_O1_1448

Om oss

Vi heter Lina och Mia. Första gången vi träffades hade Lina på sig en ljusrosa Aqua Limone-tröja. Mia hade på sig två burkar hårspray. Just där och då var tanken på tarmfloror och bakterier rätt långt borta. Vi hade fullt upp med de viktiga sakerna i livet: kladdkakorna, killarna, hästarna, Whitney Houston.

Men så för några år sedan började vi intressera oss för hur maten vi äter påverkar hur vi mår. Man kan väl säga att vi kände oss lite lätt förvirrade. Nya forskningsrön, 5:2 hit och LCHF dit, tvärsäkra kostexperter huller om buller – det var snudd på omöjligt att navigera bland att råd. En dag tröttnade vi och startade den här bloggen för att själva försöka reda ut begreppen.

Ja, riktigt så var det inte. Några månader tidigare hade vi varit i Helsingborg och ätit lunch med en professor som heter Stig Bengmark. Ungefär tre tuggor in i rödbetsbiffen gläntade Stig på dörren till en helt ny värld för oss. Stig Bengmark var mellan år 1970 och 1994 professor vid medicinska fakulteten på Lunds universitet och chef för Kirurgiska kliniken vid universitetssjukhuset i Lund. När han för många år sedan insåg att cirka 80 procent av kroppens immunförsvar sitter i grovtarmen bestämde han sig för att viga resten av sitt liv åt att forska på hur man kan få till en optimal tarmflora. I dag är han Honorary Visiting Professor vid University College, London University, med uppgift att forska och undervisa om hälsans villkor.

Ja, riktigt så var det inte heller förresten. Några år tidigare blev vi föräldrar för första gången och i samma sekund som Ninni och Ludde föddes insåg vi att vi inte är odödliga. Känslan av plötsligt ha ansvar för någon annans liv och att alltid vilja finnas där för dem resulterade  månader av nattliga googlingar på sjukdomar, symptom och information om hur vi skulle hålla oss friska, pigga och starka för evigt. Någonstans där, mitt i all ångest, föddes ett intresse för hur mycket vi själva kan påverka genom vad vi äter.

Med den här bloggen vill vi ge dig grunderna till sambandet mellan tarmfloran, inflammation och din hälsa och framför allt till hur du via maten själv kan bidra till hur din tarmflora och, i förlängningen, du mår. Det här är vår berättelse om hur vi började intressera oss för kopplingen mellan hälsa och mat och, överraskande nog, hamnade bland bakterierna i tarmen.

Jo just det, vi har ju för tusan hunnit skriva en hel bok om tarmfloror, goda bakterier och antiinflammatorisk mat också. Du köper den enklast här.