlöpare, tillfrågades om sin hemlighet svarade hon: ”Jag äter inte mejerivaror och vete, och tar för övrigt inte heller anti-inflammatoriska läkemedel”.

tennis

Allt fler sällar sig till kretsen av glutenfria idrottsmän och numera finner man dem i alla idrotter. Fördelar som ofta framhålls av elitidrottarna är att glutenfritt:

* Medför att blodsockret hålls på en stabilare nivå
* Leder till minskad inflammationen i kroppen
* Sänker nivån på led- och muskelsmärtan
* Ökar energin och uthålligheten
* Förbättrar matsmältning och energiutvinning ur kosten
* Minskar ”buller och körningar” i magen liksom gasbildning
* Stärker immunsystemet
* Minskar infektioner i antal, speciellt förkylningar, dagarna efter tävlingen
* Minskar träningsvärk och påskyndar kroppens, speciellt musklernas, återhämtning

Samtidigt som idrottsmännen väljer att äta glutenfritt, lämnar de också den gamla tidens uppladdning baserad på stora mängder processade kolhydrater – nu är det alltmer färska frukter och grönsaker som gäller.

Om gluten ger trötthet medan glutenfritt ger mer energi och är bra för idrottsmän, så borde det ju vara bra även för skolbarn. Det som utgör kosten för många barn i Sverige – gluten, socker och mejeriprodukter – bidrar i själva verket till trötta barn vilket skapar dåliga förutsättningar för lärande i skolan.

Tiden är kommen att söka nya hälsosammare sädesslag

Glutenfritt tillämpas allt oftare också i medicinen, inte sällan som ”en sista utväg”. Det rapporteras om ungdomar med epilepsi som ingen medicin bitit på och som vid övergång till glutenfritt blivit helt symtomfria, och om äldre människor med demens av annan orsak än Alzheimer som ”klarnat upp” i sitt psyke efter att ha gått över till glutenfritt.

En studie från 2003 har speciellt imponerat på mig. 12 av 14 patienter med diabetes typ 1 uppvisade vid övergång till glutenfri kost en signifikant förbättrad insulinkänslighet, som helt försvann då de efter 6 månader återgick till sin vanliga kost. Liknande erfarenheter rapporteras från omfattande studier vid IBS (irritable bowel syndrome) och ADHD.

Mycket talar för att vi kan komma ytterligare en bit mot bättre hälsa genom att också avstå från majs, som inte bara är ytterst kaloririk och fetmaframkallande (en biopåse majs innehåller enligt en färsk engelsk studie över 1000 kalorier), samt ett glutenliknande ämne som heter zein och som tidigare inte uppmärksammats. Vid studier på djur visade sig zein ha större negativ effekt än både kasein och gluten – bland annat minskade upptaget av den essentiella aminosyran tryptofan upp till 8 gånger till hjärnan (vilket är katastrofalt eftersom tillgång av tryptofan är nödvändigt för bildande av signalsubstanser om serotonin och melatonin).

Tiden är kommen att söka nya och hälsosammare sädesslag och att helst inte äta dem som bröd utan hellre som flingor eller gröt, eftersom brödbakning kräver höga temperaturer. I kulisserna väntar alldeles utmärkta sädesslag som vi tidigare sällan använt i Europa: amaranth, hirs, quinoa, teff och framför allt sorghum (durra, jowari, milo) – sädesslag som är mindre förstörda av växtförädling, har betydligt lägre kaloriinnehåll och ett mycket högt innehåll av nyttiga vitaminer och mineraler. Speciellt gäller detta sorghum, som också i jämförelse med frukter och grönsaker är rikt på antioxidanter (se tabell nedan). Det är nu tid att du unnar dig lite av dessa i din dagliga kost.

Fig_no_14_Antioxidant_activity_sorghum_grains-01

Referenser och bilder finns tillgängliga här och här.

***

Följ gärna Food Pharmacy på Facebook och Instagram, och handla vår bok härOch köp professor Bengmarks synbiotika här.

Dela

Kommentarer

 1. Spännande med olika forskningsrön. Jag hade fått uppfattningen att gluten var bra för tarmflora och immunsystem om man inte är överkänslig. Det är vad till exempel den här studien kom fram till: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/19445821/

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Olof och tack för länken! Vi skickade ju genast iväg till Stig och han har inte sett just den här studien men någon liknande. Han hälsar att: ”Vi har just börjat lyfta på locket till vad olika proteiner åstadkommer i kroppen – mycket återstår att utforska. Det viktiga är att frågan väcks – låt oss hoppas på att många forskare blir intresserade att titta in i dessa frågor.”

