gluten
Debatt, Food Pharmacy

Till alla er som tyckte att tisdagens glutenrapportering var ofullständig. Läs resten av intervjun här.

När vi fiskar upp tisdagens morgontidning ur brevlådan och inser att förstanyheten i SvD handlar om gluten, blir vi nästan lite pirriga. Vad har forskningen kommit fram till nu? Ett genombrott? Nya rekommendationer? Vad är det för STOR nyhet som en av Sveriges ledande morgontidningar väljer att blåsa upp på förstasidan?

Tyvärr är förvirringen som artikeln lämnar efter sig mycket större än själva nyheten. Artikeln handlar varken om banbrytande forskning eller ett botemedel mot celiaki, utan om en läkare och ”ledande expert” inom celiaki som varnar för att man inte ska utesluta gluten om man inte är intolerant. Va? Finns det en risk med att utesluta gluten om man inte är glutenintolerant? Spelar det alltså ingen roll att vi upplever att vi mår bättre sedan vi uteslutit spannmål och gluten? Borde vi börja äta gluten ändå?

Som de hypokondriker vi är skenar fantasin i väg, och när Aftonbladet hakar på dagens stora nyhet och experten de rådfrågar tvärsäkert konstaterar att ”det finns inga hälsovinster med att utesluta gluten ur sin kost”, är förvirringen total. Så, vi bestämmer oss för att räta ut våra frågetecken en gång för alla, och själva ta kontakt med experterna som Svenskan och Aftonbladet citerat.

Anneli Ivarsson, överläkare och expert på celiaki, är lite svår att få tag i så vi börjar med att fråga Andrea Mikkelsen, medicine doktor och legitimerad dietist, om det finns någon forskning (kanske en liten ministudie?) som stödjer hennes uttalande om att det inte finns några hälsovinster med att utesluta gluten ur sin kost?

– Nej, svarar Andrea, det finns det inte.
– Men varför sa du så till Aftonblandet då?
– De ringde och frågade mig om man bör utesluta gluten ur kosten om man inte är glutenintolerant, och eftersom majoriteten av svenskar inte får i sig rekommenderat intag av fibrer tycker jag att det är dumt att utesluta en fiberkälla.

Andrea säger att i ”en annan matkultur” hade det kanske inte varit något problem att utesluta gluten men att det är det här med fibrer som oroar henne. Jahopp, tänker vi, då är ju problemet egentligen inte gluten utan att svenskar generellt sett får i sig för lite fibrer? Och fibrer finns ju i en mängd andra livsmedel, t ex grönsaker, som ju dessutom innehåller massa nyttigheter som spannmål saknar.

– Men vi som får i oss mycket fibrer ändå från glutenfria livsmedel som grönsaker, frukt, havre och linfrön då, finns det en risk för oss att utesluta gluten?
– Nej, det finns inga studier som visar på något sådant.

När vi väl får tag på Anneli Ivarsson ger hon en mycket mer nyanserad bild än vad intervjun med henne i Svenskan gjorde. Men det kanske är precis som hon själv säger i vårt samtal med henne: ”Artikeln innehåller ju inte allt jag sa”.

Vi talar med trevliga och pålästa Anneli i nästan en timma, och hon konstaterar att det behövs mer forskning på gluten och att gåtan med gluten inte på något sätt är löst. Hon välkomnar mer forskning i ämnet och säger att vi måste förstå varför en så hög andel, 2-3%, är glutenintoleranta i Sverige. Samt poängterade vikten av att inte själv ställa en diagnos om glutenintolerans och börja utesluta gluten ur sin kost.

– Glutenintolerans är allvarligt och det är viktigt att de som blir diagnosticerade får rätt utbildning i hur de ska äta. Vi har märkt i undersökningar från USA att många som säger att de utesluter gluten ändå äter mycket gluten pga okunskap om vad som innehåller gluten och vad som inte gör det. Om de i stället hade gått till doktorn och fått en diagnos hade de också fått utbildning och kunskap i hur de skulle äta, förklarar Anneli.

Slutsats 1:
Om du misstänker glutenintolerans, uppsök läkare och se till att få gedigen utbildning efter att diagnos ställts.

