fbpx

Recept

Post image

Recept på antiinflammatorisk guldmjölk.

Precis när vi drog igång den här bloggen delade vi med oss av ett recept på en gurkmejashot som Stig anser att man bör dricka varje dag för att stärka immunförsvaret. I dag är det dags för en lite snällare variant, perfekt för dig som provat vår shot och tycker att den är lite väl hard core. Fenomenet heter guldmjölk och smakar precis så mysigt som det låter.

DSCF4223

Det sägs vara bra natti natti-drag i guldmjölk. Vi tvivlar inte en sekund, men vågar påstå att den funkar alla timmar på dygnet.

Guldmjölk
(2 glas)

5 dl mandel/havre/nötmjölk
1 msk gurkmejapulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm vanilj
1 tsk svartpeppar

1 msk kokosolja
1 msk honung

Värm mjölken till fingervärme. Vispa ned resten av ingredienserna och drick medan den fortfarande är ljummen.

DSCF4227

Ikon_science-08Och varför är nu gurkmeja så bra då?
För att den innehåller ett helt litet fotbollslag med antioxidanter som heter curcumenoider och som hämmar de gener som skapar kronisk inflammation i kroppen. Zlatan i laget heter curcumin, men han klarar inte att göra mål helt ensam – han behöver helt enkelt bli framspelad med hjälp av de andra.

Dela

Kommentarer

  1. Kanske en dum fråga, men ett krm vanilj.
    Pratar vi vaniljsocker då eller vilken vaniljvariant då?

  2. Maria skriver:

    Är det någon skillnad i hälsoeffekt mellan färsk och torkad gurkmeja?

  3. Toppen och precis vad jag behöver just nu men tål inte kokos. Hur viktig är kokosoljan?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej Maja, om du inte tål kokos måste du ju självklart utesluta den, tyvärr!

  4. Var kan man hitta färsk gurkmeja???
    Letat men det är ingen som vet

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej, det beror på var du bor men i Stockholm finns färsk gurkmeja i många matbutiker.

  5. Helena skriver:

    kan jag som diabetiker dricka detta?

  6. Annika skriver:

    Ingen kryddnejlika? 🙂 Är det hard core?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Testa!

  7. Annika skriver:

    Anne, i vintras köpte jag färsk gurkmeja på Ica Maxi i Nacka. Den låg bland exotisk frukt, såg liten och oansenlig ut. Ganska dyr per kilo, men vägde inte så mycket så det blev ingen stor utgift att köpa en näve gurkmejarötter. Använde den i juicer (råsaft), men vill varna för att ALLT den kommer i kontakt med färgas knallgult. Och det gick inte bort i första taget, min råsaftcentrifug har fortfarande gula fläckar… 😉 Så var försiktig, helt enkelt.

    1. Häll olivolja över fläckarna å låt verka en stund å torka av med rent papper. Eventuellt upprepa.

  8. Annika skriver:

    Vill också veta vad som menas med vanilj (både här och i andra recept ni lagt upp). Vaniljpulver? Koncentrat? Essens? Urskrapade frön från stång?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej, vaniljpulver som du kan köpa utan socker.

  9. Vilken perfekt dryck när man ligger utslagen med en knallförkylning! Kändes som den gjorde gott direkt. Har ni andra tips på bra saker att stoppa i sig när man väl åkt på en förkylning och halsont? Och hur var det med värktabletter – bra eller dåligt? Jag suger på frysta rabarberbitar för att lindra halsontet, det funkar nästan bättre än värktabletter. Tack för en bra blogg!

  10. Kristin skriver:

    Hej, suveränt och enkelt recept. I många andra recept för guldmjölk så ska man första koka gurkmejapulvret med vatten till en pasta och sen använda pastan. Jag har förstått det som att de hälsofrämjande egenskaperna ökar då när gurkmejan upphettas under en längre stund (10 minuter), vad har ni för tankar om detta?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja, vi har också läst om det men samtidigt så försvinner ju antioxidanterna när man kokar … Hm … Vet att vi frågat Stig vid något tillfälle och han förespråkar ett intag av rå gurkmeja.

  11. Linda skriver:

    Jag har nu druckit guldmjölk sen i jan/feb en gång/dag. Min bullriga mage har sedan dess blivit mycket lugnare och är inte alls så uppblåst längre. Så skönt.
    Däremot har jag fått mer svampinfektioner i de nedre regionerna sen dess samt varig och röd navel. Kan detta vara en följd av lite utrensning? Något ni hört/läst/varit med om tidigare?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ojdå. Tyvärr aldrig hört om något liknande … Hoppas det ordnar sig!

