Food Pharmacy Challenge – Inköpslista vecka 3

Hej!

Du är nu en och en halv vecka in i utmaningen vilket betyder att du kommit halvvägs. Hurra för dig! Här kommer inköpslistan för vecka 3. Från förra veckan borde du ha kvar följande:Spiskummin, cayennepeppar, oregano, sesamolja, kokosolja, smör, solroskärnor, lantbuljong, torkad basilika, torkad timjan, tomatpuré, linfrön, olivolja, sesamfrön, riven kokos, kanel, koriander, gurkmeja och kokosmjölk (i frysen).Dubbelkolla gärna och lägg till det du saknar eftersom sakerna ovan inte står med i veckans inköpslista!Andra saker som är bra att dubbelkolla nu när du ändå är igång och dubbelkollar:* Är surkålen slut eller har du kvar cirka 7 msk? Titta efter och fyll på vid behov.* Har du kvar fryst persilja i frysen? Du kommer behöva 2 matskedar den här veckan.* Har du kvar kelpnudlar? I torsdagens tonfiskröra får du välja att servera röran med strimlad zucchini eller nudlar.* Smör, är det något du har mycket av? Du kommer behöva lite extra den är veckan (lördagens tacosallad innehåller 50 g smör).* Och visst har du kvar ¼ rödkålshuvud och ½ kruka färsk koriander från förra veckan? Glöm inte ge koriandern lite vatten då och då så att den inte torkar ut (börjar den sloka ändå så brukar det hjälpa att förvara den i kylen).Jo, en sista sak!På lördagen kommer vi att göra något så gott som en varm tacosallad med linser, gurkmeja och koriander. För er med extra energi ger vi ett recept på vår egna tacokrydda, men om du inte är sugen på att springa och köpa massa nya kryddburkar så går det självklart bra att köpa en färdig tacokrydda på påse. Kolla bara så att den är ekologiskt och läs gärna innehållsförteckningen en gång extra!

Efter att utmaningen är över kommer du ha kvar ett grymt startförråd av typiska livsmedel för näringsjägare (och förhoppningsvis inte så många fällor eftersom du rensade ut dem inför första veckan). Vi hoppas att dessa livsmedel kan fungera som en bra start på din fortsatta näringsjakt!

Frukt & grönt

3 gula lökar1-3 vitlökar (du kommer behöva totalt 19 klyftor)1 purjolök5 kvisttomater5 morötter2 stora blomkålshuvuden2 röda paprikor2 broccoli100 g sockerärtor1 fänkål1 apelsin1 förp (à 125 g) blandade gröna blad1 citron1-2 stora zucchinis (skippa 1 zucchini och du föredrar att koka kelpnudlar till torsdagens tonfiskröra)4 salladslökar4 avokado3 förp (à 65 g) babyspenat1 päron1 persika1 banan1 stor bit färsk ingefära2 rödlök1 förp (à 250 g) grönkål150 g shiitakesvamp1 liten röd chili1 liten grön chili100 g böngroddar1 paket körsbärstomater2 lime1 kruka koriander1 knippe grön sparris

Skafferiet2 förp (à 400 g) krossade tomater1 förp (à 380 g) kidneybönor1 förp (à 380 g) vita bönor1 förp (à 200 g) MSC-märkt tonfisk i burk2 förp (à 380 g) förkokta gröna linser1 förp vit quinoa1 förp torkade belugalinser

KryddskåpetRökt paprikapulver1 lagerbladValfri thaicurryRosmarin1 paket saffran1 förp färdig tacokrydda alt paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver (se texten längre upp)

Frysen350 gr MSC-märkt sej

Övrigt1 förp (à 150 g) fetaost