 2. Hej! Tack för en bra blogg!! När Stig skriver ”En lämplig mängd protein att inta per dag är 40-70 gram – men, de flesta svenskar intar uppåt 4-5 gånger så mycket”, menar han då verkligen att vi äter 160-350 gram protein vilket motsvarar ca 800-1750 gram kött? Det låter mycket… Eller är det motsvarande 40-70 gram kött (inte protein) han menar?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Jens, direkt från Stig: 100 gr av t.ex.kyckling är 30 gram protein. Jag skrev 30 -40 gr vilket motsvarar ca 125 gr kyckling – jag är säker på att många äter 3 – 5 ggr så mycket, – man skall inte glömma det protein som finns i ost och andra mejerivaror, grönsaker, speciellt ärtor och bönor –allt cirka 25 g/100 g vara! Därtill skall lägges de stora mängder proteinsupplement som stora grupper – inte bara kroppsbyggare intar.

 3. Jag tycker mycket om er blogg och professorns spalt, så utan att låta sur – om vi nu just börjat forska på proteiner och väldigt mycket återstår, så är det kanske lite för tidigt att rekommendera alla att avstå från gluten? Speciellt om forskningen är så motsägelsefull som verkar vara fallet.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Olof, vi får be professorn utveckla i en uppföljare hur han resonerar här.

 4. Hur e det med Havregryn?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, vi är förtjusta i glutenfria havreflingor!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Kreativa Dalkullan!

 5. Hej! Intressant artikel som ger mig motivation att öka från att ha provat glutenfria dagar och veckor till att äta helt glutenfritt i en längre tid. (Har kämpat med kroniska inflammationer som manifesterat sig på olika sätt i kroppen under ett flertal år. Skonsam men regelbunden träning och arbete med kosthållning verkar vara vägen framåt för mig då inga ”mediciner” hjälper.) Funderar dock kring detta med rekommendationen att kraftigt minska proteinintag. Är det enbart grönsaker som gäller då, alltså? Eftersom såväl proteinrika baljväxter och mejeriprodukter inte är att rekommendera i för hög utsträckning, för att inte tala om kött…? Jag har velat komma ifrån att byta ut gluten och socker mot lika mycket stärkelse/socker från rotfrukter och frukt. Då hamnar en ju lätt i att finna mättnadskänsla och energi bland proteiner.

 6. Kommentar till den studie Olof hänvisar till:
  Studien har undersökt 10 personer under 1 månads tid, knappast varken tillräcklig mängd försöksobjekt eller framför allt tillräcklig tid för att dra några slutsatser överhuvudtaget.

 7. Är bra är bovete som alternativ?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, bovete är kanon! En av våra favoriter.

 8. Sussie Olofsson skriver:

  Tack för en fin och saklig sida!

  Jag vill bara fylla i med att det finns mängder av beprövad erfarenhet, studier och forskning som pekar åt samma håll: att gluten och kasein är inflammatorisak triggare – och jag skulle vilja säga att ett av de värsta exemplen är de förgiftnings- och bristsymptom som vi i dag vill benämna med orden ASD/AST (Autism Spectrum Disorder/Autism Spektrum Tillstånd). Den vita substansen i hjärnan svullnar upp hos oss som är intoleranta och det känns som att man går i ett töcken!

  En del av den beprövade erfarenheten kan du läsa lite om på Norsk Protein Intolerans Forenings hemsida och under deras forskniingsflik, http://npif.no/index.php/forskning/om-forskning. Även i Nätverket för Friskare barn och unga NU! på FB finns en hel del föräldrar som berättar om sina positiva ”behandlingsresultat” (det handlar ju egentligen om en livsstilsförändring för att ge barn, unga och vuxna att må bättre!). Sedan har vi ju även den enormt stora studien om 43.000 kvinnor som följdes under 12 års tid i USA – en artikel som till och med professor Martin Invar vågade ställa sig bakom, en artikel som visar att de pigga och glada var de som inte åt gluten och socker och att de nedstämda åt just av dessa produkter :-/

  Så visst finns det tillräckligt på fötterna för att gå ut att varna för bland annat mjöl- och mjölkprodukter – framförallt till dem som är extra känsliga mot dessa proteiner (proteinintolerans) – och av hälsoskäl bör vi alla hålla oss borta från de vita gifterna! Mer om detta finns ju även att läsa på bloggen om de vita gifterna, http://gluten-celiaki.blogspot.se/

  Håll till godo med ett exempel på hur en bra film kan återge mjölkens bittra baksida (Howard Hughes drack mjölk tills hans inflammatorsika tillstånd utvecklade schizofrena perioder – men ingen tar nostis om att det är just mjölken som gör honom så sjuk!?) genom filmen Aviator med Leonardo Di Caprio i huvudrollen http://youtu.be/4ipF71uD3Zs

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tusen tack Sussie för intressant information! Detta sa vi helt klart lära oss mer om.