Vi berättar för Annelie att vi själva utesluter gluten trots att vi inte är glutenintoleranta men att vi är ”näringsnördar” och ser till att få i oss mycket fibrer från frukt och grönt i stället. Vi säger också att vi normalt sett inte köper de dyra glutenfria alternativen utan helt enkelt väljer andra råvaror. Anneli svarar:

– Eftersom vi svenskar inte når upp i rekommenderat intag av fibrer måste man ha god kunskap och vara insatt om man utesluter gluten så att man inte får i sig minskad mängd fibrer på kuppen. Svenskar generellt har dåliga matvanor och produkter som innehåller gluten innehåller ofta fibrer.
– Men, är man insatt och påläst och äter ”naturligt fritt från gluten” kan jag inte tänka mig att det medför problem med att få en fullvärdig kost.

Slutsats 2:
Det är viktigt att äta en fullvärdig kost. Om du byter ut något i kosten var noga med att säkerställa att det alternativ du byter till inte innehåller färre näringsämnen.

I vårt lärorika samtal med Anneli lär vi oss också att man bör gå och testa sig om man har ett barn, syskon, mamma eller en pappa som har celiaki eftersom det är ärftligt. Anneli är väldigt pedagogisk och lär oss att gluten inte kan växa bort (som man trodde på 70-talet). Oftast upplever många av de odiagnosticerade personerna först efter att de uteslutit gluten att de hade besvär av att gluten. Anneli är mycket bekymrad över det faktum att det finns ca 140 000 människor i Sverige som i dag inte vet att de har celiaki.

Vi ringer upp professor Stig Bengmark som är fd klinikchef på Lunds Universitet och som har tillbringat de senaste 30 åren med att forska på tarmfloran, och frågar honom rakt ut vad han tycker om att media nästintill uppmanat folk att inte utesluta gluten. Stig svarar:

– Ja, det är väldigt sorgligt. Vi som forskar på tarmfloran är medvetna att gluten inte tolereras väl av tarmfloran – det har man vetat länge. Redan 1962 visade Dubos och Schaedler att tarmbakterier som t ex laktobaciller inte växer till i en miljö med mjölkproteinet kasein och vete- råg- och kornproteinet gluten – de tre sädesslag som, i motsats till hundratals andra och mer näringsrika sädesslag, innehåller proteinet gluten i olika varianter.

I den nya boken ”Charmen med tarmen” som just nu ligger på våra nattygsbord, bekräftar forskaren Giulia Enders det Stig säger: att forskningen hela tiden visar nya framsteg om hur viktig den sk mikrobiotan (tarmbakterierna) är, och det är en god investering i hälsan att ta hand om din tarmflora. Den har helt enkelt större betydelse för hälsa och välmående än vad vi tidigare förstått.

Vilken lång dag. Först talade vi med Andrea Mikkelson som sa att hon inte kunde bevisa att det inte fanns några hälsovinster med att utesluta gluten. Sedan talade vi med Anneli Ivarson som varken uppmanar folk till att utesluta eller införa gluten. Hennes uppmaning är i stället att alla som tror att de är glutenintoleranta bör gå och testa sig för att få en diagnos och utbildning. Generellt är hon trött på dieter och tycker att det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi kan komponera en kost så att den blir näringsmässigt fullvärdig, och om vi medveten väljer kost som är näringsriktigt fullvärdig ser Anneli det inte som ett problem att äta ”naturligt glutenfritt” som hon kallar det. Och sist men inte minst talade vi med Stig Bengmark som tycker att vi med fördel ska fortsätta utesluta gluten eftersom det inte innehåller något unikt näringsmässigt (uteslutande av gluten behöver inte betyda uteslutande av fibrer). Det finns i dag 473 vetenskapliga artiklar om glutens negativa inflytande på hälsan i PubMed men alla tre var överens om en sak: det behövs mer forskning på området.

Slutsats 3:
Alla bör fortsätta att samla på sig kunskap om kosten och dess inverkan på hälsan, och själva välja om de vill eller inte vill äta gluten.

