Recept

Post image

Indisk mangogryta för hela familjen.

Förlåt om vi är lite lätt övertydliga här ovanför men det här är en mangogryta som verkligen är värd två glada tummar. Så god att samtliga familjemedlemmar åt varsin stor portion (förutom en av oss som åt två). Och då ska du veta att det här är en rätt som innehåller gurkmeja, en krydda som barnen normalt sett inte slänger sig över. Men den här gången slank den dock ner utan några som helst protester. Kanske var det cashewnötterna i såsen som gjorde det? Eller tofun? Eller mangon? Kanske kombon?

Vi äter inte tofu jätteofta, typ aldrig, och måste nog läsa på lite mer om det men gott vart det i alla fall i den här rätten. Två tummar-gott. Inte provat men förutsätter att det blir precis lika bra med räkor annars.

Indisk mangogryta
(4 portioner, minst)

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
1 1/2 msk malen gurkmeja
2 msk kokosolja
1 burk (400 gram) krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
3 dl naturella cashewnötter
4 dl kokosmjölk
salt & peppar
300 g tärnad mango
1 paket tärnad tofu
durrakorn
färsk koriander

Koka durrakornen (eller quinoa, bovete eller något annat du tycker om). Okej, värm löken, ingefäran och gurkmejan i kokosoljan i en kastrull. Låt den svettas lite. Häll över allt på receptlistan fram till mangon i mixern och kör tills det blir lite lagom grynigt. Vi är inte ute efter någon slätstruken sammetssås här inte, lite karaktär och bitar är bara bra. Häll tillbaka såsen i kastrullen, värm upp den så den blir ljummen och ha i mangon och tofun mot slutet. Dekorera med lite hackad koriander kanske? Smaklig måltid!

En annan smarrig rätt med tofu:

Marinerade tofuspett med potatis- och melonsallad.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

Receptinspiration från: ”Mera Vego” av Sara Ask och Lisa Bjärbo.

Dela

Kommentarer

  1. Kan tänka mig att paneer blir ön godare än tofu? 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja men säkert!

  2. Hur mycket tofu tog ni i?

    1. Food Pharmacy skriver:

      En förpackning men det var väl tilltaget, man kan ha mindre! Skriver in det i receptet nu!

  3. cupofpositive.com skriver:

    undrar detsamma som ovan! verkar som ett farligt gott recept detta!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Det var superlyckat!

  4. Ewa Erkkilä skriver:

    Använde ni färsk eller djupfryst mango?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Fryst! Fick inte tag på eko dock, så färsk bättre egentligen. Bägge funkar!

  5. Tofun står ej med i listan!?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Sorry, skriver in! Var så entusiastiska så vi slank på tangenterna, ha ha.

  6. Marita Gill skriver:

    Vad kan jag ersätta toufun med?
    Om man äter kött kyckling?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja kyckling lär ju bli jättegott!

  7. Hej jag letar efter durrakorn i Borås, men hittar inga 🙁 Någon som har tips?

    PS receptet ser riktigt smarrigt ut 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Svårt att hitta även i Stockholm, i stort sett bara hittat det på Paradiset. Men kör quinoa i stället då?

  8. Något alternativ till cashewnötter /nötter? Har en liten nötallergiker i familjen.

  9. Åsa Lööf skriver:

    Jag letar med ljus o lykta efter durrakorn på nätet o i butiker…. Var köper ni det?

    1. Food Pharmacy skriver:

      SÅ svårt att få tag på. Men Paradiset http://paradiset.com har, tjeho!

  10. Blev superlyckat för mig med – hade inga krossade tomater så tog en liten låda färska eko körsbärisar ist!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Gott!

  11. Deciree skriver:

    Inget salt?

  12. Catarina skriver:

    Hade ni i hela cashewnötter? Tycker inte att det framgår riktigt av bilden eller receptet.

  13. Jag o sambon älskade receptet! Väldigt bra kombo av spices och sen balansera av med melonen. Jag använde hela cashewnötter Catarina, gick utmärkt 🙂
    Tack för världens bästa blogg!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack själv!

  14. Hej! Detta lät supergott, ffa eftersom jag varit sugen på indiskt ett tag:) Ang er nya bok vore det väldigt najs med tips på hur man kan äta antiinflammatoriskt billigt med recepttips. Eller ett blogginlägg om ämnet.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vi kommer ha många budgetrecept med få ingredienser i vår nästa bok, lovar!

  15. Kerstin skriver:

    Låter jättegott!