 9. Hej! Jag har en inflammatorisk tarmsjukdom och går hos en dietist på medicinmottagningen på Halmstad sjukhus. jag har tagit upp detta med henne och hon säger att är man integlutenintolerant ska man äta gluten. Detta gör mig bara förvirrad

 10. Elisabeth skriver:

  Har både fibromyalgi, astma, laktosintolerans och migrän. Sedan fyra år tillbaka äter jag efter lchf. Har sedan ca ett år tillbaka även minimerat intaget av mjölkprodukter (laktosfria). Har inga symptom vare sig av migränen eller fibromyalgin och mår väldigt bra på alla sätt. Har tidigare i livet också haft mycket långvariga och svåra förkylningar flera ggr om året. Nu har jag möjligen en förkylning per år. Tror att allt tillfrisknande beror på att jag slutat äta kolhydrater och även mjölkprodukter. Har pratat med flera läkare som tror detsamma.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej och tack Elisabeth för att du delar med dig av dina erfarenheter!

 11. Christine skriver:

  hej!
  Tack för intressant artikel! Jag har ätit glutenfritt i några år och har då bla ätit glutenfria havregryn. Men på sista tiden har jag bytt till ekologiska icke glutenfria eftersom havre i sig inte har gluten och så tänker jag att ekologiskt är bättre. Vad tycker ni om detta resonemang? Vilket är bäst ur ett holistiskt perspektiv glutenfria havregryn eller ekologiska icke glutenfria?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, vi funderar själva över detta. Då en av oss har glutenintolerant barn är vanliga havregryn inte att tänka på hemma hos dem. Den andra av oss har alternerat lite mellan ekologiska havregryn och glutenfria havregryn. Varför finns det inte ekologiska glutenfria havregryn?

   1. Food Pharmacy skriver:

    Hej! Mia påpekade just att det faktiskt finns ekologiska glutenfria havregryn som hon köper till sin dotter, bl a Friends of Adam. Hurra!

 12. Rosanna.vimedbarn.se skriver:

  Tack för er kloka blogg! Min son är mjölkproteinallergisk och vi märker att han inte heller kan äta gluten men får bara höra från läkarana hur viktigt det är med mjölk och gluten för att få tillräckligt med näring. Blir så trött! Och ingen hjälp får vi heller.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Rosanna, tråkigt att höra att ni inte får hjälp. Lycka till och hoppas ni snart träffar någon som kan hjälpa er.

 13. Margaretha Lilljequist skriver:

  Ytterst intressant vederhäftig information. Jag tror på varje ord.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för detta Margaretha!

 14. Hallå! Jag är en fullt frisk (men något överviktig) tjej på 26 år och jag har precis börjat träna och äta ordentligt. Jag har uteslutit mjölk och en hel del kött och funderar nu på det här med gluten. Jag har inga symptom som ”magbuller” eller liknande, förutom den normala (?) vintertröttheten. Däremot består ganska mycket av min mat (3 – 4 ggr/vecka) av soppor och till det en knäckemacka med hemmagjord bönpastej på. Jag har provat glutenfria knäckemackor med de har inga fibrer och en massa socker och tillsatser, så jag undrar helt enkelt: vinner jag något på att dra ner mitt glutenintag eller måste jag göra som de med celiaki och sluta helt, även med sås och sånt som har små duttar av vetemjöl i? Klarar jag några knäckemackor i veckan så att jag kan få i mig de nyttiga påläggen? Och sen: vetegroddar toppar i princip varenda näringslista på livsmedelsverket – hur mycket gluten innehåller det? Är det värt den lilla inflammation man får för att få i sig all näring från groddarna?

