Food Pharmacy Challenge – Vegananpassad inköpslista vecka 3

Hej!

Du är nu en och en halv vecka in i utmaningen vilket betyder att du kommit halvvägs. Hurra för dig! Här kommer inköpslistan för vecka 3. Från förra veckan borde du ha kvar följande:Spiskummin, cayennepeppar, oregano, sesamolja, kokosolja, solroskärnor, lantbuljong, torkad basilika, torkad timjan, tomatpuré, äppelcidervinäger, linfrön, olivolja, sesamfrön, riven kokos, kanel, koriander, gurkmeja och kokosmjölk (i frysen).Dubbelkolla gärna och lägg till det du saknar eftersom sakerna ovanför inte står med i veckans inköpslista.Andra saker som är bra att dubbelkolla nu när du ändå är igång:* Är surkålen slut eller har du kvar cirka 7 msk? Titta efter och fyll på vid behov.* Har du kvar fryst persilja i frysen? Du kommer behöva drygt 2 matskedar den här veckan.* Har du kvar kelpnudlar? I torsdagens bönröra får du välja att servera röran med strimlad zucchini eller nudlar.* Och visst har du kvar ¼ rödkålshuvud och ½ kruka färsk koriander från förra veckan? Glöm inte ge koriandern lite vatten då och då så att den inte torkar ut (börjar den sloka ändå så brukar det hjälpa att förvara den i kylen).Jo, en sista sak!På lördagen kommer vi att göra något så gott som en varm tacosallad med linser, gurkmeja och koriander. För er med extra energi ger vi ett recept på vår egna tacokrydda, men om du inte är sugen på att springa och köpa massa nya kryddburkar så går det bra att köpa en färdig tacokrydda på påse. Kolla bara så att den är ekologiskt och läs gärna innehållsförteckningen en gång extra!

Efter att utmaningen är över kommer du ha ett grymt förråad av typiska livsmedel för näringsjägare (och förhoppningsvis inte så många fällor eftersom du rensade ut dem inför första veckan). Vi hoppas att de kan fungera som en bra start på din fortsatta näringsjakt!

Frukt & grönt

4 gula lökar1-3 vitlökar (du kommer behöva totalt 19 klyftor)1 purjolök5 kvisttomater7 morötter3 blomkålshuvuden1 röd paprika2 broccoli100 g sockerärtor1 fänkål1 apelsin1 förp (à 125 g) blandade gröna blad1 citron1-2 stora zucchinis (skippa 1 zucchini och du föredrar att koka kelpnudlar till torsdagens tonfiskröra)2 salladslökar3 avokado2 förp (à 65 g) babyspenat1 päron1 persika1 banan1 bit färsk ingefära2 rödlök1 förp (à 250 g) grönkål150 g shiitakesvamp1 liten röd chili100 g böngroddar1 paket körsbärstomater1 lime1 kruka koriander

Skafferiet2 förp (à 400 g) krossade tomater1 förp (à 380 g) kidneybönor2 förp (à 380 g) vita bönor1 förp (à 380 g) kikärtor2 förp (à 380 g) förkokta gröna linser1 förp vit quinoa1 förp torkade belugalinser½ dl naturella cashewnötter

KryddskåpetRökt paprikapulver1 lagerbladValfri thaicurryRosmarin1 paket saffran1 förp färdig tacokrydda alt paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver (se texten längre upp)