Och avslutningsvis känner vi väl att rubriken på förstasidan i tisdagens SvD snarare borde varit något i stil med:

OBS! Om du tror att du lider av glutenintolerans bör du omedelbart uppsöka läkare. Det kan ju nämligen vara direkt skadligt att vara glutenintolerant och inte ha testat sig.

Fast det kanske inte hade varit en riktig nyhet, det heller?

Vill du läsa vad Stig tidigare skrivit här på bloggen om fibrer och gluten så finns krönikorna här (fibrer) och här (gluten).



Kommentarer
Sofie skriver:
1 mars, 2015 kl. 13:48

Hej och tack för allt klokt ni delar med er av! Jag undrar om det spelar någon roll för tarmfloran om man intar mycket eller lite gluten? Alltså, är det meningslöst att bara dra ner på gluten, måste jag helt eliminera mitt intag?

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2015 kl. 16:46

    Hej, för en glutenintolerant gäller det att verkligen aldrig få i sig gluten. Vi får skicka vidare din fråga till Stig. Vi själva är inte intoleranta men undviker gluten i största mån. Ibland händer det , av olika anledningar, att vi äter gluten.

Maja skriver:
1 mars, 2015 kl. 14:05

Nackdelen med att inte lära sig rätt ätande genom Ayurveda – vår äldsta holistiska hälsolära baserat på enbart erfarenheter, som lär ut inte bara vad man ska äta beroende på ens konstitutionstyp, utan även när man ska äta (resp prioritera) vad beroende på dagtid, årstid och individuella omständigheter – jo, nackdelen med att man inte tittar närmare på denna samlade systemiska kunskap är att man blir mer or mer förvirrad av alla dessa lösryckta ”bits and pieces” av information som regnar ner på folk och gör att tyvärr de flesta ger upp i sina ofta tappra försök att begripa sig på sammanhangen för att kunna lägga upp en vettig kosthållning för sig själv …!

Ayurveda är pro-gluten och speciellt även pro-vete, dock inte vårt vita vetemjöl i dess denaturerade tillstånd, vilket t o m hör till de sex ”förbjudna” livsmedel i Ayurveda (raffinerat vitt mjöl, raffinerat vitt socker, raffinerat vitt salt, vinäger/ättika med viss undantag av äppelcidervinäger, lagrad ost som lär vara extremt ”försurande” samt kaffe/svart te p g a koffeinet). Fullvärdigt vete rekommenderas rent av vid åkommor av olika slag som skonkost! Detta gäller dock uttryckligen bara för en ”frisk” tarmflora; vid en ”störd” tarmflora kan vete ge ”upphov till intoleranser”, som det står i boken av Tysklands ledande ayurvediske läkare dr. med. Ernst Schrott. Frågan är nu huruvida Stigs och andras gluten-studier utfördes på ”frisk” eller ”störd” tarmflora, och man kan ju misstänka att den snarare var störd vid vår felaktiga kosthållning i västvärlden …

Helge Andersson skriver:
1 mars, 2015 kl. 22:15

Finns det forskning som påvisat att man måste äta en viss mängd fibrer per dag för att må bra?

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2015 kl. 16:39

    Hej, det finns mycket forskning som visar på positiva kopplingar mellan ett högt fiberintag och hälsa! Läs gärna professorns spalt här på bloggen och krönikan som postades måndagen den 23:e feb.

Runa skriver:
2 mars, 2015 kl. 06:59

Tack food pharmacy. Det är precis såna här förklaringar jag behöver när det dyker upp nya ”rön” i media. Ni påstår inte heller att det finns ett rätt sätt eller att ni har svar på allt, då hade jag snabbt lämnat den här sidan.

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2015 kl. 16:30

    Tack Runa!

Sofia, SandT skriver:
2 mars, 2015 kl. 09:13

Hej!
Vilken fantastisk artikel/inlägg. Ni har gjort det som vi gärna hade lagt tid och energi på. Vi gjorde ett försök att få tag på Anneli Ivarsson.
Hoppas det är ok att vi delar detta inlägget på vår blogg? Oerhört viktig information och återigen har journalistiken tabbat sig rejält. Inte källan i sig utan hur man framställer informationen. Så många som har kontaktat oss och ifrågasatt det här med gluten efter dessa artiklar.
Tack för detta och bra jobbat av er!
Sofia

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2015 kl. 16:36

    Hej Sofia och tack! Det är viktigt för oss att denna information sprids så sprid gärna vidare.