 15. Tips till C. Baka eget fröknäcke istället! Nyttigare och glutenfritt. http://blog.leila.se/leila/2013/06/11/lchf-brod-for-dem-som-har-letat/

 16. Ester Clasen skriver:

  Hej
  Hvad siger du til at man spiser hvedebrød til rigtig meget mad i Europa og resten af verden spiser hvedebrød til deres mad. De bager hvedebrød dagen lang., Ikke rugbrød men hvedebrød. Det kan ikke undværes i de fleste kulturer? Udlændingene her i Danmark bærer fire kg mel af gangen og spiser hvidt brød hver dag til mad og uden til mad.,

  Mvh., EC

 17. Hej, är durumvete skadligare än vanligt vete? Durum används som bekant i pasta men också för att göra bulgur och couscous och ska ha ett högre innehåll av gluten än normalt vete.
  Professorn tar upp just bröd i sin artikel, har jäsningen en negativ påverkan på den redan skadliga gluten eller är det samma även vid annan sorts behandling, som pasta och den förkokta bulgurn?
  Tack

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Chiara och tack för dina frågor! Vi ber Stig förklara detta närmare – vi blir också nyfikna!

 18. Intressant och bra skrivet om gluten. Även om många inte kan diagnostiseras med celiaki/glutenintolerans mår de (vi) bättre av att utesluta bröd/spannmål. Mår man bra utan, fortsätt utan. Jag finner själv inga goda skäl att äta spannmål överhuvudtaget. Det är inte bara gluten som verkar vara det skadliga i spannmål. Mer forskning på spannmålsrelaterade besvär måste göras.

  För övrigt saknas det fortfarande hållbara skäl att utesluta eller begränsa protein-/animalieätande. Animalielivsmedel har varit den viktigaste näringskällan för människan och våra förfäder i flera miljoner år, och vad vi känner till finns inga exempel på ursprungsfolk som frivilligt uteslutit animalier ur sin kost, däremot finns det flera folk som varit beroende av att nästan utelutande (under större delen av året) äta animalier (och mjölk från djur) under långa perioder, utan att de blivit sjuka/fått näringsbrist. Rangordnar man livsmedel/mat utifrån näringstäthet när det gäller de essentiella näringsämnena, samlar sig animalierna (kött, inälvsmat, fågel, fisk, ägg) i toppen av listan.

  Mycket tyder på att nycklen till en god hälsa finns i att utesluta spannmål, vegetabiliska fröoljor och större mängder socker/fruktos.

 19. Emma Lilliestam skriver:

  Dessa två påståenden undrar jag över:

  1. Bengmark menar att kasein, en viktig beståndsdel i mjölk, har samma giftiga effekt som gluten. Hur länge anser Bengmark att mänskligheten har druckit mjölk?

  2. ”Under mänsklighetens första 99.9% existens på jorden levde den glutenfritt.”
  En vanlig siffra för homo sapiens uppkomst är för 100 000 år sedan, vilket innebär att Bengmark hävdar att gluten i kosten kom först i början av 1900-talet. En mer välvillig tolkning: urapan Lucy (en besläktad, men fullkomligt annan annan art än vi) levde för 4 miljoner år sedan, vilket då innebär 4000 år. Vete har odlats i Mesopotamien i minst 10 000 år, och innan man odlade vete åt man vildvete. Detta påstående är således på inga sätt rätt.

  Jag blir beklämd över att en person med så gedigen akademisk bakgrund kan skriva det han skriver. Jag har läst abstracten till några av Bengmarks vetenskapligt erkända (peer reviewade) artiklar, och där sticker han inte ut hakan lika långt. Extraordinära påstående kräver extraordinära bevis. Bengmark bör vara försiktig med sin trovärdighet.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Emma, Vi har fullt förtroende för Stig. Det kan knappast förnekas att vi konsumerar mångdubbelt mer av gluten och kasein än vad vi någonsin har gjort i historien. Modern, också svensk, forskning visar på gravt negativa hälsoeffekter genom det ökade intaget av gluten och kasein.
   Kontakta gärna professor Stig Bengmark direkt om du är intresserad av en djupare diskussion i dessa frågor.

 20. Hur är det med alla mjölalternativ som t.ex mandlmjöl, kokosmjöl och rismjöl?
  Jag tyckte att dom kan kännas väldigt stabbigt ibland.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Kerstin, ja du man får helt enkelt prova sig fram. Vi bakar en del med både mandelmjöl och kokosmjöl och det funkar bra tycker vi. Lycka till!

 21. Hej!

  Jag uteslöt gluten och mejeriprodukter samt kött och blev av med många sjukdomar och en av de var fibromyalgi. Jag åt/äter mestadels raw food och mår bäst av det.

