
- Hem
- /
- Användbart innehåll
- /
- Blir du sjuk av sjukhusmaten?
Blir du sjuk av sjukhusmaten?
WHO uppmuntrar satsningar på hälsofrämjande offentliga måltider, samtidigt som ohälsosamma matvanor är den näst största påverkbara riskfaktorn för sjuklighet och död i Sverige. Ska maten som serveras på sjukhusen bara behandla sjukdom, eller även främja hälsa? Och vem har det yttersta ansvaret för sjukhusmaten?
Det här är samtalsämnet i det panelsamtal arrangerat av Dietisternas Riksförbund som vårt ideella initiativ Frisk Mat deltar i under årets digitala upplaga av Almedalsveckan. I Sverige når endast två av tio till rekommenderat intag av frukt och grönt och bara en av tio äter tillräckligt med fullkorn. Kan måltiden på sjukhus bidra till mer jämlik hälsa? Är mat på sjukhus en servicetjänst eller en del av din vård? Kan vi använda maten som redskap för att visa vilket kostmönster som främjar folkhälsa?
Med i panelen sitter, förutom vår AD Anna som också är ordförande i föreningen Frisk Mat, följande kunniga och smarta personer:
Acko Ankarberg Johansson, Ordförande socialutskottet, Sveriges RiksdagMats Wiking, Riksdagsledamot/ Riksdagens Friskvårdsnätverk, Sveriges RiksdagÅsa Thurfjell, Ledamot i läkaresällskapets kommitté för prevention och folkhälsa, Region StockholmEva Sundberg, Projektledare/ Sakkunnig, MatTanken/ JordbruksverketElinor Yfter-Lindgren, Strateg, inköp, Kost och Näring Fokusgrupp sjukhus
Vill du veta vad som sägs? In och lyssna på debatten den 6 juli kl 10. Du hittar Zoom-länken där paneldebatten äger rum på Almedalsveckans programwebb, närmare bestämt här:
https://program.almedalsveckan.info/event/user-view/63027Publiken kommer ha möjlighet att ställa frågor/kommentera i chatten under hela debatten!