  12. Ska det vara 1 tsk svartpeppar eller 1 kryddmått svartpeppar för två glas? Det känns som att det kan vara lite starkt för magen med 0.5 tsk svartpeppar/glas?

  13. Helene skriver:

    Utesluter man kokosoljan förlorar den i effekt. Curcumin behöver fett för full effekt.

  14. Marie Fornborn skriver:

    För att gurkmeja. ska få den goda effekten bör den kokas i ca 10 min

    1. Food Pharmacy skriver:

      Verkar råda delade meningar om det där, Stig upphettar inte sin.

  15. Funkar det med torkad malen gurkmeja, som man hittar i kryddhyllan?

  16. Hej! Jag som så många andra älskar choklad och har därför i en matsked kakao. Undrar mest om det stöter sig med någon annan av ingredienserna rent näringsmässigt? Om inte så kan jag verkligen tipsa om det för alla som tycker om varm choklad!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Nej, det låter ju urgott! Kakao innehåller massa näring!

  17. Då sommaren varit supervarm har jag gjort min guldmjölk kall på basen kokosbjölk och lagt till lite citron, nyponextrakt och ingefära. Vet inte om den har samma effekt som varm, men den blir riktigt läskande om den serveras iskall. Så min fråga är om det spelar någon roll om jag hettar den eller inte?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Wow vad smarrigt det lät! Detta måste testas bums!

  18. havre är inflammatoriskt så det bör man inte ha om man ska göra en antiinflammatorisk dryck.
    jag ska testa detta 😊 med hemmagjord kokosmjölk 😊👍🏾

  19. aldrig i livet socker! rent vaniljpulver ska det vara, svart 😊

  20. Hietanen Ann-Louise skriver:

    Hej!
    Hur viktig är svartpepparn? Jag har svårt för peppar och andra starka kryddor.

    1. Julia Axelsson skriver:

      Då kan du skippa den och varför inte ha i lite mer kanel?

  21. Jag tror att svartpeppar hjälper kroppen att ta upp gurkmejan.

  22. Påläst Quinnfolk skriver:

    Det ska inte kokas.
    Dr Mosley gjorde ett test där det visade sig att endast uppvärmd gurkmeja tas upp av kroppen.
    https://kurera.se/unikt-forsok-visar-gurkmeja-kan-forebygga-cancer/

    Dvs Indierna har rätt.
    De värmer upp kryddorna snabbt i ghee eller olja. (Kokosolja är att föredra med Guldmjölk.)
    Den ska INTE kokas!
    I flera indiska rätter tillsätter man kryddblandningen i slutet av matlagningen ex Garam Masala och Indien har inte samma problem med ledbesvär och inflammation som vi har.

    För att göra bäst Guldmjölk hettar man upp ekologisk gurkmeja med kryddorna i kokosolja och sen tillsätter man uppvärmd mjölk. Mandel, Soya etc, vilket man föredrar. Kryddorna är riven färsk ingefära, kardemumma, nymald svartpeppar
    (i nymald svartpeppar finns ämnet Piperin som boostar gurkmejans verksamma ämne curcumin med ca 2000 ggr), chili om man vill eller varför inte litet kakao?
    Man avslutar med exempelvis honung, mer kokosolja på toppen och pudrar över kanel.
    Häller man honung i varm dryck ska man veta att det fungerar endast som sötningsmedel.
    Då försvinner det nyttiga innehållet även där.
    Då är det bra att också äta en tsk honung morgon och kväll om man vill nyttja de de ämnen som visat sig vara bra.

    Med olja istället för vatten blir gurkmejan en lättare pasta utan att svälla men har ändå krämig konsistens. Ska alltså upphettas snabbt i kokosolja och sedan röras ner i valfritt ”mjölk-alternativ”.
    Sen kan man ju diskutera om det inte är absolut nyttigast att göra Guldmjölken från scratch varje kväll istället för att ha det i kylskåpet.
    Eller varför inte bara ha det stående i rumstemperatur?
    Gott gott! 😋

    PS. Jag ger min hund uppvärmd gurkmeja och mald svartpeppar i olja varje morgon tillsammans med djävulsrot, glukosamin och Msm. Han har artros.

  23. Jennian skriver:

    Hej, jag är inte helt klar med det hela om det fungerar med gurkmejan i kryddhyllan eller om det ska vara färsk? 🤔💕

    1. Anna Lindelöw skriver:

      Det går bra med gurkmeja från kryddhyllan, välj gärna ekologisk. //Anna, Food Pharmacy

  24. Hur kan havre vara inflammatoriskt?! 😆 Det läker tex ut magsår. Glutenfri såklart.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.