  Vill bara påpeka om där du skriver att vissa glutenfria mjölsorter är proppfulla av socker. Varför fastnade jag på det? Ju, för att allt vi äter ska vi äta lagom. Bättre att människor äter majsmjöl eller potatismjöl än att äta gluten. Det är likadant med att äta frukt. Vissa säger att frukt är inte så bra för att den innehåller en massa socker. Ju, det gör det men många glömmer att frukt är inte bara sockerbomb utan en viktigt vitamin tillgång som kroppen behöver dagligen.

  Mycket bra saker ni berör och det uppskattas av mig och andra men det saknas lite tillsatsfri och eko/krav mat som ni borde lyfta fram. Kemikalierna i vår mat är en av de allra viktigaste vi måste prata om. De kommer att döda oss långsamt.

  l

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Isabel för dina tankar och för tipset om att skriva mer om tillsatsfri och eko/krav. Det är en självklarhet för oss men vi kan ju alltid lyfta fram det lite bättre!

 22. José Bjerkheden skriver:

  Hej.

  Jag går för närvarande en YH-utbildning i mathantverk, med inriktning bageri på Eldrimner i Ås utanför Östersund.

  Jag noterar att Stig är mycket kunnig på de moderna spannmålet vete som utvecklades om jag inte minns fel på 50-60-talet.
  I krönikan skriver han om att det är dags att utveckla nya spannmål, med mindre gluten.
  Det jag vill säga är att Stig Bengmark tycks ha mycket bristande kunskaper i våra äldre kulturspannmål och deras påverkan på kroppen.
  Vi behöver inte utveckla nya spannmål. Vi har redan äldre sorter som försvann när man ville ha en större produktion och mer vinst.
  Nu är de gamla sorterna sakta på väg tillbaka som man bakat bröd på i urminnes tider, innan man utvecklade det moderna vetet. Vi på skolan lär oss baka med de gamla sorterna och man får fantastiska resultat, och då även på näringssidan.

  Stig Bengmark är välkommen att kontakta Eldrimner i Ås för att få veta mera. Det finns även fler i landet som är kunniga på de äldre kultursorterna och deras goda egenskaper, men dagens forskning inriktar sig bara på de moderna sorterna som inte har tillkommit på naturlig väg genom evolutionen, vilket de äldre har gjort.

  Jag kan gissa att ni säkerligen aldrig har hört talas om de sorter jag nu kommer ta upp, förutom möjligtvis Dinkel/Spelt.

  Det sägs att våra gamla kultursorter utvecklades från gräset Getöga och fortsatte i följande ordning med Enkorn, Emmer, Dinkel/Spelt, Lantvete (Dala-, Ölands-, Hallands Lantvete). Efter dessa kom det onaturliga moderna vetet. Bland andra sorter som inte är en vetesort finns bl a Nakenkorn, Svedjeråg mfl. Alla dessa sorterna har kommit till på naturlig väg. Inte som dagens vete som finns i vårt industribröd tex.

  Jag tycker det är oerhört tråkigt att man inte tar reda på mer varför tex inte gluten utgjorde ett problem innan 50-talet. Vi som värnar om våra gamla sorter vet det, men ytterst få på våra lärosäten.

  Med vänliga hälsningar

  José Bjerkheden

 23. Margareta skriver:

  Tänkvärt. Jag har en 8-åring som älskar pasta, bröd och mjölk. Det är nästan det enda han äter med glädje. Någon som har tips på liknande men mer hälsosamma varianter man skulle kunna ersätta det med?

 24. Tycker själv att det mesta som tillverkas av gluten är ren skitmat som alla gör rätt till att äta mindre av, särskilt då det finns så mycket annat som är bättre från både hälsosam, ekonomisk och ekologisk synpunkt.

  Men jag skulle vilja ha någon typ av referens till dessa studier som korrelerar gluten med till exempel ADHD och autism, som till stor del är medfödda. Det känns liksom som att det har hänt mer i världen än att vi har introducerats till gluten, och ökade fall av kroniska sjukdomar borde då kunna korreleras till fler saker innan man pekar ut gluten som orsak.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Andreas, vi har bett Stig skriva en separat krönika om de studier som finns på ADHD och gluten vilket kommer göras under våren. Håll utkik!

 25. Visst är det havre på bilden? Det är väl 100% fritt från gluten?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Niklas, köp glutenfria havreflingor!

 26. Kerstin Sjöbom skriver:

  Hej!
  Intressant läsning detta var! Men jag vill bara tillägga att bovete är starkt allergi framkallande och man bör vara försiktig när introducerar detta i sin kost! Det fick jag bittert erfara, det blev amulansfärd in till sös efter intag av fröknäcke med bovete i.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Oj, det låter inte roligt!