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2015 kl. 10:19

    Självklart, det blir vi bara glada om ni gör!
    Ha en fin dag,
    Mia

Annika skriver:
2 mars, 2015 kl. 12:14

Strålande inlägg, bra jobbat hörnini! Det är såna här inlägg som skiljer agnarna från vetet (höhö) – inte bara allmänt tyckande om nyttigt utan seriöst påläst och utrett från flera olika källor. Hurra för er!

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2015 kl. 16:29

    Tack Annika!

Glitne skriver:
2 mars, 2015 kl. 15:27

Tack för en fin och seriös genomgång! Jag länkade in er på vår FB Gluten- & Mjölkfri! Det var i utgångspunkten oseriöst att bara citera ‘en enda läkare som verkade ha starka synpunkter, men värre att hon inte alls tyckte som det blev citerad i tidningen. Det är så många som berättar om hur de mår så mycket bättre utan gluten, de skall inte skrämmas från att bota sin hälsa.

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2015 kl. 16:29

    Tack Glitne!

iAnna skriver:
3 mars, 2015 kl. 07:49

1000 tack för ett klargörande!

Jonas skriver:
3 mars, 2015 kl. 19:35

Ni frågade inte Anneli om det finns någon forskning som stödjer att det finns några hälsovinster med att utesluta gluten ur sin kost?

    Food Pharmacy skriver:
    3 mars, 2015 kl. 21:16

    Hej, tänker du på Andrea, som hade uttalat sig om att det inte fanns hälsovinster med att utesluta gluten? Om du tänker på Andrea så ställde vi den frågan också men hon visste inte. Vad de alla tre var överens om var, som vi skriver, att det behövs mer forskning. Problemet är att det är svårt att få finansiering till forskning om samband mellan hälsa och kost. Vi välkomnar all forskning och tycker i övrigt att varje individ ansvarar för vad hen väljer att lägga på sin egen tallrik.

Micke Håkansson skriver:
3 mars, 2015 kl. 23:46

En del av de som framträtt i artikeln har köpt mina böcker ”Gluten och mjölk-de vita gifterna”. De böckerna går på djupet och tar udden av dessa läkare som uttalar sig till förmån för läkemedelsbolag och livsmedelsproducenter. Vi ska inte glömma att vetekonsumtion och konsumtion av mejeri dalar..
Titta gärna in på min blogg och läs mer i ämnet: http://gluten-celiaki.blogspot.com

Erkki Avara-Eggel skriver:
4 mars, 2015 kl. 06:40

Ger gluten oss något som vi behöver/inte kan vara utan?
NEJ!
Detta gäller även mjölkprodukter.
Läs Staffan Lindebergs hemsida/bok om paleolitisk kost.

Jonas skriver:
5 mars, 2015 kl. 22:07

Hej, så det finns inga som helst vetenskapliga belägg som stödjer att det finns hälsovinster med att utesluta gluten?

    Food Pharmacy skriver:
    7 mars, 2015 kl. 18:28

    Hej Jonas, kul att du är så intresserad av frågan om gluten. Då rekommenderar vi dig att studera de drygt 400 Vetenskapliga artiklarna som publicerats i PubMed. Lycka till!

6 mars, 2015 kl. 10:32

[…] Läs också Dagens Industri med anledning av inslaget i P1! Svenska Dagbladet har en artikel idag också om gluten och kolhydrater, se Forskare: Kolhydrater är boven – inte gluten Läs också Till alla er som tyckte att tisdagens glutenrapportering var ofullständig. Läs resten av intervjun… […]

Ulla Hulthén skriver:
28 februari, 2016 kl. 10:46

o vad har Roundup med detta att göra ? Hmmm… men det tror jag att det har… :/

Kommentera

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.