    Får man komma med en receptönskning? Oftare än vad som känns bra mutar jag mina barn med kex, tex digestivekex. Jag undrar om ni har förslag på någotliknande, fast bättre, som man kan baka själv. Som är okladdigt, lätt att ta med, inte behöver vara i kylen, kan massproduceras osv. Nu håller jag tummarna för att ni har något ess i rockärmen!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vad tror du om nyttiga muffins? I så fall har vi ett grymt recept som vi funderar på att ta med i boken. Testat på våra barn som verkligen gillade dom!

  16. Låter underbart! Visst är det så att ordet matberedare/mixer har fallit bort? Jag tänker på Catarinas fråga ovan – eftersom det ändå ska mixas spelar det ingen roll hur nötterna ser ut från start.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Helt riktigt! Tack snälla för att du påpekade detta!

  17. Scintilla skriver:

    Det blev jättelyckat och riktigt gott!
    Tack för inspirationen!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Toppen!

  18. Charlotte skriver:

    Jättemumsigt och snabblagat! Jag kryddade lite extra med lite spiskummin o chili.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Åh, ännu nyttigare!

  19. SÅ himla gott! Tack! Körde med bovete.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Mums!

  20. Cecilia skriver:

    Det står ”Häll över allt på receptlistan fram till mangon i mixern och kör tills det blir lite lagom grynigt” betyder det att tofun också skall mixas. Tofun står före mango. /Cecilia

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack, ändrat nu!

  21. Grymt gott!!!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vi vet!!!

  22. Det här var fantastiskt gott! Har för övrigt högläsning av er bok för min sambo och 2 åriga dotter här hemma (Så himla intressant!). Dottern är måttligt intresserad men hon kommer tacka mig senare 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Haha, vad härligt. Visst är det gott, det kommer ett liknande recept i vår kokbok (kommer ut i augusti)!

  23. Appropå nötallergi, jag bytte cashewnötterna mot 1 1/2 dl pumpafrön. Funkade utmärkt.

  24. Hej! Ser jättegott ut. Vi har en som är allergisk mot cashewnötter i familjen. Vad kan man ha i istället? Tacksam för tips.

  25. Rebecca skriver:

    Tack snälla för ett toppenrecept! Gjorde det nysso och adderade zest och saft från två lime, + lite styrka i form av cayenne och curry – mums!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Bra utveckling, säger detsamma: mums!

  26. Maria Davidsson skriver:

    Hej! Durrakorn & durramjöl för den delen också, finns att beställa ekologiskt & fraktfritt på http://www.bodystore.com. Har precis beställt!

  27. […] i väntan på det kan du ju avvakta lite med din Flygande Jakob och göra den här smarriga grytan i stället (bild […]

  28. Madeleine skriver:

    Hej! Köpt durra på mathem.se !

    1. Food Pharmacy skriver:

      Underbart, tack för tips!

  29. Maria Jansson skriver:

    Jag köåper durra på Willys 🙂

  30. Monica skriver:

    .Stora Coop-butiker har durra-korn

    1. Food Pharmacy skriver:

      Äntligen!

  31. Verkar vara ett gott recept på mangogryta, men jag blev lite förskräckt över själva mängden gurkmejapulver som angavs i receptet! Här kommer lite länkar med info om bl a gurkmeja och varning mot överdoseringar av gurkmeja (se nedan):

    https://www.livescience.com/41760-turmeric-supplement-facts.html

    https://theherbalacademy.com/turmeric-the-golden-goddess/

    http://www.healthline.com/nutrition/turmeric-side-effects#section4

    Kan tillägga att inom den ayurvediska (traditionell, indisk medicin) läran, så anses för mycket gurkmeja ”koka blodet”…kan tyvärr inte hitta referens till just detta sistnämnda, men det baserar sig på en muntlig tradition i detta fallet!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Osäkra på om vi förstår dig rätt? Menar du att 1 1/2 msk malen gurkmeja delat på 4 portioner skulle vara överdosering?

  32. Ja, absolut; det räcker med en halv tesked gurkmeja i, typ, ovanstående recept, fördelat på fyra portioner! Om man absolut vill ha en mer ”gurkmejapotent” verkan, så är en enda dryg tesked att föredra på maxnivå (då talar jag om 4-6 portioners beräknad mat). I Indien anses gurkmeja vara en säsongsbetonad krydda (i de delar av Indien som har årstider), då man föredrar gurkmejakryddade rätter på vinterhalvåret (för att värma sig, dvs ”upphettning” av blodet) och mer sparsmakat med gurkmeja på sommarhalvåret.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.