 27. Marie-Louise skriver:

  Frågan är ju bara vad man skulle ge alla förskole och skolbarn stället för bröd och mjölk till frukost, lunch och mellanmål. Jag har inte sett någon diskutera det och vad det skulle finnas istället som är miljövänligt,ekonomiskt och ekologiskt. Vi använder mycket ekologiskt men det finns inte tillräckligt ute på marknaden så att vi får tillgång till det åtminstone vad det gäller köttprodukter.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, vi har ju själva barn som vi inte ger mjölk och macka till frukost och mellanmål. Det finns alla möjliga saker du kan byta ut med som t.ex. gröt, muesli och framförallt smoothies i alla möjliga varianter. Vi ger våra barn smoothies varje dag och det fiffiga med det är att vi alltid passar på att mixa ned lite grönt samtidigt.

 28. Läst hela artikeln och alla kommentarer till och försöker bilda mig en objektiv uppfattning om det hela. Det jag saknar med artikeln vilket många artiklar på internet också saknar är källhänvisningar och vettiga sådanna. Är det några ni kan få fram?

 29. Hur mycket gluten finns i pauluns supergröt.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Peter, det har vi ingen aning om! Fråga Paulun:-)

 30. Hej
  Fin artikel. Hur är det popcorn? Jag och min sambo har lämnat godis och chips därhän, men hemmagjorda popcorn äter vi med glädje. Bra? Dåligt?

  Vänligen
  Filip

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, vi äter också popcorn och framförallt uppskattar våra barn popcorn. Poppa gärna i kokosolja (finns utan smak) eftersom kokosolja tål så stark upphettning som krävs vid ”poppning”

 31. Oerhört bra artikel! Tack!

  Om jag får bidrar jag gärna med lite mer info med tanke på andras frågor o kommentarer 🙂

  Sen början på 80-talet så har ”man” tillsatt mer gluten i mjöl än vad det vad det är normalt i mjöl, så hade man hållit sig till en normal nivå så kanske problemen inte varit så stort nu.

  Vi människor har druckit mjölk länge och mjölkproducenter har fått varit oemotsagda där, men nu kommer det fram rön såsom att mjölk GER urkalkning av skelettet, m a o det ger inte starka ben. Starka ben får man av att träna.

  Och varför skulle människan må så himla bra av mjölk när INGA andra djur dricker det, endast till babysar. När babyn inte vill ha mjölken längre så behöver inte kroppen det heller.

  Havre är i sig glutenfritt men två saker… Ett – många producenter som hanterar havre hanterar oxå gluten så det är viktigt man tittar efter glutenfri havre. Två – många glutenintoleranta tål inte heller havre trots att det är glutenfritt.

  Tack igen för en bra artikel, jag lärde mig en del, t ex dags att utesluta majs oxå!

  Vänligen Ammis

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Ammis och tack för hjälpen:-)

 32. non celiak gluten sensitivity, kolla det

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Anna, det ska vi genast kolla in!

 33. Pirkko Leigh skriver:

  Läste svaret ang frukost till barn? Skulle vilja veta vad ni använder i era smoothies ? Kan man få några recept att prova på ? Och müsli/ gröt ? Gröt gjort av vad? Serveras utan mjölk?

  Tack för ev svar! Pirkko

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Pirrko, här är länken till en supergod ”glass” (kall smoothie) som vi varierar i oändlighet och ger till barnen. http://foodpharmacy.se/?s=glass

 34. Jeg spiser steinalderkost kost/Paleo
  Ser dere skriver fks om bokhvete og glutenfri havre er ok men er det ok å ta inn i en Paleo kosthold?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, vi vet inte om det är OK att inkludera havre och bovete i en Paleokost men det låter väl som en god idé!

 35. Hej, tack för intressant artikel. Jag har själv uteslutit spannmål sedan en bra tid tillbaka och har även börjat utesluta all mejeri. Dock har jag en undran angående Kasein-a1 och Kasein-a2. Ser ni någon skillnad på dessa proteiner eller anser ni att man bör utesluta båda helt? Och sen undrar jag även om ni har info om mejerivaror gjort på råmjölk, har de samma negativa effekt som de pastöriserade/homogeniserade mejerierna?

  Tack!

 36. Catrin Reimhagen skriver:

  2008 fick jag veta att jag är glutenintolerant.
  Jag fick prata med en dietist och fick då veta att jag måste ha livslång strikt diet.
  Att de som inte är glutenintoleranta ska utesluta gluten i kosten förstår jag inte.De kan faktiskt ha en glutenintolerans som inte går att diagnostisera då de ätit glutenfritt en tid.

 37. Hej! Jag uteslöt gluten under 2-3 år men har nu ätit bröd med endast rågmjöl och tycker att jag når bra av det. Jag undrar nu om det verkligen inte är någon skillnad på olika sädesslag? Vad jag förstår så är det framförallt vetet som är väldigt förädlat och därmed förstört och mer skadligt för våra kroppar medan tex råg är mer oförstörd och bättre för kroppen. Kan man vekligen dra allt gluten under samma kamm??

 38. Hej! Väldigt intressant läsning! Jag är också inne på att utesluta Gluten ur min kost. Hur är det med Speltvete, är det lika dåligt som vanligt vete? Jag brukar köpa det som är malt på orten och det är ekologiskt. //Agneta

 39. Katarina skriver:

  Hej! Tänkte kommentera angående att vi druckit mjölk och ätit bröd under flera tusen år.
  Det ligger ju till så att nu för tiden pastöriserar vi mjölk, vilket innebär att allt bra med mjölk förstörs. Det gjordes inte förr. Man kunde lämna mjölk framme och få filmjölk, men det går inte nu.
  Laktosintoleranta kan dessutom dricka opastöriserad mjölk i små mängder utan att få problem. Mjölet till bröd som bakades förr var dessutom inte så förbehandlat som vår tids mjöl är. Alla groddar och nyttigheter fanns kvar, så det var stor skillnad på då och nu.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Katarina och tack för din kommentar!

 40. Lisbeth Österberg skriver:

  Ni som fortfarande känner er osäkra läs även vad Tom O Bryan och Harald Blomberg har att förmedla. Läs också trilogin av Michael Håkansson ” gluten och mjölk” källan till moderna sjukdomar!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Lisbeth, dessa böcker måste vi läsa!

 41. Jeanette Almgren skriver:

  Jag undrar hur det är med glutenkänslighet vs. tjocktarmscancer. Har båda mormor och mamma som gått bort i detta i 69 respektive 67 års ålder. Det har alltid ätits mycket bröd och oftast vitt bröd i vår familj. Sedan ett år tillbaka har jag slutat med gluten och laktos produkter i min kost sedan jag vid en kroppsscanning fått veta att det fanns symptom kring min tjocktarm. Jag har inte direkt mått dåligt/haft smärtor av gluten förutom att känna mig svullen i kroppen. Frågan är om det skulle kunna vara möjligt att både mormor och mamma varit glutenkänsliga utan att ha förstått detta och att det gick så långt i tarmirrititationen så cancer fick fäste?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Jeanette och tack för din fråga. Vi känner inte till något om detta utan får bolla vidare till Stig helt enkelt!

 42. Hej. En variant till frukost är bananpannkakor. Mosa banan och vispa i ägg med en gaffrel + lite salt. ½ banan till 2 ägg är lagom till en portion. Blir 2 pannkakor. Jättegott med bär till.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för tipset Yvonne!

 43. Det finns andra studier som säger att minskat intag av FODMAPS minskar symptom hos de som tror sig vara Gluten överkänslig. Gluten är absolut inte orsaken till alla besvär. Överdriven rädsla för Gluten helt enkelt. Finns att läsa på Träna Styrka på Facebook.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Mikael och tack för din kommentar. Du kan läsa om just FODMAPS i dagens krönika av Stig.

 44. Sök på Peter Gibson och Foodmaps så får ni lite annan vinkel på detta med Gluten. Kan inte lägga in länken här tyvärr.

 45. Laila Johansson skriver:

  Det var faktiskt lite delade meningar om det här med gluten..
  Vore det inte vettigt att i stället satsa på det som man känner att man mår bra av, allmänt lite sunt och nyttigt.?
  Skräpmat, läsk, godis mm. färgämnen och konserveringsmedel, ger säkert ingen hälsa och de känner de flesta till.
  Vi får väl ta allt med en ”nypa salt” istället för gluten mm.

 46. Hej!
  Har som vanligt några funderingar när jag läser om att man ska glutenfri kost.
  Är det att undvika vete, korn och råg helt eller är det att att undvika glutenproteinerna? För det är en ganska stor skillnad mellan dom två alternativen…de flesta glutenfria produkter framför allt mjölmixarna innehåller dom tre sädesslagen fast glutenproteinerna är borttagna.
  Sen är allt havre glutenfritt…anledningen till att den med celiaki måste äta ”ren havre” är att den vanliga havren KAN vara kontaminerad med gluten…

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Anna, det är just gluten du ska undvika.

 47. Hur kommenterar ni på artikeln i SVD om att flugan att utesluta gluten är endast en fluga som inte gäller alla utan en väldigt liten del av befolkningen? http://www.svd.se/nyheter/inrikes/livsmedelsverket-fullkorn-bra-for-nastan-alla_4357091.svd

  Personligen känner jag flera toppatleter och dem flesta äter vanligt bröd fortfarande?

  Om ni ska skriva vinklade artiklar kan ni även skriva om andra sidan av myntet.
  Exempel på detta: Michael Phelps som tvingas äta så pass mycket kalorier och mat att han tvingades äta onyttigt och nästan endast mat innehållandes gluten (som tillägg i kosten).

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Fredrik och tack för din kommentar. Vi kommer att kommentera artiklarna i SvD på bloggen inom kort. Håll utkik!

 48. Jag har inte ätit gluten på 9 månader. Innan jag slutade hade jag huvudvärk nästan varje dag, migrän någon gång i veckan, återkommande svampinfektioner och var väldigt ofta förkyld och hade värk i axlar. Det är som spårlöst borta! Jag har aldrig mått bättre.. Rekommenderar starkt en glutenfri kost. Vill bara påpeka att jag aldrig haft problem med magen varken innan eller efter (vilket jag trodde var en självklarhet vid känslighet av gluten)

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Ines och tack för din kommentar!

 49. GlutenochMjolkfri skriver:

  Med tanke på mediarapporteringen senaste tiden, där man varnar för att prova glutenfritt, är det skönt att se någon skriva om alla som reagerar på gluten utan att nödvändigvis ha celiaki. För några kan det bero på läckande tarm där gluten trigger inflammationer, medan andra har problem med olika enzymdefekter som gör att vi inte kan bryta ned glutenproteinet. Alla glutenfria produkter är inte bra, att ersätta fullkorn med vetestärkelse är ju inte det ideala, men som du skriver, alla nya mjöl som teff, amaranth, bovete etc är bra alternativ. Sedan kan man ju få ett mer varierat kosthåll om man inte äter flingor, bröd, pasta och kakor till alla mål.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Toril och tack för din kommentar!

 50. Hej!

  Såg ett inslag på tv igår om att glutenfri kost har blivit allt populärare, även bland människor utan celiaki. Intressant. Jag håller med Daniels kommentar, där han eftersöker vettiga källor, där studierna som nämns i artikeln presenteras! Det tycks råda ganska stor oenighet inom forskarvärlden om effekterna av gluten, och även om professorn presenterar intressant fakta, så hittade jag relativt snabbt en artikel från 2012 där man säger att en glutenfri diet inte bevisat leder till viktminskning, att gluten kan ha en positiv effekt på blodtryck och blodfetter, samt att gluten även kan vara bra för immunförsvaret och gynna bakteriefloran i tjocktarmen.
  Jag vill ge er som läser en utmaning, försök hitta andra källor, undersök om det finns motstridiga källor, tänk också på att värdera källorna, vem har skrivit detta? Låter det rimligt?
  Jag säger inte att professorn har fel, men jag menar att man som ”auktoritet” bör vara mer försiktig innan man går ut och ger allmänna kostråd, samt kunna hänvisa till någon studie som styrker ens påstående.

 51. Jag fick diagnosen MS -02.
  Jag har testat utesluta vetemjöl i ett år och efter en mr (magnetröntgen) påvisades inga inflammationer, och då hade jag varit utan bromsmediciner i tre månader. Direkt efter mr åt jag kladdkaka. Innan veckan var slut fick jag besöka Huddinge sjukhus. Jag hade fått ett skov. Jag fortsatte äta mycket godis (inget vetemjöl) och skovet blev värre och värre. Efter fem månader genomgick jag en stamcellstransplantation. Jag tillhör de 20 procent som inte blev ett skit bättre och jag tror att det beror på godiset. Och jag övertygad om att vetemjölet gav mig skovet och att sockret gjorde så att det inte blev bättre.

  Anders N
  0760 930 431

 52. […] som skriver bra om gluten här, och den här boken om gluten, socker och spannmål och den här sidan och den här. Jag ingen anledning till att inkludera gluten i min kost, särskilt eftersom det […]

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.